Sobota, 19 Maj 2012, 04:10

Autor Wątek: [Samsung Omnia Pro GT-B7610 oraz Omnia II i 8000] Kuchnia czyli początek zabawy.  (Przeczytany 888 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 205
  • HTC 7 Pro
UWAGA !
Nie biorę żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek uszkodzenia związane z użytkowaniem kuchni.

Powyższy opis dotyczy gotowania na WindowsieXP z ServicePack-iem3. Nie wiem jak ta kuchnia zachowa się na innych systemach.

Do rzeczy:
Póki co będę pierwszy w tym dziale z krótkim opisem dotyczacym tego, od czego należy zacząć zabawę z gotowaniem czyli KUCHNI.
Pobrać ją można np. z tego wątku na Modaco.com
http://www.modaco.com/content/b7610-omnia-pro-b7610-modaco-com/302383/howto-cook-a-b7610-rom/Pobraną paczkę rozpakowujemy (zalecane jest na dysku c:\Kitchen), a w środku znajdziemy następujące pliki:

Z ww. plików możemy usunąć (lub zostawić w niczym nie będą przeszkadzały) obydwa pliki o nazwach:
HowTo.docx
HowTo.pdf
Jak widzimy po nazwach są to angielskie manuale, dotyczace tego o czym teraz piszę po Polsku (jeden w Wordzie drugi w PDF-ie).
Nas interesują pozostałe pliki i foldery, których narazie nie ruszamy.

1. Kiedy kuchnia jest już rozpakowana na c:\Kitchen w pierwszej kolejności musimy dobrać się do oryginalnego ROM-u (powszechnie rzecz ujmując "zdumpować rom"), który będziemy modyfikować, a musi on być z roszerzeniem *.bin. W tym celu z folderu w kuchni: Tools kopiujemy plik dskdump.exe

i wrzucamy go na wierzch, do naszej karty pamięci w PDA:

2. Kiedy ww. plik jest już w telefonie uruchamiamy go poprzez dwuklik czy też polecenie otwórz (jak kto woli). Plik sie uruchomi i co ważne będzie pracował w tle tzn., nie bedziemy widzieli postępu trzeba czekać cierpliwie, aż zrzuci nasz ROM do pliku *.bin. Może to potrwać ok 1 - 2 minut no może 3 minutki.

3. Zakończoną operację zasygnalizuje nam  komunikat na środku ekranu "Finish" czy "Succesfull" (coś w tym stylu), a na karcie pojawi się nowy plik z naszym ROM-em o nazwie: rom_dump.bin

Ten plik musimy teraz skopiować do naszego komputera PC do folderu głównego z kuchnią czyli c:\Kitchen

4. Teraz, musimy ten plik ROM-u rozłożyć na poszczególne foldery i pliki, żeby móc je edytować. W tym celu klikamy dwukrotnie w naszej kuchni na plik: Command Prompt (zainicjuje on konsolę CMD, pod którą będziemy pracowali).

5. W konsoli wpisujemy komendę: 1_dump.bat rom_dump.bin i naciskamy Enter. Czekamy na zakończenie procesu wypakowywania ROM-u co będziemy widzieli w oknie konsoli jak się pliki wypakowują (nie zrobie screena bo nic nie będzie widać, ale jeżeli oglądaliście Matrixa to wygląda to mniej więcej jak ten zielony kod). Do zakończenia z tego co pamiętam bedzie potrzebna nasza ingerencja tzn. pod koniec procesu, system będzie czekał, aż wcisniemy dowolny klawisz (tak dwukrotnie)

5a. Może się pod koniec pojawić jakiś mały błąd o wykonywaniu którego programu, ale klikamy i nasz Windows będzie chcial poinformować M$ o problemi, oczywiście klikamy "Nie wysyłaj". Po czy pojawić sie mmoże komunikat błędu typu "Runtime" klikamy ok. Proces wypakowywania mamy za sobą.

