Piątek, 10 Luty 2012, 02:22

Autor Wątek: ROM Extractor  (Przeczytany 1423 razy)

Online mobi

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 305
  • HTC HD2 #TyphooN CyanogenMod 7#
    • mobione.pl
Odp: ROM Extractor
« Odpowiedź #15 dnia: Wtorek, 07 Wrzesień 2010, 09:10 »
No, żeby nic po HR nie musieć wgrywać :)

To nie jest ROM publiczny, ze względu chociażby na to, że nie jestem jego autorem, to zmodyfikowany ROM, co prawda z pierwodrukiem różni go sporo, oj sporo :)

Ale myślę nad opanowaniem kuchenki, i jak uzyskam pomoc od naszych kucharzy, to może coś wysmażę sam, bo jest plaża w temacie, jest wyścig na numerki buildu a nie ma dobrze zrobionego ROMu pod Leona.

Ten sam telefon inne wrażenia :)

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 197
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #16 dnia: Wtorek, 07 Wrzesień 2010, 10:37 »
bo jest plaża w temacie, jest wyścig na numerki buildu a nie ma dobrze zrobionego ROMu pod Leona.
Nie tylko na Leona :oT Z Samsungiem jest to samo, kucharze prześcigają się na ładniejszy interfejs, a żaden nie pomyśli, żeby zrobić coś nawet na starszym buildzie, ale dopracowane i w pełni funkcjonalne. Taką praktykę zastosowałem na Omnii Pro - IMO to PDA ma być dla mnie i ma działać, a nie ładnie wyglądać dla innych.

Online mobi

• Administrator
  • Core
    • mobione.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Wtorek, 07 Wrzesień 2010, 11:08 »
Średnio co tydzień kucharz wypuszcza nowy ROM, wgrywam, odpalam i co widzę? puste krateczki w sense, lub co lepsiejsi dadzą Marketplace lub Windows Live, a jak kurna potrzebuje jakiegoś menadżera plików, co by odpalić cokolwiek z instalek, o programie do rejestru, to już można całkowicie zapomnieć, a skojarzyć pliki reg z edytorem, to już wyższa szkoła jazdy ;)
Szkoda gadać, biedni userzy, którzy mają gdzieś buildy a potrzebują dobrze zrobionego ROMu.

Offline voydac

• ROMMaker
  • Swojak
  • Podziękowań: 13
  • Eten M700, HTC Leo
« Odpowiedź #18 dnia: Wtorek, 07 Wrzesień 2010, 12:24 »
To nie jest ROM publiczny, ze względu chociażby na to, że nie jestem jego autorem, to zmodyfikowany ROM

Ale na gołym dumpie  :o  - da się, ale to mordęga niepotrzebna.

Ale myślę nad opanowaniem kuchenki, i jak uzyskam pomoc od naszych kucharzy, to może coś wysmażę sam

Co tu opanowywać dla takiego starego wyjadacza ? w czasach automatów nie ma co sie męczyć (no chyba że się akurat lubi) -
testowałem temat na szybko celem wywalenia sensa (wiem, że taka moda ale mi to działa na nerwy), na romie 1.66:
1) własna kuchenka (tekstowa na platformbuilderze) - rom po rozgotowaniu i zgotowaniu ponownie nie wstał (0% zmian), mało czasu więc zamiast kombinować co jest nie tak spróbowałem w końcu kuchenek z xda
2) ervius kitchen - ta sama sytuacja co na mojej własnej kuchence: dump -> 0%zmian -> build -> nie wstaje
3) osKitchen ( http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=628948 ) - zrobił dumpa, posegregował wszystko - rozkład kuchenki trochę z początku dziwny ale idzie się przyzwyczaić, i co najważniejsze rom wstaje - można walczyć dalej.

Pewnie by doszedł po chwili szukania co jest nie tak w przypadkach 1)2) ale na to jeszcze trzeba mieć chwile czasu - puki co mogę potwierdzić że osKitchen działa dość znośnie (wprawdzie z uwagi na sposób składania romu może nie najszybciej ale da się to jakoś przeżyć).

A co do gotowanych romów - to niestety większość użytkowników zwyczajnie nie zdaje sobie sprawy, jak to powinno działać, ani docenić ile kombinowania wymaga dogranie tego wszystkiego. Widzą za to numerek buildu, jakieś fikuśne ikony i hip-hip hura brawa dla tego produktu.
Kucharze pewnie zdają sobie sprawę z tego, że coś tu jest nie tak, ale popyt kształtuje podaż ... robią to czego chcą ludzie i kółko się zamyka.
Mi się m.in. z tego powodu odechciało się uploadowania nowych romów  >:(
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 07 Wrzesień 2010, 12:57 wysłana przez voydac »

