Wielu z nas korzysta ze wspaniałego narzędzia, które przewinęło się w kilku wątkach, mianowicie reversmode. Niestety we wszystkich romach wm5/6 miejsce na moduły jest ściśle wyznaczone i wynosi dokładnie 32MB i jest dzielone na przestrzeń dla XIP i imgfs. Jednak wywalając rzeczy z XIP, tudzież podmieniając niektóre granica ta się nie zmienia, bywa nawet, że w fabrycznym romie jest źle ustalona, więc trzeba ją poprawić.
Zależnie od metody tworzenia XIP musimy trochę zmienić tą instrukcję, ale myślę, że większość osób czytających będzie wiedziała o co chodzi. Zakładam najbardziej prymitywną metodę.
1. Relokując virtual base usuwamy puste miejsca między modułami, przesuwając wszystko jak najbliżej adresu 4000000, ja używam do tego celu xipaddrtools
2. Kopiujemy adres początkowy pierwszego modułu w virtual base i wklejamy go w pole "slot 1" w g'reloc na kuchni
3. Gotowe, parę mb/kb(zależnie od przypadku) zawsze się przyda

Można też pobawić się w scalanie zasobów .dll np spolszczeń mui bezpośrednio do programu, każdy plik zajmuje cenne miejsce w virtual base
dodano: Czwartek, 04 Grudzień 2008, 17:27Kontynuując, resources, resources, resources

W czym rzecz?
Spójrzmy na screen, moje Base_Lang
http://i41.tinypic.com/15s93cj.pngSystem jest nadal w pełni spolszczony.
Jak? Integrując zasoby plików .mui bezpośrednio do docelowych .dll, co da się wykonać reshackerem np
Po co? Część zasobów jest powielona, posiadacze urządzeń HTC powinni wiedzieć w czym rzecz, np "keylock.exe" z OEM posiada pełne zasoby w ang wersji, więc można je zastąpić polskim odpowiednikiem i skasować .mui
Druga sprawa, adresy są w pewny sposób zaokrąglane, więc poprzez integrację małych plików ze sobą możemy także uzyskać trochę miejsca.
p.s. nie ruszać gwes.exe, bo inaczej będzie zwiecha przy inicjalizacji powłoki.