6. Jeżeli wszystko poszło tak jak napisałem, w kuchni pojawią się dodatkowe foldery i pliki jak na screenie zaznaczone na czerwono:

7. Krótki opis tego co powstało:
dump - pusty folder po procesie rozpakowania.
OEM - folder z plikami, do którego możemy dodawać (w odpowiednoi sposób o tym kiedy indziej) i odejmować pliki (odchudzić to co ja robię z moimi ROM-ami można zawsze bez wiekszego problemu z tym, że trzeba wiedzieć, których plików nie należy usuwać bo sie ROM nie zbuduje lub nie wgra, albo telefon po wgraniu nie wstanie).
Removed - pusty folder do którego możemy skopiować pliki usunięte z ROM-u (np. żeby wiedzieć o ile schudł).
ROM - folder, którego nie należy ruszać ponieważ jest on niezbędny do zbudowania ROM-u, a zawiera m. in. pliki systemowe.
SYS - folder, w którym znajdują się również pliki systemowe, jednak jeżeli ktoś ma blade pojęcie w tym folderze można trochę namieszać tzn. usunąć zbędne aplikacje, które daje nam M$ np. WelcomeCenter, CHome, WidgetPlus itp.
boot.bin - autor tutka nie wiedział co to jest i ja specjalnie swojej wiedzy w tym zakresie nie zgłębiałem - przyjąłem, że jest więc musi być.
imgfs.bin - plik zawierający nasz ROM w wersji pewnego obrazu (tak mi się zdaje)
msflsh.bin - autor tutka tu również nie wiedział co to jest i ja specjalnie swojej wiedzy w tym zakresie nie zgłębiałem - przyjąłem, że jest więc musi być.
XIP.bin - plik XIP pochodzący z naszego oryginalnego dumpu ROM-u.

8. W tym miejscu zaczynamy dodawać, usuwać pliki, dorzucać paczki OEM zmieniać dźwięki, motywy, tapety, wpisy w rejestrze - ale to temat rzeka i mogłoby powstać z tysiąc pięćset sto dziewięćset wątków na ten temat, więc nie bedę o tym pisał. Może z czasem powstaną osobne tutki na ten temat.

9. Po zakończeniu modyfikacji musimy zbudować nasz ROM. W tym celu uruchamiamy znowu konsolę CMD, klikając plik: Command Prompt i wpisujemy komendę: 2_packOS.bat i naciskamy Enter.

10. Uruchomi się nam narzędzie do sprawdzenia poprawności zawartości ROM-u i wpisów w rejestrze (okno kosoli musi być dalej otwarte w tle). W narzędziu klikamy przycisk ze strzałką, zaznaczony ramką na screenie w górnej części ekranu.

Proces sprawdzania będzie widoczny na przechodzącym pasku postępu, który pojawi się w dolnym prawym rogu okna tego programu. Kiedy się zakończy w lewym dolnym rogu programu zobaczymy napis "Done" wtedy program zamykamy.
11. W tym momencie w konsoli pojawi się coś takiego:

Dosyć istotna uwaga, gdyż komunikat mówi nam o potrzebie skopiowania pliku dump_rom.bin do folderu ROM - nic bardziej mylnego. Plik który należy skopiować do folderu ROM to: imgfs.bin tam już jest podobny, ale z roszerzeniem *.src - tego usuwamy, a nowemu zmieniamy jak rzeźnik roszerzenie na *.src i zatwierdzamy komunikat ostrzegawczy Windows. Po te operacji przechodzimy do konsoli, która jest przecież cały czas otwarta i klikamy dowolny przycisk.

12. Tutaj znowu nie dam screena bo rozpoczyna się proces budowania ROM-u, który w konsoli wygląda jak Matrix.

13. Kiedy proces dojdzie do końca zobaczymy w konsoli taki komunikat:

Do tej operacji powiększenia rozmiaru bedziemy potrzebowali jakiś HexEdytor najlepiej darmowy i przy jego pomocy otwieramy z kuchni nasz oryginalny plik dump_rom.bin i zwiekszamy jego wagę do wartości haxagonalnej: 0x1B20000 i zapisujemy zmiany zamykając HexEdytor.

14. W konsoli naciskamy dowolny klawisz i czekamy - ROM sie kończy budować.

15. Po zakończeniu zobaczymy coś takiego:

a w folderze głównym kuchni powinniśmy mieć plik: rom_dump.bin.NEW

Ten właśnie plik musimy teraz otworzyć w HexEdytorze i zmniejszyc jego wagę usuwając wszystkie końcowe wpisy tzn. zaczynając od pierwszego cyklu: FF do końca, a zmiany zapisujemy. Nie umiem tego prościej wytłumaczyć każdy kto się zabiera do gotowania musi niestety mieć blade pojęcie o pewnych rzeczach jakim jest np. HexEdytor.

16. Ponownie w konsoli naciskamy dowolny klawisz i czekamy (to już końcówka). Po zakończeniu najprawdopodobniej pojawi Wam się taki gówniany komunikat:

Należy go zignorować naciskając dowolny klawisz, wtedy dowiemy się co to za straszny błąd popełniliśmy. A okaże się, że po prostu konsola nie umiała wyjść z trybu gotowania.

17. A w kuchni ... pojawił się nasz upragniony plik z ROM-em gotowym do wrzucenia przez Octans Downloader-a.

Na koniec
Co do nazwy to jeżeli chcecie, żeby wasze ROM-y nosiły nazwę jaką sobie wymyślicie, należy (PRZED GOTOWANIEM) otworzyć w notatniku plik z kuchni: 2_packOS.bat i zedytować linię jak na screenie na taka nazwą jaką chcecie i zapisać zmiany.

To w takim telegraficznym skrócie przebieg procesu gotowania. Jak pisałem wczesniej co do kwestii edycji samego ROM-u to mam nadzieję, że znajdą się amatorzy do napisania podobnych tutków.
Enjoy.

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 205
  • HTC 7 Pro
Odp: [Samsung Omnia Pro GT-B7610 oraz Omnia II i 8000] Kuchnia czyli początek zabawy.
« Odpowiedź #1 dnia: Czwartek, 04 Listopad 2010, 07:27 »
Do dzisiaj rana sie upload-owało, ale sie udało :peace: . Dzisiaj wieczorem wlecą linki (8 szt.x95,37MB + 1 szt. 20,9MB musi być, aż tyle bo kuchnia zawiera w środku trzy pliki po 250MB, a całość w oryginale ma prawie 1,5GB, których nie da się bradziej skompresić) z ROM-em do Omnii Pro B7610 rozłożonym w ww. kuchni. Jest to oryginlany ROM B7610NXXJC2 rozgotowany i zedytowany, a wrzucony jest w takiej postaci jaki był w chwili gotowania ROM-u BudniuLitePlus2edition, każdy będzie mógł sobie go jeszcze przerobić (coś dodać/coś usunąć) pod siebie.

Wiadomość scalona: [time]Czwartek, 04 Listopad 2010, 20:47[/time]
Zgodnie z obietnicą:
UWAGA PONIŻSZA KUCHNIA JEST Z ROMEM DLA SAMSUNGA OMNII PRO B7610 - NIE NADAJE SIĘ DO OMNII II - i8000 - DO TEGO PDA MUSICIE SOBIE SAMI ROZGOTOWAĆ JAKIŚ ROM
Part1
Part2
Part3
Part4
Part5
Part6
Part7
Part8
Part9
Po pobraniu i rozpakowaniu wszystkich części ww. kuchni macie z głowy robotę opisaną w pierwszym poście do pkt 8. Tzn. punkt 8 jest zrealizowany na tyle, na ile potrzebowałem zmodyfikować ROM, który został upubliczniony. Jeżeli ktoś sobie życzy wprowadzić jakieś modyfikacje (coś usunąć, coś dodać czy zmienić) proszę bardzo. Po zakończeniu swoich modyfikacji, gotowanie zaczynamy od pkt 9. Powodzenia.

BTW nie wiem czy dawać info na początku pierwszego postu, że jest kuchnia gotowa w drugim, czy jak ktoś nie czyta całości tylko łapie się odrazu za robotę to niech zobaczy, że pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł :D
« Ostatnia zmiana: Piątek, 05 Listopad 2010, 06:08 wysłana przez Budniu »