Środa, 23 Maj 2012, 20:45

Autor Wątek: Nokia N900 i system Maemo 5  (Przeczytany 17793 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 205
  • HTC 7 Pro
Nokia N900 i system Maemo 5
« dnia: Poniedziałek, 17 Maj 2010, 22:26 »
Jest to początek opisu postępowania z Nokią N900. Wiedzę swoją czerpałem z:
http://forum.gsmcenter.pl
http://maemopl.wordpress.com
http://maemo-apps.org
http://my-maemo.com/index.php
http://maemoapps.pl/
http://maemo.org/
http://themeegoblog.com/
Opisane przeze mnie rzeczy są powszechnie dostępne i nie są żadnym plagiatem. Są to moje spostrzeżenia i doświadczenia z N900 i Maemo 5.
Od jakiegoś czasu posługuje się Nokią N900. Przede wszystkim jeżeli ktoś chce kupić ten telefon i nie ma dostępu do jakiegoś darmowego internetu Wi-Fi lub wykupionych mega pakietów by EDGE/GPRS to zaopatrzy się w dość duży, błyszczący przyrząd do sms-ów, połączeń i zdjęć (5Mpix). N900 posiada karty sieciowe i możliwość połączenia się ze wszytskimi dostępnymi pakietowymi transmisjami danych.
Urządzenie jest na tyle inteligentne, że łączy ze wszystkim, połączenia bluetooth PAN, DUN, wifi adhoc również. Jeśli skonfigurujemy to może nas osobiście pytać o wybór metody połączenia na daną chwilę.

W skrócie bez dostępu do netu nie ma co kupować tego telefonu.
Do rzeczy, możecie sobie wyobrazić przesiadkę z WM gdzie w ten czy inny sposób można było wymienić ROM lub dobrać oprogramowanie zgodnie z naszymi potrzebami, tutaj jest nieco inaczej. Po pierwsze należy zaznaczyć, że system zaimplementowany do N900 tzn. Maemo 5 jest Open Source i jest oparty na Linuxie (coś jak Android od google, lecz z tego co się zorientowałem"nie-portowalny" tzn. nie spotkałem się jeszcze z przerzucaniem sytemu na inne urządzenia)
1. To jest linux GNU, oparty na debianie. Pracuje na środowisku X Window, oknami zarządza matchbox, UI to hildon.
2. Android jest wyjątkowo zamkniętym systemem jeśli chodzi o komórki. Pracuje na zmodyfikowanym jądrze linuxa, na tym podobieństwa się kończą.
3. Otwarte fragmenty są portowalne, na tej bazie powstaje projekt Mer http://wiki.maemo.org/Mer Mer można odpalić na PC na przykład.

i z tego co wiem nikt oprócz Nokii nie gotuje "ROM-ów".
Da się, tylko to nie ma sensu. ROM to tak naprawdę migawka stanu partycji, równie dobrze możemy taką migawkę wykonać samemu.

Zgodnie z tym, co miało miejsce od dawna w Symbianach, oprogramowanie telefonu nazywa się FirmWare w skrócie FW. W związku z tym, że w trakcie tworzenia tego wątku ukazała się nowa wersja FW tzn. PR 1.2 cały opis będzie oparty właśnie o nią. Screeny ze starej wersji są tylko informacyjnie i porównawczo.

1. Instalacja i aktualizacja oprogramowania.
Przede wszystkim jak już wspomniał w którymś wątku @Globalbus aplikacje do N900 nie są w plikach instalacyjnych z rozszerzeniami, do których przywykliśmy tzn. *.exe, *.cab, czy w przypadku symbianów *.sis. Pliki instalacyjne aplikacji do Maemo mają rozszerzenie *.deb i są bardzo małe (kilka do kilkudziesięciu KB), najczęściej będziemy potrzebowali połączenia z netem, żeby je zainstalować. Oczywiście można je pobrać z netu na PC, przerzucić do N900, po czym zainstalować poprzez tapnięcie na plik instalacyjny lub wpisanie stosownej komendy w X-terminal (coś w rodzaju konsoli DOS pod Windowsem), ale o tym też później. Dużo prościej jest skorzystać z Menadżera aplikacji, ale najpierw musimy nasze urządzenie "nauczyć" dostawać się do nich, co jest jednorazową operacją, a wprowadzone zmiany pozostają w telefonie do czasu ich usunięcia, lub re-flasha, ale o tym również później. W naszym tablecie (bo N900 to już trochę więcej niż telefon) jesteśmy skazani na coś co nazywa się "Katalogi", a w sieci można spotkać się z synonimem tzn. "Repozytoria" lub skrótem "Repo". Jest to takie ustrojstwo, które leżąc sobie na serwerach gromadzi aplikacje zamieszczane tam przez programistów: aplikacje, łatki, usprawnienia, gadżety, motywy, tła, widżety itp. Fabrycznie dostępne są katalogi oferowane przez Nokię tzn.:
- Aplikacje Nokia
- Aktualizacje oprogramowania systemowego
- Ovi
- Maemo.org
W związku z tym, że te katalogi są dość ubogie i nie oferują nam zbyt dużego wyboru aplikacji, w tym celu powstały repozytoria, które są dostępne dla programistów z całego świata, a w których upload-ują oni swoje produkty oraz je sukcesywnie aktualizują, do czego przy pomocy N900 końcowy użytkownik ma pełny i darmowy dostęp.