Online mobi

• Administrator
  • Core
    • mobione.pl
« Odpowiedź #19 dnia: Wtorek, 07 Wrzesień 2010, 13:01 »
Ale na gołym dumpie  :o  - da się, ale to mordęga niepotrzebna.
A i owszem, gdybym wiedział, że to mi zajmie tyle czasu to bym się za to nie brał :)
Ale dużo też czytałem, testowałem co wgrać, jak wgrywać, jakie tweaki, a nie jak leci, wszystko było testowane, jak działa zostaje, jak nie działa kosz.
Poza tym ponad 2 lata się w to nie bawiłem, musiałem uaktualnić narzędzia, zmodyfikować to i owo i przypomnieć sobie sprawdzone rozwiązania :)

osKitchen, temu się przyglądałem i zrobienie z tego ROMu 1.66 czy też 1.73, to żaden problem, takie cacka po skonfigurowaniu wszystkiego, mogę wypluwać co godzinę, z sense, bezsense, black, red, z takim czy innym softem. Miałem na myśli zabawy z xipem, buildami itd, tu jestem cienki

robią to czego chcą ludzie i kółko się zamyka
Nie, to nie tak, robią takie pustaki, bo pustaka można każdemu sprzedać, a przy skonfigurowanym ROMie zaczynają się kwęki, typu "a ja chcę, żeby ikonka była taka, a dlaczego to jest tam a nie tu" itd itd, przerabiałem to, lepiej iść na łatwiznę i popularność.
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 07 Wrzesień 2010, 13:07 wysłana przez mobi »

Offline voydac

• ROMMaker
  • Swojak
  • Eten M700, HTC Leo
« Odpowiedź #20 dnia: Wtorek, 07 Wrzesień 2010, 13:49 »
osKitchen, temu się przyglądałem i zrobienie z tego ROMu 1.66 czy też 1.73, to żaden problem, takie cacka po skonfigurowaniu wszystkiego, mogę wypluwać co godzinę, z sense, bezsense, black, red, z takim czy innym softem. Miałem na myśli zabawy z xipem, buildami itd, tu jestem cienki
Ale cała popularność platformbuildera (i kuchenek na nim) wynika stąd właśnie, że podmiana builda jest równie skomplikowana (czyli wcale) - dodajesz katalog z nowym systemem, plus paczki systemowe w xipie (tu mi się akurat oskitchen nie podoba bo paczka od xipa jest w jednym katalogu z systemem) i startujesz gotowanie ot wszystko.
Chociaż wróć, nie do końca wszystko bo konieczna jest jeszcze nieco zmiana filozofii, pamiętam jak to wyglądało na moim pierwszym romie ileś dni robienia zmian w systemie, a potem zachciało sie nowej wersji systemu i  (o)  rób te wszystkie zmiany ponownie... - przy skakaniu po wersjach, trzeba się przestawić żeby systemu w ogóle nie ruszać, a wszlkie zmiany robić oddzielnymi paczkami.
Jak sobie przypomnę jak kiedyś wyglądała zmiana buildu  ???  ... raczej łezka się w oku nie kręci.

robią to czego chcą ludzie i kółko się zamyka
Nie, to nie tak, robią takie pustaki, bo pustaka można każdemu sprzedać, a przy skonfigurowanym ROMie zaczynają się kwęki, typu "a ja chcę, żeby ikonka była taka, a dlaczego to jest tam a nie tu" itd itd, przerabiałem to, lepiej iść na łatwiznę i popularność.
Smutna prawda, ale prawda ...
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 07 Wrzesień 2010, 13:52 wysłana przez voydac »

Online mobi

• Administrator
  • Core
    • mobione.pl
« Odpowiedź #21 dnia: Wtorek, 07 Wrzesień 2010, 14:48 »
Jak mi starczy pary, to zrobię ROM i nazwę go "Zimny Leon"

Offline Ham3r

• GZU
  • Core
  • Podziękowań: 50
« Odpowiedź #22 dnia: Wtorek, 07 Wrzesień 2010, 17:57 »
Jak sobie przypomnę jak kiedyś wyglądała zmiana buildu  ???  ... raczej łezka się w oku nie kręci.

Masz oczywiście na myśli płaski dump? Tak, wtedy jest trochę roboty, ale nie widzę żadnej trudności w portowaniu do "kuchni" opartej na BuildOSie.

Nowsze wynalazki nie dają jednak w pełni zoptymalizowanego ROMu.. albo wymaga to prawdziwej męczarni.

Offline voydac

• ROMMaker
  • Swojak
  • Eten M700, HTC Leo
« Odpowiedź #23 dnia: Wtorek, 07 Wrzesień 2010, 22:45 »
Masz oczywiście na myśli płaski dump?

Raczej takie coś http://forum.mobione.pl/gotowanie-41/budujemy-nowy-rom-przenoszenie-xip-prawie-na-maksa/  (swoją drogą to akurat szukanie czegoś o portowaniu xip przyniosło mnie pierwszy raz na to forum  :gryy:  )

Nowsze wynalazki nie dają jednak w pełni zoptymalizowanego ROMu.. albo wymaga to prawdziwej męczarni.

Eee troche przesadzasz, pewne rzeczy trzeba po prostu robić inaczej. Poza tym starszymi narzędziami pewnie łatwiej się walczyło o wyciśnięcie maksimum ze sprzętu (do dzisiaj sni mi się po nocach jak kombinuje na etenie skąd wycisnąć parę dodatkowych kb).
Ale popatrz na załączony poniżej obrazek i pomyśl jaki sens miałaby taka walka na nowszych maszynkach ? (w ramie tylko pare drobiazgów: activesync, mobileshell 3.5.5, no i 30MB ramdisk ... )

Offline Ham3r

• GZU
  • Core
  • Podziękowań: 50
« Odpowiedź #24 dnia: Wtorek, 07 Wrzesień 2010, 23:11 »
To ma być ciężkie? Ja jakoś na kilka urządzeń robię takim sposobem (oprócz Magiciana). Mówię o BuildOS + XIPPort/BuildXIP
Co do optymalizacji: warto, przynajmniej o pamięć storage..