2. Aplikacje fabryczne Nokia.Pomyślałem, że tutaj nie będę opisywał wszystkiego co jest w telefonie gdyż większość rzeczy jest standartem, który posiadają inne tej klasy urządzenie, tak więc skupię się na tym co N900 odróżnia od PDA z WM.
IMO pierwszą ważną rzeczą jest może nie aplikacja czy oprogramowanie, ale powszechnie zwany multitasking, screen poniżej wszystko tłumaczy 12 aplikacji otwartych jednocześnie, a system prawie nie odczuwa

Kolejna rzecz warta uwagi to odtwarzacz multimedialny, który daje możliwość odtwarzania wszystkich plików multimedialnych w jednym miejscu:
MuzykaPo tapnięciu na skrót "Muzyka" będziemy mogli wybrać jak mają być sortowane, odtwarzane utwory (screen po lewej), a po wyborze sam odtwarzacz wygląda jak na nw. screenie po prawej:
Bardzo ciekawą opcją w N900 jest WBUDOWANY TRANSMITER FM, z którego można korzystać zarówno podczas słuchania muzyki, oglądania filmu, nawigacji GPS czy słuchania radia internetowego. Zasady działania transmitera FM nie muszę chyba prezentować, każdy się orientuje do czego służy to ustrojstwo. Wg instrukcji transmiter FM w N900 ma zasięg do 3 metrów (sprawdziłem faktycznie z dalszej odległości ciężko jest słuchać odtwarzaną muzykę w znośnej jakości, ale na warunki samochodowe, gdzie antenę od radia mamy najczęściej bliżej niż 3 metry od nas jest ok.)

Dostęp do transmitera tzn. do ustawień i uruchomienia mamy zarówno z poziomu Menu>Ustawienia zakładka "Łączność" oraz kiedy jesteśmy w odtwarzaczu (co widać na ww. screenie) i tapniemy u góry ekranu, jedna z opcji to właśnie nadajnik FM. Teraz tylko znajdujemy wolną częstotliwość, ustawiamy ją w telefonie i radiu, z którego będziemy korzystali i zatwierdzamy. Ważną uwagą jest to, że transmiter w celu zaoszczędzenia zużycia energii sam się wyłączy w przypadku gdy nie będzie transmitowany sygnał audio przez 1 minutę.
WideoTeraz dwa słowa o odtwarzaniu plików wideo. N900 w tej kwestii rozkłada na łopatki wszystkie urządzenia z WM bez żadnych wyjątków. Cały deal polega na tym, że do naszego tabletu wrzucamy filmy w takim formacie i rozdzielczości w jakiej mamy je na HDD tzn. np. *.avi o wadze 711 MB i rozdziałce 640x352. Po włożeniu takiego pliku do N900 i tapnięciu na niego zostanie on odtworzony na pełnym ekranie bez żadnych przycięć. Do tego jeżeli film jest po angielsku, a mamy plik z polskimi napisami
(musi być w formacie *.srt bez pl znaków diaktrycznych) umieszczamy go tak jak na PC - w tym samym folderze co film i po wcześniejszym zainstalowaniu aplikacji
Subtitles (o której napisałem już poniżej tzn. w programach typu "must have") napisy nam się same załadują i będą wyświetlane razem z filmem.
Screen po prawej stronie miał za zadanie zaprezentowanie odtwarzacza w trakcie odtwarzania filmu i dostępnych opcji, które rzecz jasna ukrywają się po 10 sekundach nie dotykania wyświetlacza.
Coś o czym należy przy tej okazji napisać to odtwarzanie plików w formacie *.rmvb. Osobiście z tego nie korzystam, ale na potrzeby tego wątku posiadłem wiedzę, ktorą Wam sprzedam. Filmy w tym formacie będą chodziły na standardowym odtwarzaczu, ale pod dwoma warunkami:
1. Instalacja sterowników, które są dostępne w repozytoriach.
2. W celu płynnego odtwarzania należy podkręcić procesor naszej N900 z fabrycznego taktowania 600MHz do 900MHz (jest to jak najbardziej możliwe, ba mało tego wcale nie obciąża to specjalnie telefonu),
ale o kręceniu procesora napiszę później.
Radio internetoweKrótko i na temat tytuł mówi sam za siebie po co więcej pisać.
KalendarzBardzo podobny do tego znanego z WM, z podobnymi możliwościami. Ciekawostką jest to, że jest w pełni zintegrowany z książką telefoniczną i w przypadku gdy mamy po-wpisywane urodziny przy kontaktach N900 sama zczytuje to z automatu i dodaje zdarzenia do kalendarza. Urodziny dodane z automatu są domyślnie bez przypomnienia dźwiękowego, które oczywiście możemy ustawić, niemniej jednak są one wyświetlane zarówno w przeglądzie roku, miesiąca, tygodnia, dnia.
