Wtorek, 22 Maj 2012, 16:06

Autor Wątek: Jak uruchomić tryb pamięci masowej w WP7?  (Przeczytany 1070 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sainti

• GZU
  • Core
  • Podziękowań: 97
  • HTC Mozart
    • Mój sieciowy kącik
Jak uruchomić tryb pamięci masowej w WP7?
« dnia: Czwartek, 21 Lipiec 2011, 04:13 »
Standardowo synchronizacja i wymiana danych miedzy komputerem a telefonem z Windows Phone 7 odbywa sie przez oprogramowanie Zune. Jednym się to podoba, innym nie. Tych ostatnich zapewne ucieszy wiadomość, ze dzięki prostej edycji rejestru istnienie możliwość wymiany danych za pomocą standardowego eksploratora plików. Oprogramowanie Zune nadal jest wymagane, ale cały proces odbywa się z jego pominięciem.

Poniżej instrukcja krok po kroku. :)

1. Odłączamy telefon. Na komputerze uruchamiamy edytor rejestru. Wchodzimy w Start->Uruchom, wpisujemy regedit i klikamy Enter.

2. Przechodzimy do klucza HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\USB

3. Teraz należy znaleźć frazę zunedriver. Wciskamy Ctrl+F, wpisujemy zunedriver i wciskamy Enter.

4. Przechodzimy poziom wyżej do Device Parameters i zmieniamy wartości 3 kluczy:
EnableLegacySupport z 0 na 1
PortableDeviceNameSpaceExcludeFromShell z 1 na 0
ShowInShell z 0 na 1

Powinno to wyglądać tak:

Jeśli korzystamy z więcej niż jednego urządzenia, będziemy widzieć więcej folderów pod VID_045E&PID_04EC&MI_00 i musimy przeprowadzić zmiany w każdym z nich (jeśli chcemy, żeby wszystkie urządzenia działały w ten sam sposób).

5. Po przeprowadzonych zmianach zamykamy edytor rejestru. Możemy podłączyć telefon. Oprogramowanie Zune uruchomi się automatycznie, więc je zamykamy. W eksploratorze plików pojawi się urządzenie przenośne (a może nawet dwa ;) ). Możemy już bez problem kopiować pliki.

Jeśli ktoś nie chce się bawić w edycję rejestru, to chyba ten programik robi to automatycznie:
USB Storage Enabler
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 21 Lipiec 2011, 04:46 wysłana przez Sainti »

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 205
  • HTC 7 Pro
Odp: Jak uruchomić tryb pamięci masowej w WP7?
« Odpowiedź #1 dnia: Czwartek, 21 Lipiec 2011, 07:12 »
Miałem o tym dzisiaj pisać :ok: