forum.mobione.pl

System Windows Mobile/Pocket PC => ROM-y => Windows Mobile/Pocket PC => Wgrywanie => Wątek zaczęty przez: Bzyku w Środa, 01 Październik 2008, 16:49

Tytuł: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: Bzyku w Środa, 01 Październik 2008, 16:49
kupiłem sobie taki smartfonik na Ebayu i mam niemiecką winde 6.1
Nigdzie na forum nie mogę znaleźć do tego polskiego softu czy jeszcze nie ma takiego ?
oraz sposób na zdjecia CIDa ?
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: may w Środa, 01 Październik 2008, 16:59
by @qsqa

Cytuj
Wgrywanie nowego HardSPL, ROMu, RadioROMu

Kilka słów wstępu  czyli co powinien zrobić nowy użytkownik Touch Pro zdecydowany na zmianę ROMu na inny niż jest przeznaczony dla jego kanału dystrybucji

Kupując nowego Touch Pro dostajesz od sklepu/operatora urządzenie z oficjalnym ROMem i zabezpieczone przed wgraniem ROMu z innego kanału dystrybucji. Co to oznacza - ano to, że jeżeli np kupimy Touch Pro w Anglii to nie możemy wgrać ROMu który zostanie wydany oficjalnie przez HTC dla Polski. Smutne ? Ale prawdziwe - taka jest polityka producenta i musimy to uszanować.

Na szczęście jednak użytkownik Touch Pro maksymalnie zdeterminowany na zmianę ROMu może sobie z tym poradzić i co najważniejsze w przypadku konieczności oddania urządzenia do serwisu może również przywrócić oficjalny ROM - o tym właśnie traktują poniższe punkty. Nie jest to też za bardzo skomplikowane pod warunkiem oczywiście dokładnego przeczytania poniższego poradnika !!!

Procedura zmian ROMów w Touch Pro powinna wyglądać następująco - najpierw instalujemy HardSPL (wgrywamy tylko raz) w celu odblokowania możliwości wgrywania innych ROMów niż tylko przeznaczone dla naszej dystrybucji Touch Pro, potem interesujący nas ROM a na końcu zmieniamy RadioROM. Za każdym następnym razem, kiedy chcemy zmienić ROM w swoim Touch Pro wystarczy tylko wgranie samego ROMu czy też RadioROMu (bez potrzeby ponownego wgrywania HardSPL

Do każdego Touch Pro z wgranym ROMem w języku np. angielskim bez trudu da się  wgrać ROM w każdym innym języku np tak egzotycznym jak polski   B) - wystarczy przestrzegać powyższej reguły.

Wgranie HardSPL

!!! UWAGA !!! wgranie HardSPL nie spowoduje Hard Reset  

!!! UWAGA nr 2 !!!  - wgranie nowszego ROMu w wersji wypuszczonej przez HTC/operatora dla twojego kanału dystrybucji nie powoduje utraty gwarancji. Natomiast wgranie HardSPL i "gotowanych" ROMów bezwzględnie powoduje utratę gwarancji (przynajmniej w teorii). W praktyce natomiast jest tak, że zawsze możesz wrócić do oryginalnego ROMu i SPLa (przepisy w tym wątku) w celu naprawy gwarancyjnej.

- najpierw ściągnij TEN (http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=108649&d=1219714334l) plik i rozpakuj go do osobnego katalogu.

- w katalogu powinien  być tylko jeden plik:

RaphaelHardSPL-Unsigned_190_1_3.exe

- podłącz Touch Pro do komputera i poczekaj na synchronizację AS
- następnie kliknij na RaphaelHardSPL-Unsigned_190_1_3.exe i potwierdź wszystkie kolejne ekrany, sprawdź również ekran Touch Pro i potwierdź pojawiające się ewentualnie zapytania o uruchomienie programu.
- następnie ekran Touch Pro stanie się czarny i po chwili Touch Pro samoczynnie się zrestartuje
- po pierwszym uruchomieniu możemy sprawdzić poprawność całej operacji - wchodzimy do trybu bootloadera i sprawdzamy wersję SPL - jeżeli mamy napis w trybie bootloadera "1.90.OliNex" oznacza to, że wgranie HardSPL przebiegło pomyślnie !

- jeżeli pojawiły się jakiekolwiek problemy podczas powyższej procedury to należy ściągnąć SSPLManual.zip (http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=108650&d=1219714441), rozpakować archiwum, plik SSPLMAnual.exe przenieść do pamięci głównej Touch Pro i tam go uruchomić. Po chwili ekran Touch Pro zrobi się czarny i możemy z kompa uruchomić RaphaelHardSPL-Unsigned_190_1_3.exe (oczywiście przy podłączonym Touch Pro do kompa)

Wgranie ROMu

!!! UWAGA !!! wgranie nowego ROMu spowoduje Hard Reset - na wszelki wypadek przed tą operacją zrób backup wszystkich swoich danych w Touch Pro.

!!!UWAGA!!! Przed wgraniem ROMu "cooked" musisz bezwględnie wgrać HardSPL - inaczej możesz skończyć z kawałkiem bezużytecznej elektroniki w ręku. Samą procedurę wgrywania HardSPL wystarczy przeprowadzić tylko raz - o ile oczywiście nie próbowałeś wgrywać ponownie fabrycznego SPLa.  


ROMy dla HTC Touch Pro występują w dwóch odmianach:

1. Wersja "ship" - opublikowana przez HTC lub operatora w postaci jednego pliku .exe. W tym przypadku instalacja ogranicza się do podłączenia Touch Pro do komputera i uruchomienie pliku .exe

!!! UWAGA !!! Wersje "ship" zazwyczaj zawierają oprócz samego ROMu również RadioROM, SPL i Splashe. Jeżeli chcemy załadować tylko sam ROM to niestety musimy sami go wyodrębnić z pliku .exe  albo poczekać aż ktoś opublikuje sam ROM na forum.

2. Wersja "cooked" - czyli ROM oparty na oficjalnym ROMie od HTC lub operatora ale zazwyczaj wzbogacony o różne dodatkowe i pożyteczne programy jak również dostosowany do uzyskania najlepszej wydajności Touch Pro. W tym przypadku po pobraniu interesującego nas ROMu i rozpakowaniu do katalogu mamy 2 pliki:
- RaphaelCustomRUU.exe (program do wgrania ROMu)
- RUU_signed.nbh (obraz ROMu)

Procedura wgrania jest następująca - podłączamy Touch Pro do komputera, upewniamy się, że bateria jest naładowana przynajmniej w 75%, czekamy na synchronizację AS i uruchomiamy program RaphaelCustomRUU.exe. Na kolejnych planszach klikamy na potwierdzenia na ekranie kompa wyświetli się pasek postępu a Touch Pro przejdzie do trybu bootloadera i również na jego ekranie pojawi się pasek postępu. Sama procedura wgrania trwa ok 7-10 minut - po dojściu do 100% Touch Pro się zrestuje i po dłuższej chwili zobaczymy ekran kalibracji urządzenia.

ROMy:
Profesjonalny ROM PLK 2.0 20755 LITE (http://rapidshare.com/files/149728426/Profesjonalny_ROM_2.0_20755_Lite.rar)
Profesjonalny ROM PLK 2.0 20755 FULL WYPAS (http://rapidshare.com/files/149738524/Profesjonalny_ROM_2.0_20755_Full_Wypas.rar)
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: utak3r w Środa, 01 Październik 2008, 23:50
I jeszcze jedno.... to nie jest smartphone, to jest Pocket PC, dla Ciebie może podobne, ale różnią się dość mocno.
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: Bzyku w Czwartek, 02 Październik 2008, 10:23
Dziękuje za ten cytacik , próbuje się właśnie do niego dostosować.
Wgrałem sobie tego HardSPLa , ale pisze żeby sprawdzić poprawność jego wgrania (w kaiserze było tak że wciskało się przycisk aparatu i wciskało soft reset) a na tym modelu nie wiem jak wejść (google nie chce mi pomóż:()

A drugie pytanko to , pisze tam że są dwie wersje ROMów , jedne z Radiem i HardSPLem (i skoro wgrałem już ten HardSPL to wgranie ROMu z tymi dodatkami może mi uszkodzić urządzenie?) dlatego moje pytanie czy te softy jak w linkach mogę bezpośrednio wgrywać do HTC Touch Pro bo z tego co wyczytałem to one są "cooked"
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: may w Czwartek, 02 Październik 2008, 10:27
Cytuj
Tryb BL inaczej BootLoader
Jest to tryb który widzimy gdy np. zmieniamy rom jako 4 kolorowe paski na ekranie urządzenia. Na nim możemy zobaczyć m.in. informację o wersji SPL w Touch Pro. Aby wejść do bootloadera należy zrobić Soft Reset z wciśniętym klawiszem zmniejszenia głośności. Z Bootloadera wychodzimy za pomocą Soft Reset.

ROMy z podanych linków możesz śmiało wgrywać.
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: Bzyku w Poniedziałek, 13 Październik 2008, 20:51
Wszystko pięknie wgrałem według powyższej instrukcji , ale mam problemy z zasięgiem (ciągle go gubi)  raz jest a raz go nie ma kiedy nawet go nie ruszam.
Dlatego postanowiłem wgrać mu jakiś lepszy RadioROM ale w tej instrukcji powyżej nic nie pisze o sposobie jego wgrywania.
Poszukałem trochę i wyczytałem że Touch Pro musi być Security Unlocked ... ale nie wiem jak tego dokonać (bo na xda pewnie pisze ale tak dobrze angielskiego nie znam i coś piszę że to płatne-tu chyba chodzi o Radia od Diamonda?)
Czy te od Diamonda są faktycznie lepsze ? Jakie polecacie żeby wgrać ?
Ja posiadam oryginalną wersje czyli 1.02.25.19
A czy wersję 1.02.25.31 można bezproblemowo wgrać podobnie jak ROM ?
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: mobi w Poniedziałek, 13 Październik 2008, 23:04
żeby wgrać radioROM, musi telefon posiadać HardSPL, jeżeli wgrałeś OSROM, to znaczy że masz HardSPL
a całe Security Unlocked, wg. mnie odnosi się do pozycji w rejestrze, ale skoro masz gotowany ROM, to kucharz to powinien już uwzględnić w tym ROMie. Na wszelki wypadek możesz to sprawdzić, poszukaj na forum hasła certyfikaty, i ten klucz tam gdzieś powinien być.
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: qsqa w Poniedziałek, 20 Październik 2008, 23:16
Akurat moje ROMy są zawsze "Security off"  ;)

Co do RadioROM - jeżeli chcesz wgrywać oryginalne radio z TP to wystarczy sam HardSPL. Jeżeli chcesz wgrać odpowiednio spreparowane radio z Diamonda to TP musi być "CID unlocked" - ale akurat radio z Diamonda nic nie wnosi (moim zdaniem).
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: jari75 w Niedziela, 28 Grudzień 2008, 17:46
A ja mam pytanie, skąd mozna zassać zupełnie czysty oryginalny polski ROM do TP? Przeszukałem juz tyle ze brak mi sil... no moze zle szukałem?? :oT Jesli moze ktos jakis namiar podrzucic to bede bardzo wdzieczny :)
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: mobi w Niedziela, 28 Grudzień 2008, 19:13
Czysty czy oryginalny? bo to dwie różne rzeczy.
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: jari75 w Niedziela, 28 Grudzień 2008, 19:27
Myślę że oryginalny chyba malo precyzyjnie wczesniej sie wyrazilem :oT
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: mobi w Niedziela, 28 Grudzień 2008, 19:32
a ten oryginał ma być od jakiegoś operatora czy od HTC?
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: jari75 w Niedziela, 28 Grudzień 2008, 19:38
Najlepiej jakby to byl od HTC
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: mobi w Niedziela, 28 Grudzień 2008, 19:51
pod linkiem poniżej jest taki ROM:
# HTC WWE 1.90.401.1 Multilanguaje (include Czech, Slovak, Polish, Hungarian and Romanian) (http://rapidshare.com/files/151223493/RaphaelReconstructedWWE1.90-Multilanguaje.rar)
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: jari75 w Niedziela, 28 Grudzień 2008, 19:54
Wielkie podziekowania!!!! bo juz stroacilem nadzieje ze znajde >:( Pozdrawiam
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: Nataniel w Poniedziałek, 29 Grudzień 2008, 13:04
A ma ktoś może podobny poradnik jak w drugim poście,  krok po kroku, tylko jakie kroki podjąć po zakupie żeby można było później cały soft (ROM+radio) przywrócić do stanu fabrycznego i jak to później zrobić?

Mam też inne pytanie; słyszałem że Orange wpakował do oprogramowania swojego TP pełno śmieci i bardzo zamula, to prawda? Głównie z tego powodu chciałem wymieniać rom zaraz jak kupię. Bo raczej innej możliwości kupna w podobnej cenie nie widzę, jedynie 'luzem', ale to wtedy ponad 2 tyś. kosztuje.
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: Wykolejony w Poniedziałek, 29 Grudzień 2008, 14:00
kupujesz tel. w orange, wgrywasz nowy rom według tego co wkleił may. A jak będziesz chciał wrócić do oryginalnego romu to wgrywasz ten rom, radio i na końcu SPL
http://forum.mobione.pl/index.php?topic=6544.0 (http://forum.mobione.pl/index.php?topic=6544.0)
Ale lepiej niech ktoś jeszcze potwierdzi bo ja nigdy nie jestem pewien tego co mówię, a później coś się uwali i będę miał Cie na sumieniu :oT
Tylko po zakupie musisz sprawdzić czy wersje się zgadzają bo ja nie wiem czy orange robi aktualizacje jakieś...

Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: may w Poniedziałek, 29 Grudzień 2008, 14:23
A ma ktoś może podobny poradnik jak w drugim poście,  krok po kroku, tylko jakie kroki podjąć po zakupie żeby można było później cały soft (ROM+radio) przywrócić do stanu fabrycznego i jak to później zrobić?
Dokładnie tak jak pisze @Wykolejony
i by @luqasss
Cytuj
ROM Orange:
1 (http://rapidshare.com/files/165273086/Oryginal_Orange_ROM.part1.rar)
2 (http://rapidshare.com/files/165291518/Oryginal_Orange_ROM.part2.rar)
Radio Orange (http://rapidshare.com/files/165399458/Raphael__HTC_Radio_1.02.25.19.rar)
Splash Orange1 (http://rapidshare.com/files/167622008/Orange1sSplash_VGA_Raphael_by_luqasss.rar)
Splash Orange2 (http://rapidshare.com/files/167524807/Splash_ORANGE_VGA_Raphael_by_luqasss.rar)
SPL Orange (http://rapidshare.com/files/166700178/StockSPL_ForWarrantyOnly_SPL190_1.zip)
Wgrywasz to wszystko w takiej kolejności. Możesz ominąć Splashe jeśli masz oryginalne Orange.
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: mobi w Poniedziałek, 29 Grudzień 2008, 14:51
Jak wydobyć ROM i go zrekonstruować:
krok po kroku w wersji angielskiej dotyczący HTC Touch Pro
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=427507&highlight=Reconstruct
a tu "prawie" to samo ale dotyczące Kaisera
http://forum.mobione.pl/index.php/topic,3499.0.html
mając te dwa opisy spokojnie można zrobić dump ROMu
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: Nataniel w Poniedziałek, 29 Grudzień 2008, 15:25
Dzięki wszystkim, teraz mogę spokojnie kupić Touch Pro w Orange nie martwiąc sie że będą problemy :-)
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: mobi w Poniedziałek, 29 Grudzień 2008, 15:28
i tak go mogłeś kupić, jest google ;)
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: mcz79 w Środa, 21 Styczeń 2009, 23:19
bardzo prosze o jakiś nowy czysty rom nie z orange tylko moze byc fabryczny htc, do touch pro , bo moj obecny z orange wchłania baterie w 1 dzien przy umiarkowanym uzywaniu dzieki!!!!
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: Bzyku w Piątek, 13 Marzec 2009, 09:17
Ściągnąłem sobie z forum XDA takie radyjko RUU_Raphael_Radio_Raphael_52.58.25.30_1.11.25.01_Ship
ponieważ jak wyczytałem pochodzi z najnowszej aktualizacji oprogramowanie do Raphaela.
Nie chciałbym uszkodzić go dlatego pytam dla pewności czy taką wersję mogę wgrać (wcześniej już to robiłem, czyli mam wgranego hardspla ). Zmieniałem już Radyjko i ROMa ... ale były jakieś wersje (nie wiem czy dobrze się wyrażę) security lock czy coś podobnego :/ (moje pierwsze kroki jakie robiłem z tym htc są w tym poście - na jego początku)
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: Bzyku w Piątek, 20 Marzec 2009, 00:57
Chciałem odświeżyć temat i dalej prosić o odpowiedź/poradę. Mogę to wgrywać bez obaw ?
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: utak3r w Piątek, 20 Marzec 2009, 11:00
musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto ma te radio wgrane już....
ja tylko podpowiem, tak patrząc na numerki - sprawdź, czy nbh zawiera na pewno tylko radio... a dokładnie, czy nie zawiera w sobie spla.
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: pierzu w Piątek, 20 Marzec 2009, 13:06
Bzyku, to jest najnowszy ROM wypuszczony przez HTC, ktory sobie ostanie wgrywalem takze (WWE). Jak dla mnie nie sprawia zadnego problemu.
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: Bzyku w Piątek, 20 Marzec 2009, 16:16
Bzyku, to jest najnowszy ROM wypuszczony przez HTC, ktory sobie ostanie wgrywalem takze (WWE). Jak dla mnie nie sprawia zadnego problemu.
Mnie też wgranie ROMu nie sprawia większego problemu , tylko pytam czy to nie zawiera właśnie jakiegoś  SPLa albo coś innego aby nie uszkodzić HTCka. Bo mam już wgrany SPL
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: utak3r w Piątek, 20 Marzec 2009, 17:25
Bo mam już wgrany SPL

czepnę się.... jakbyś nie miał wgranego spla, to byś nie uruchomił urządzenia....  :8)  zawsze masz jakiś SPL wgrany.
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: xmac w Poniedziałek, 04 Maj 2009, 22:09
A który z Romów spowoduje mniejsze zużycie baterii?. Starcza mi jej zaledwie na max 12h Posiadam wgrany rom by qsqa...
Jestem zielony pomóżcie
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: mobi w Wtorek, 05 Maj 2009, 02:21
Cytuj
A który z Romów spowoduje mniejsze zużycie baterii?
nie koniecznie ROM odpowiada za zużycie baterii, wyobraź sobie jakiś samochód dla jednego kierowcy będzie on palił 5l/100km a drugi nie zejdzie poniżej 9l/100
Więc nie jest to takie łatwe, wiele zależy od Ciebie, jak pracujesz, ile pracujesz i co używasz na telefonie.
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: peejay w Wtorek, 05 Maj 2009, 12:58
+ trzeba brać pod uwagę fakt, iż TP generalnie do energooszczędnych nie należy. dochodzi do tego jeszcze kwestia radioromu itp.

przy ustawieniu najkrótszych czasów wyłączania podświetlania i samego pda, przy korzystaniu z automatycznego dobierania jasności podświetlenia, ok. 30min rozmowy dziennie, kilkanaście smsów, bez korzystania z gpsa, internet przez wifi ok. 5min dziennie [synchro pogody], czasem jakaś fota lub filmik [jak pies zacznie robić coś śmiesznego ;)] - TP małży trzyma jakieś 2-3 dni. z tymże codziennie około 30min podpięty jest pod ładowarkę samochodową, gdyż pełni funkcję odtwarzacza mp3 po drodze do i z pracy. do tej pory na romie i radiu oryginalnym z orange. od 2 dni EnergyROM 1.0 41609 + radio, którego nie pamiętam, a aktualnie żona w trasie, więc nawet nie sprawdzę.. inna sprawa, że chwilowo tylko dwa-trzy razy bateria doszła do "poziomu zero". zazwyczaj przy 15-30% baterii jest ładowany, lub po prostu podpięty pod kompa, przy okazji synchronizacji kalendarzy itp..

strzelam, ale 12h pewnie będzie przy konkretnym korzystaniu z odtwarzacza audio/video lub odpalonym długo wifi/bt lub częstym graniu lub ... itp itd ;) choć pewnie to i tak długo, jeśli jest w ten sposób używany
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: xmac w Wtorek, 05 Maj 2009, 18:14
Właśnie problem w tym że korzystam mało z telefonu. Wyłączone mam automatyczne podświetlenie, nie gram, nie bawię się
Wyłączyłem nawet TouchFlo.
Być może powodem jest słaby zasięg sieci w pracy... Zasięg jest minimalny lub wcale.
Podczas na maxa naładowanej baterii telefon potrafi wytrzymać całą noc tracąc tylko 1% baterii... leży na stole i już a ja śpię :-)
Nie ogarniam tego w ogóle.
Na środku wyświetlacza mam małą plamę widoczną tylko przy sztucznym oświetleniu. Ale działa on doskonale.
Telefon nie wiesza się, pracuje na 32% użycia procka
Myślałem że może to wina Romu.
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: peejay w Wtorek, 05 Maj 2009, 18:52
no to zdecydowanie stawiałbym na słaby zasięg.. zmiana radioromu może, ale nie musi pomóc. spróbuj też w comm managerze wyłączyć 3G, jeśli z neta i wideorozmów nie korzystasz to nie potrzebujesz w sumie, a i to trochę energii zaoszczędzi.
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: mobi w Wtorek, 05 Maj 2009, 19:41
Zasięg ma spory wpływ ana baterię, kiedyś zostawiłem fona w jakimś miejscu gdzie szukał sieci, to bateria wypłynęła wręcz z niego.
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: Wykolejony w Wtorek, 05 Maj 2009, 20:11
Kiedyś byłem na kilka dni za granicą i nie włączyłem roamingu to bateria zniknęła w ciągu kilku godzin. Po wyłączeniu modułu telefonu nie ładowałem go aż do powrotu do domu.
Właśnie ze względu na słaby zasięg w domu muszę ładować TP codziennie, ale 12h... to przesada... też używam romu qsqa (2.3)
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: xmac w Wtorek, 05 Maj 2009, 20:42
I pewnie w zasięgu jest pies pogrzebany :-)
Dzięki za aktywność i sorki za małe zboczenie z tematu.
Powyłączam wszystko co się da i będę nosił dalej 2 baterie
Bo przecież TP nie sprzedam :-)
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: utak3r w Wtorek, 05 Maj 2009, 21:27
why not? Za kasę z jego sprzedaży kupisz dwa inne, lepsze  :D
Tytuł: Odp: HTC Touch Pro od O2 - Polski ROM
Wiadomość wysłana przez: xmac w Czwartek, 07 Maj 2009, 20:33
Sie jakoś obędę tym co mam.
Jak to mówią miłość jest cierpieniem.
Jak zamienię to na TP2 ale i tam pewnie nie jest lepiej jeśli chodzi o baterię
Poza tym jak znam życie ktoś znajdzie na to jakiś sposób :D
Bo nie sądzę żeby nie było... :D