W tej części należy jeszcze napisać o możliwości wyświetlania wtyczki zarówno odtwarzacza jak i kalendarza w czymś co w WM nazywa się Today - przy N900 nie spotkałem się z określeniem tego ekranu, ale chodzi o ekran główny w stanie czuwania. Przy włączeniu tych widżet-ów (bo przy ich pomocy będziemy wyświetlali odtwarzacz i kalendarz) wygląda to mniej więcej tak:
Natywny klient poczty e-mailIMO bardzo przyjazny i prosty w obsłudze. Jego wygląd i funkcjonalność można porównać ze skrzynką sms. Konfiguracja nie wymaga kombinacji alpejskich gdyż obecne FW posiada zaimplementowane ustawienia większości domen i serwisów łącznie z wykorzystywanymi portami. Konfiguracja opiera się jedynie o podanie nazwy konta (może być dowolna bo jest to ta, która nam się wyświetli dla odróżnienia od innej), nazwy użytkownika i podania hasła. Po zatwierdzeniu możemy już odbierać i wysyłać pocztę. Powyższe stwierdzam na swoim przykładzie przy ustawianiu kont dla interii i plusnet.
Przeglądarka internetowa MicroBSzczerze mówiąc pierwszy raz spotykam się z tą przeglądarką, ale muszę powiedzieć, że wrażenia są bardzo pozytywne. W obsłudze podobna do Mobilnej Opery z jednym małym niedociągnięciem - brak możliwości zaznaczania i kopiowania tekstu. Poza tym obsługa intuicyjna, strony ładują się megaszybko, nie obciąża systemu, nie spowalnia - IMO na potrzeby przenośnego komputera jakim jest N900 w zupełności wystarczy:
Czytnik PDFBardzo kulawy, z kiepskimi możliwościami tzn. jeżeli mamy plik w dobrej jakości to byc może starczy, natomiast jeżeli posiadamy książkę będącą skanem musimy zapomnieć o przeczytaniu jej w N900 i przy pomocy tego programu. Oczywiście w repozytoriach jest dostępny zamiennik, którego nazwy nie pamiętam gdyż zainstalowałem go tylko w celach testowych i usunąłem z bardzo prostego powodu - nie używam czytnika pdf w telefonie. Pobranie z repo tego zamiennika jest bardzo proste pomimo, że nie znamy jego nazwy, wchodzimy w katalogi>wszystkie i wpisujemy z klawiatury hasło "pdf" i już można pobierać. Screen poniżej przedstawia ten, który jest fabrycznie.
Menadżer plikówTen fabryczny zapewnia nam dostęp do najprostszych funkcji tzn. kopiuj, przenieś, usuń itp. Jest dość szybki i nie oferuje jakiś kosmicznych opcji. Zwróciłem uwagę, że w związku z brakiem potrzeby (póki co) dłubania w plikach systemowych nawet nie próbowałem instalować innego gdyż ten na moje obecne potrzeby wystarczy. Sprawdzałem w repo są jakieś zamienniki, ale nie będę się mądralował na ten temat gdyż żadnego z nich nie testowałem (może kiedyś).
SzkicFabrycznie mamy również dostępny szkicownik. Jest to prosta aplikacja pozwalająca nam rysować palcem po ekranie

z funkcjonalnością podobną do najprostszych funkcji Paint-a. Uruchomiłem go tylko dla potrzeb tego postu, ale skoro jest więc dwa słowa napisałem.
Kopia zapasowaBaaaaaardzo przydatna rzecz, której brakuje fabrycznie w WM. N900 jest wyposażona w aplikację, która tworzy nam kopię zapasową zawartości telefonu tzn. oprócz plików takich jak zdjęcia, filmy czy dokumenty (to należy przerzucić na komputer lub na kartę pamięci). Aplikacja kopiuje nam również obraz programów zainstalowanych w telefonie, których odtworzenie następuje poprzez uruchomienie połączenia sieciowego (najlepiej WiFi) i przywrócenie ustawień z naszej kopii.
KalkulatorCo tu dużo pisać, liczydełko jak liczydełko, no może zauważyć trzeba tylko na fakt, że w N900 kalkulator jest zarówno w opcji podstawowej jak i możemy uruchomić wersję naukową bez instalacji żadnego dodatkowego oprogramowania.
Nie zwracajcie uwagi na ten żółty komunikat, spowodowany jest on naciśnięciem skrótu klawiaturowego do zrobienia screena przy pomocy klawiszy, z których korzysta również kalkulator.
Czytnik kanałów RSSBardzo przyjazny i prosty w obsłudze. Pozwala na dodanie dowolnych kanałów i ustawienie interwału odświeżania cóż więcej potrzeba. A zapomniałbym możemy go wyświetlić w formie widżetu na pulpicie z tym, że wielkość okna pozwala wyświetlić tylko tytuły, gdy chcemy coś przeczytać i tak zmuszeni jesteśmy otworzyć czytnik.
Mapy OVIRzecz, która jest w telefonie, jest potrzebna, ale chyba najbardziej kulejąca aplikacja jaką dodano do FW. Działa tylko w trybie online tzn. przeglądać mapę "na piechotę" możemy offline, ale już wyszukanie miejscowości wymaga połączenia z netem, to samo wyznaczenie. Brak nawigacji głosowej. IMO bardziej użyteczne jest już Google Maps (póki co).
X-TerminalX-Terminal jest czymś jak konsola (dawne okno DOS-a) w Windows.
Ww. screen prezentuje uruchomiony X-terminal z dostępem ze zwykłego poziomu czyli user. Do prawidłowego i pełnego poruszania się na tej płaszczyźnie w N900 będziemy potrzebowali spełnić dwa warunki:
1. Posiadać dostęp do urządzenia z poziomu administratora tzw. root.
2. Znać komendy, których używamy pod Linuxem (te same są w maemo).
Ad 1. Jak już napisał poniżej @Globalbus przede wszystkim musimy z repo, pobrać i zainstalować aplikację o nazwie Rootsh, która zapewni nam dostęp do N900 z poziomu administratora tzw. root. Aplikację znajdziemy bez kłopotu w repo po wpisaniu nazwy. Aplikacja nie tworzy żadnej ikonki uruchamiania, a działa tylko w połączeniu z X-terminalem.
Ad 2.
Skoro mamy juz dotęp do N900 z poziomu admina, uruchamiamy X-terminal i wpisujemy komendę:
sudo gainroot i wciskamy enter - powinniśmy zobaczyć coś takiego:
Od teraz możemy zacząć instalację, sciąganie bibliotek, czyszczenie pamięci przy pomocy X-terminala.
Komendy, z których sam korzystałem i czasem korzystam:
sudo gainroot - wywołanie trybu root
apt-get install XXX - instalacja aplikacji lub brakujących bibliotek gdzie w miejsce XXX wpisujemy nazwę instalowanego obiektu.
apt-get remove XXX - proces odwrotny do ww. tzn. deinstalacja danego komponentu
Zatrzymajmy się na chwilę przy tym. Niektóre aplikacje potrzebują pewnych bibliotek, których możemy nie mieć w systemie. Skutkować to będzie komunikatem błędu isntalacji i jej anulowaniem. Żeby się tego problemu pozbyć zabieg jest banalny. Spisujemy sobie DOKŁADNIE nazwę brakującej biblioteki np.
libqt4-core (takiej mi raz brakowało). W X-terminalu po wpisaniu: sudo gainroot>enter wpisujemy:
apt-get install libqt4-core i naciskamy enter.
Pamiętać trzeba, że instalacja jest możliwa jedynie podczas aktywnego połączenia z internetem. Ma to miejsce z prostej przyczyny - tak samo aplikacje jak i biblioteki dostępne są w repo i żeby jest zainstalować trzeba je najpierw pobrać.
apt-get clean - czyszczenie pamięci
apt-get autoremove - jak wyżej
ifconfig - wywołamy informację na tema adresu IP, mac adresu karty sieciowej, maski podsieci, bramy domyślnej i pare innych informacji.
Tyle co do komend jak coś ciekawego wypatrzę dam znać.
Aparat fotograficznyOczywistą rzeczą w dzisiejszych czasach jest to, że nasze telefony wyposażone są w przyrząd do rejestrowania obrazu, chociaż w przypadku N900 śmiało mozna sie pokusić o określenie prosty aparat cyfrowy.
Urządzenie, w które nasz telefon jest wyposazony posiada optykę Carl Zeiss i obsługuje rozdzielczość do 5 MPix (cokolwiek by to miało oznaczać

). Fakt jest taki, że zdjęcia robi naprawdę niezłe. Nie bedę opisywał możliwości aparatu, a zamieszczę screeny prezentujące jego funkcje. I tak to wygląda w trybie aparatu:
Natomiast w trybie kamery jest tak: