Wtorek, 22 Maj 2012, 16:00

Autor Wątek: [Tutorial] Język polski w Mango bez potrzebyt downgrade-u  (Przeczytany 767 razy)

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 205
  • HTC 7 Pro
[Tutorial] Język polski w Mango bez potrzebyt downgrade-u
« dnia: Czwartek, 05 Styczeń 2012, 23:13 »
Na początku muszę napisać, że ta metoda nie wszystkim działa, ale niczego nie popsujecie jak się nie wgra i nie wymaga 5 godzin jak dotychczasową metodą: downgrade do preNoDo>aktualizacja do Mango 7740.
Metoda działa również na najnowszych wersjach systemu i bootloadera 5.XX które są już poblokowane przez M$.
Do rzeczy:
1. Pobieramy to: http://xboxmod.sylvester20007.com/TOOLS/WP7-Update-Cab-Sender.rar
2. Pobieramy to: http://download.windowsupdate.com/msdownload/update/software/dflt/2011/07/diff-7.0.7403.0-7.10.7720.68-armv7-retail-microsoft.lang_0415.pks_6abe5f16973c694c6747e7e087c02b28bb8b9f6e.cab
1. Plik z pkt 1 rozpakowujemy do pojedyńczego folderu. Plik z pkt 2 nie ruszamy tylko kopiujemy (tak jak został pobrany) do folderu, gdzie wypakowaliśmy ten pierwszy. Telefon narazie odłączony od komputera.
2. Teraz podłączamy włączony telefon do kompa przez USB i czekamy, aż się zsynchronizuje Zune, po czym zamkamy Zune, ale telefon niech będzie podłączony. Oczywiście plik nr 2 leży w folderze, który wypakowaliśmy z pliku nr 1.
3. Teraz odpalamy z folderu wypakowanego z pliku nr 1, plik o nazwie: WP7 Update Cab Sender.bat (klikamy go dwukrotnie tak jak inne pliki nie musi mieć praw admina) i pojawi się coś takiego:

4. Skoro telefon podłączony i pliki są na swoich miejscach to teraz na kompie naciskamy:
4a. Przycisk "S" dla wrzucenia *.cab-a bez robienia przez system backupu
4b. Przycisk "B" dla wrzucenia *.cab-a co będzie poprzedzone backup-em
i obserwujemy co się dzieje. Telefon powinien się zrestartowac i uruchomić w trybie bootowania, po czym wgrać paczkę z językiem i znowu się zrestrartować. Nie musimy się niczego obawiać bo jeżeli coś będzie nie tak to w tym oknie konsoli CMD (to jest to czarne) czerwoną czcionką wyświetli się komunikat z błędem i poprosi o wciśnięcie dowolnego przycisku - wciskamy i piszemy w wątku info o błędzie - zobaczymy OCB. Telefon będzie w takim stanie w jakim był przed operacją. Jeżeli natomiast będzie szło to czekamy do końca.
5. Jeżeli poszło ok, telefon wyświetli nam komunikat o sukcesie, a PLK powinien być już w telefonie. Teraz wchodzimy w telefonie w: settings>regional+language i tutaj w pierwszym polu tapiemy, powinna się rozwinąć lista i wśród języków będzie polski. Tapiemy go i u góry widzimy podkreślony tekst (po angielsku rzecz jasna) o potrzebie zresetowania telefonu - robimy to, telefon wstanie już z językiem PLK.

Offline j.d.

• Świeżak ;)
  • *
  • Podziękowań: 0
Odp: [Tutorial] Język polski w Mango bez potrzebyt downgrade-u
« Odpowiedź #1 dnia: Niedziela, 05 Luty 2012, 16:20 »
Witam,
u mnie niestety wystąpił błąd. W dodatku na sam koniec. Ale po kolei. Mam wgrany ROM z tematu tutaj
Cab ściągnąłem z tematu tutaj.
http://download.windowsupdate.com/msdownload/update/software/dflt/2011/12/diff-7.10.7740.16-7.10.8107.79-armv7-retail-microsoft.lang_0415.pks_53749601c866e4521044b02fe4a03625fbb8a31f.cab
Tylko ten próbuję wgrać.
Puszczam aktualizację, robi restart. Wgrywa aktualizację, znów restart i dostaję na koniec błąd. Brzmi on: "Update Error 80180015 Instalacja elementu IU (Image Update) nie powiodła się".

Może muszę użyć innego cab'a? Albo dodać innego?

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #2 dnia: Niedziela, 05 Luty 2012, 21:07 »
A czy do tego ROM-u Ansara nie musisz przypadkiem zainstalować tego narzędzia m. in. do zmiany języków (U2M8107.xap) ? Ja cab-em bawiłem an oryginalnym ROM-ie nie wiem jak wygląda sprawa z gotowanymi. Poza tym ten ROM Ansara jest już na bulidzie 8107, którego wersja została wydan kiedy jeszcze nie było słychać o aktualizacji 8107 PLK tak więc z tego względu może nie chcieć tego przegryźć.

Offline PokaPoka

• Świeżak ;)
  • *
  • Podziękowań: 1
« Odpowiedź #3 dnia: Niedziela, 05 Luty 2012, 22:40 »
hej,

Skorzystałem z Twojej solucji na HTC Trophy brandowany Vodafone z najnowszym softem...
Wgrywanie .cab'a przebiegło pomyślnie, język się zainstalował ale...niestety nie działa kafelek telefonu... w zasadzie nie jest to bardzo duży problem bo i tak używam dialera ale jeśli można to naprawić byłbym wdzięczny za pomoc, ewentualnie solucję jak usunąć tego .cab'a bo język PL to totalne nieporozumienie :)

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #4 dnia: Niedziela, 05 Luty 2012, 22:45 »
No to grubsza sprawa ?-? Tu z tego co mi wiadomo sam cab nie instaluje żadnych dodatkowych plików, a dodaje tylko wpis w rejestrze - całą resztę pobiera z sieci. A jak to odinstalować - to chyba tylko zrobić przywracanie systemu z backup-u (jeżli masz) w innej sytuacji tylko hard reset. Tak sądzę.

Offline PokaPoka

• Świeżak ;)
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Niedziela, 05 Luty 2012, 22:53 »
niestety hard reset nie pomaga, myślałem nawet o wgraniu najnowszego romu DFT, ale mam pecha i mój firmware niestety nie jest wspierany przez ansara (do zrobienia downgrade z SPL)... a gold card  nie chce robić...chyba muszę czekać na kolejną poprawkę MS  ???

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #6 dnia: Niedziela, 05 Luty 2012, 23:04 »
Chyba tak. A powiedz co oprócz tego kafla nie działa ? Próbowałeś samego kafla usunąć z homescreen i ponownie umieścić ? A może próbowałeś uruchomić aplikację telefon z poziomu listy aplikacji ? I co masz na myśli pisząc:
bo język PL to totalne nieporozumienie
?

Offline PokaPoka

• Świeżak ;)
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Niedziela, 05 Luty 2012, 23:14 »
Próbowałeś samego kafla usunąć z homescreen i ponownie umieścić ? A może próbowałeś uruchomić aplikację telefon z poziomu listy aplikacji ?

Tak próbowałem niestety bez zmian  :gwm:

PL niestety nie jest dobrym językiem do softu nie tylko w telefonach, jestem zwolennikiem krótkich prostych zwięzłych komend, sformułowań i tego mi brakuje (pomijam estetykę napisów na kaflach - nie wyświetlają się dobrze, są nie wymiarowe np. budzik!! może dlatego, że HTC 7 Pro ma większą przekątną ekranu?! nie wiem), język chciałem doinstalować bo myślałem o sprzedaży Tropika ot to.
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 05 Luty 2012, 23:17 wysłana przez PokaPoka »

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #8 dnia: Niedziela, 05 Luty 2012, 23:22 »
To teraz jeszcze chcąc powrócić do tego co miałeś przed cab-em możesz spróbować zainstalować oryginalny ROM, poszukaj tu: http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=812 poszukaj ROM-u z tekstem "RUU" w nazwie i bez "custom" i spróbuj wgrać w trybie bootloadera. Na drugiej stronie masz ROM-y do Vodafone (nie wiem czy masz francuski czy niemiecki są i te i te). Po wgraniu zrób upd przez Zune i powinno być to co miałeś przed instalką.

Offline PokaPoka

• Świeżak ;)
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Niedziela, 05 Luty 2012, 23:25 »
Tak to na pewno zadziała  :ok: nie pomyślałem o tym a znam ten wątek z XDA  :D
Dziękuję za pomoc, pomagasa przekazuję i pozdrawiam serdecznie

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #10 dnia: Niedziela, 05 Luty 2012, 23:34 »
Daj znać czy poszło.

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #11 dnia: Poniedziałek, 06 Luty 2012, 14:09 »
Witam,
u mnie niestety wystąpił błąd. W dodatku na sam koniec. Ale po kolei. Mam wgrany ROM z tematu tutaj
Cab ściągnąłem z tematu tutaj.
http://download.windowsupdate.com/msdownload/update/software/dflt/2011/12/diff-7.10.7740.16-7.10.8107.79-armv7-retail-microsoft.lang_0415.pks_53749601c866e4521044b02fe4a03625fbb8a31f.cab
Tylko ten próbuję wgrać.
Puszczam aktualizację, robi restart. Wgrywa aktualizację, znów restart i dostaję na koniec błąd. Brzmi on: "Update Error 80180015 Instalacja elementu IU (Image Update) nie powiodła się".

Może muszę użyć innego cab'a? Albo dodać innego?

Ok już wiem, sam sprawdziłem ten ROM i nie da się w nim uruchomić j. polskiego ponieważ ROM został zabezpieczony przez autora. O to odpowiedź, którą od niego otrzymałem:
This ROM is protected

Krótko, zwięźle i na temat. Jednocześnie Ansar napisał mi, że dzisiaj planuje wypuścić wersję tego ROM-u z 22 językami:
I will release today the NewTech 22L TU ROM like in Schubert/Mozart/Spark

Także trzeba sprawdzać jego wątek na XDA.
Mowa oczywiście o HTC 7 Pro.
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 06 Luty 2012, 15:17 wysłana przez Budniu »

Offline j.d.

• Świeżak ;)
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Poniedziałek, 06 Luty 2012, 15:01 »
Dzięki Budniu za dalsze zainteresowanie. Niestety dla mnie "Protected" znaczy tylko zabezpieczony, ale przed czym? Tego już nie wiem. Zresztą nigdzie o tym nic nie było, bo głupio pytań bym nie zadawał ;) Niestety na xda jestem tylko czytającym, a nie bardzo chciałem zawracać głowę autorowi. Pewnie dostaje setki głupich PM ;)

Poczekam na ten 22L. Szkoda tylko że znów stracę wszystko :/

PS. Czy protected może "zapobiegać" wgraniu backupa? Mam zrobionego z przed downgrade i z chęcią bym odzyskał swoje smsy. A niestety na tą chwilęnie mogę...

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #13 dnia: Poniedziałek, 06 Luty 2012, 15:16 »
No z przywracaniem backupu na WP7 jest o tyle marnie, że można go zrobić tylko na urządzeniu, które ma wgrany ROM, na którym był robiony backup (dziwnie to brzmi, ale tak jest). Po wgraniu kolejnego ROM-u czy nawet wgraniu tego samego, ale jakby "nowej jego kopii" zmienia się ID Device skutkiem czego Zune rozpoznaje dane urządzenie jako zupełnie inne i nie przywróci backupu. Co do SMS - to na XDA widziałem program do backupu SMS (jeżeli Cię to zadawala) http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1448197&highlight=sms+backup.

Offline j.d.

• Świeżak ;)
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Poniedziałek, 06 Luty 2012, 19:44 »
Ehh, dziwna sprawa z tym backupem. Ale to już przeboleję ;)

Czy to ten nowy ROM
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1469041
wcześniej go nie widziałem, ale data posta to koniec stycznia...

Przy okazji, jak zainstalowałeś tego ROMa, to udało Ci się zmienić marketpace? U mnie albo to nie działa, albo nie umiem z tego skorzystać :/ Klikam np. na Lumie 800 (nawigacje chciałem wypróbować) i wchodząc w marketplace nadal mam tylko htc.