Środa, 23 Maj 2012, 20:44

Autor Wątek: Maemo OS a znajomość Linuksa  (Przeczytany 1104 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mobi

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 314
  • HTC HD2 #TyphooN CyanogenMod 7#
    • mobione.pl
Maemo OS a znajomość Linuksa
« dnia: Sobota, 26 Czerwiec 2010, 22:49 »
Tak czytam sobie o tym Maemo, i nurtuje mnie na ile trzeba znać komendy systemowe, czy ich znajomość jest konieczna, czy też system jest noobfriendly.
Nauka, to żaden problem, ale powiem szczerze, że jestem już zmęczony ciągłym poznawaniem nowych rzeczy :)
Czy analogicznie do Androida, można użytkować system bez zagłębiania się w tajniki systemu?
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że taka znajomość otwiera większe możliwości wpływania na jego funkcjonowanie, ale czy jest konieczna na poziomie normalnego użytkownika?
HD2 - wciąż ten sam telefon, wciąż inne wrażenia :)

Offline globalbus

• GZU
  • Core
  • Podziękowań: 77
  • N900 + Zest
Odp: Maemo OS a znajomość Linuksa
« Odpowiedź #1 dnia: Niedziela, 27 Czerwiec 2010, 00:29 »
Czy analogicznie do Androida, można użytkować system bez zagłębiania się w tajniki systemu?
Tak, ale jeśli się wymaga czegoś więcej to wiadomo co nas czeka, wizyta w terminalu. Jeśli chodzi o normalne korzystanie programy/skrypty użytkowników maemo.org całkowicie to załatwią.
Podstawy podstaw to programy zawarte w GNU CoreUtils, dla wygody Midnight Commander w miły sposób ułatwi operacje na plikach i ich edycje.

Wiesz, jakby się zagłębiać to terminal to nie wszystko, jest jeszcze dbus, gconf(coś w rodzaju rejestru), MCE (zdarzenia systemowe). Wszystko jest do edycji, wszystko!

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 205
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #2 dnia: Niedziela, 27 Czerwiec 2010, 08:42 »
A ja się wypowiem jako mający styczność z Linuxem dopiero poprzez N900 - chcąc "trochę więcej jak zwyczajnie" użytkować można śmiało się nie zagłębiać. Wystarczy kilka komend takich jak: sudo gainroot, apt-get install, apt-get remove, apt-get install -f, apt-get autoremove, apt-get clean i jak dla mnie (póki co) wystarczy. Uzyskuję dostęp do tego co potrzebuję, a że daleki jestem od programowania, kombinacji i samodzielnego poszukiwania dobrego ROM-u (dlatego m. in. porzuciłem WM) więc uważam, że jest ok. Co do ostatniego wątku mojej wypowiedzi to spotkałem się z opinią, że w WM nie chodzi o to żeby króliczka złapać, a cała zabawa polega na jego gonieniu - co mnie już zmęczyło (może jestem za stary).

lupus

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Niedziela, 12 Wrzesień 2010, 16:43 »
ja bym jednak dorzucił, że podstawowa wiedza jest potrzebna jeśli człowiek nie chce się uczyć na błędach (czytaj: już drugi raz uwaliłem system  :D) A to moje 1 spotkanie z linuksem  ?-? i powoli zaczynam tracić cierpliwość.

lupus

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Środa, 15 Wrzesień 2010, 12:02 »
Po kilku dniach dość intensywnych testów N900 dodam, iż nie znajomość linuksa zabiera całą radość i możliwości Maemo. Dodatkowo przyzwyczajenia związane z wieloletnim użytkowaniem WM wpływają bardzo nie korzystnie na działanie i stabilność systemu Maemo. Dodatkowo repozytoria wg mnie są słabo pogrupowane. Aplikacja może być jednocześnie w kilku repozytoriach (w zależności gdzie ją autor wrzuci). I w ten sposób aplikacje testowe pomimo wyłączenia repozytoriów z takimi aplikacjami, możemy pobrać z ogólnych, zainstalować i ... robić reflasha  :oT  3 reflashe zanim połapałem jaka aplikacja mi rozwala system po zmianie baterii.. :oT...
Stanowczo system nie dla ludzi o słabych nerwach i małej cierpliwości.

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 205
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #5 dnia: Środa, 15 Wrzesień 2010, 12:27 »
Dodaj, że lubiących kombinować :oT  Jeżeli ktoś nie rzeźbi to N900 powinna mu działać z 10 lat.

lupus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Środa, 15 Wrzesień 2010, 12:39 »
no tak.. ale nie sądzę, aby ktoś kto nie kombinuje tutaj zajrzał   ROTFL

Dodam, że nawet wyłączając katalogi repozytoriów, czyli teoretycznie wyłączając aktualizacje systemu, transfer jest straszny. Przez tydzień zniknęło mi (GPRS) ok 150 MB, gdzie aktualizacje systemu i aplikacji wykonywałem wyłącznie przez WiFi. Każdorazowe dopuszczenie systemu do sieci powodowało jakąś tam aktualizacje... Pewnie można to wyłączyć ale jeszcze do tego nie doszedłem (pewnikiem w terminalu)
« Ostatnia zmiana: Środa, 15 Wrzesień 2010, 12:41 wysłana przez lupus »