Jako że mój iP 3G uległ upadkowi, i i tak musiałem go rozebrać, postanowiłem że zrobię coś dla was i napiszę trochę o tym jak się go rozbiera.
Do rzeczy.
Co potrzebujemy?

jak na zdjęciu:
- uszkodzonego (bądź nie

) iPhone'a 3G (podejrzewam że 3GS jest podobnie zbudowany "w środku")
- mały śrubokręt krzyżakowy (podobny jak do rozkręcania Samsungów/LG)
- baardzo mały śrubokręt płaski (żeby podnieść ekran i nie narobić szkód obudowie)
- kluczyk do tacki karty SIM.
Do roboty.
Odkręcamy dwie śrubki, jedna po lewej, druga po prawej stronie gniazda dokowania.

(tu już odkręcone)
Wkładamy płaski śrubokręt między ramkę a szybkę (dość głęboko, ja prawie dotykałem gniazda).

Dalsza część jest "idiotyczna". W środku mamy ponumerowane co mamy po kolei odłączać. Oczywiście zaczynamy od taśm 1-3.

(ta jedna odłączona odpięła się sama, u was też może tak być, to taśma od LCD)
Taśma nr 3 jest podpięta jak ja to nazywam "konektorem" - czytaj taśma wsuwana z zamykaną blokadą.
Po odpięciu całości możemy wyjąć ekran z dotykiem, przyciskiem Home, czujnikami i głośnikiem rozmów, wygląda to tak:

Jedziemy dalej. Odkręcamy śrubki.
Śrubka pod plombą "Do not remove" jest minimalnie dłuższa, przy śrubce od aparatu jest blaszka, która trzyma go na miejscu - nie zgubić

(nie ma jej na zdjęciu), śrubka koło taśmy nr 6 też jest troszkę inna. Uważajcie na to.

Po odkręceniu śrubek wyciągamy tackę karty SIM:

po czym wyciągamy aparat ze swojego miejsca, następnie od dołu ostrożnie wyciągamy płytę główną, odchylając ją do góry.
Po wyjęciu płyty otrzymujemy taki widok:

Wymiana baterii w tym momencie nie powinna sprawić problemu - z tego co wiem jest przyklejona na taśmę dwustronną, nie próbowałem jej odklejać

Wykręcanie głośnika polega na odkręceniu 3 śrubek: jedna pod taśmą nr 4 (od głośnika), i dwóch koło gniazda - ponownie po jego lewej i prawej stronie.

Po jego wykręceniu wygląda to tak.

Przy wkładaniu go trzeba uważać na prawidłowe włożenie gniazda i mikrofonu. Jeśli źle włożymy głośnik, po poskładaniu całości nie będzie nam działał przycisk Home.
Składamy wszystko w odwrotnej kolejności do rozbierania.
Część z ekranem/szybką niedługo - jak tylko dostanę części