W tej sytuacji, w celu wzbogacenia w znaczny sposób naszego telefonu, musimy jednorazowo wykonac poniższe operacje, żeby udostępnić naszemu urządzeniu dostęp do roszerzonych repozytoriów.

- Uruchamiamy połączenie z netem (będzie potrzebne na koniec) i wchodzimy w Menedżer aplikacji:
tapiemy na napisie u góry ekranu "Menedżer aplikacji" i wybieramy przycisk o nazwie "Katalogi aplikacji". Wyświetli nam się lista wprowadzonych katalogów, podobna do tej na screenie powyżej. Będąc tam, tapiemy przycisk po prawej stronie "Nowy" i widzimy to co poniżej tylko z pustymi polami:

Reszta polega tylko i wyłącznie na wprowadzeniu właściwych danych w odpowiednich polach i zapisaniu zmian:
Katalog My-Maemo
Nazwa katalogu: My-Maemo.com
Adres internetowy: http://My-Maemo.com/repository/
Dystrybucja: fremantle
Komponenty: user

Katalog Maemo Extras
Nazwa Katalogu : Maemo Extras
Adres internetowy : http://repository.maemo.org/extras/
Dystrybucja : fremantle
Komponenty free non-free

Katalog Maemo Extras Devel
Nazwa Katalogu : maemo extras devel
Adres internetowy : http://repository.maemo.org/extras-devel/
Dystrybucja : fremantle
Komponenty : free non-free

Katalog Extras-Testing
Nazwa katalogu: Extras-Testing
Adres internetowy: http://repository.maemo.org/extras-testing/
Komponenty: free non-free

Katalog Bora
Nazwa katalogu: Bora Extras
Adres internetowy : http://repository.maemo.org/extras/
Dystrybucja: bora
Komponenty: free non-free

Katalog MaemoItalia
Nazwa katalogu: Maemoitalia
Adres internetowy: http://maemoitalia.com
Dystrybucja: n900
Komponenty: repo

Katalog Sygic Mobile
Nazwa Katalogu: Sygic Mobile Maps
Adres internetowy: http://repository.sygic.com/maemo/
Komponenty: non-free

Katalog Qole
Catalogue name: Qole
Web address: http://qole.org/repository
Distribution: maemo
Components: fremantle

Katalog Maemo Nintendo Emulators
Catalogue name: Maemo Nintendo Emulators
Web address: http://b-man.xceleo.org/repo/maemo-nintendo-emulators/
Distribution: fremantle
Components: main

Katalog GeeXboX
Catalogue name: GeeXboX
Web address: http://packages.geexbox.org
Distribution: fremantle
Components: main

Po wpisaniu tego wszystkiego i zapisaniu zmian opuszczamy edytor katalogów, a zaraz po wyjściu urządzenie przystąpi do aktualizacji dostępnego softu (bo połączeni z netem przecież jesteśmy ;) ). Jeżeli nic nie sknociliśmy, proces aktualizacji powinien potrwać jakieś 5 - 10 minut i naszym oczom ukaże się coś takiego:

Od teraz hulaj dusza piekła nie ma, jak widać aplikacje są podzielone tematycznie, a przeglądanie jest palcoprzyjazne. Jest jeden myk, otóż jeżeli znamy nazwę danej aplikacji, możemy jej nie szukać na "piechotę" we wszystkich kategoriach. W tym celu tapiemy znowu na napis u góry ekranu "Menedżer aplikacji" i jedna z opcji będzie "Szukaj", tapiemy ją i otworzy nam się okno z możliwością wpisywania nazwy, wprowadzamy nazwę i "Szukaj". Po ok. 1 - 2 sekund naszym oczom ukażą się wyniki przeszukania wszytskich katalogów i listy aplikacji o naszej nazwie (najczęściej o jednej nazwie jest tylko jedna). BTW jeżeli nie znamy nazwy aplikacji, ale wiemy czego szukamy np. coś związanego z połączeniami w pole wyszukiwania wpisujemy hasło "connect" telefon wynajdzie nam wszytskie aplikacje zawierające te właśnie hasło w nazwie. Każda ze znalezionych i wyświetlonych aplikacji, posiada pod swoją nazwą mniejszą czcionką krótki opis do czego służy i czym jest tzn. progam, widżet itp.

A tutaj dzięki @Globalbusowi ww. repozytoria do wrzucenia w sposób automatyczny z pliku *.instal
Spróbujcie

Bardzo ważne info dla użytkowników N900 korzystających z Liveboxa
Jako, że w domu używam Livebox-ai Neostrady od początku miałem problem z nieaktualizowaniem się fabrycznych repozytoriów od Nokii oraz aktualizacji pogody czy statusu w Facebook-u i parę innych krzaków z programami korzystającymi z sieci. Przez trzy tygodnie, żeby w pełni zaktualizować system musiałem korzystać z GPRS/EDGE lub Hot-Spot-ów WiFi w mieście (nie wiedziałem dlaczego tak się dzieje). Dzwoniłem do Nokii i TP SA nikt nie umiał mi pomóc.
W związku z tym, że jestm uparty poszukiwałem i znalazłem rozwiązanie. Pośrednio na francuskim forum internetowym o N900+livebox orange, a reszta to już polskie strony www.

Okazuje się, że Livebox-y są ułomne i są zaadresowane do pracy w środowisku Microsoft. Pewne konfiguracje mają zaimplementowane właśnie pod Windows, a w takiej sytuacji w niektórych przypadkach nie radzą sobie z innymi systemami jakim jest m. in Maemo 5.

Ten jeden z przypadków to właśnie mój wyżej opisany problem. Cała historia polega na tym, że adresy DNS, które z Liveboxa, N900 powinna pobierać automatycznie niestety, albo ich nie pobiera, albo je pobiera niewłaściwie tzn. źle są konwertowane. Żeby pozbyć się tego kłopotu, należy adresy DNS w naszym telefonie wpisać ręcznie (w sumie proste, ale zajęło mi to 3 tygodnie). W tym celu wchodzimy w telefonie:

Ustawienia>Połączenia z Internetem>zaznaczamy nasze połączenie i tapiemy "Edytuj". Wszystko zostawiamy tak jak się pobrało z automatu do czasu wejścia w "Zaawansowane". Tutaj w zakładce "Adresy IP" musimy odznaczyć box przy opcji "Automatyczne pobieranie adresu DNS" i wpisać ręcznie nw. adresy (oczywiście te są dla Livebox-Neostrada)

Podstawowy: 192.168.1.1

Zastępczy: 194.204.159.1

Jest jeszcze jeden (alternatywny), którego możemy używać zamiennie z zastępczym: 194.204.152.34

Po wpisaniu zatwierdzamy i wychodzimy. Ja dla pewności zrobiłem restart telefonu i po uruchomieniu połączenia WiFi z którym dotychczas miałem opisane problemy, wszystko łyknęło, repozytoria się zaktualizowały, OMweather pobiera dane, natywny klient poczty również odbiera i wysła pocztę, klient Facebook działa, wszystko jest tak jak powinno być. Enjoy
« Ostatnia zmiana: Środa, 23 Czerwiec 2010, 18:20 wysłana przez Budniu »

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
Odp: Nokia N900 i system Maemo 5
« Odpowiedź #1 dnia: Poniedziałek, 17 Maj 2010, 23:00 »
2. Aplikacje fabryczne Nokia.
Pomyślałem, że tutaj nie będę opisywał wszystkiego co jest w telefonie gdyż większość rzeczy jest standartem, który posiadają inne tej klasy urządzenie, tak więc skupię się na tym co N900 odróżnia od PDA z WM.

IMO pierwszą ważną rzeczą jest może nie aplikacja czy oprogramowanie, ale powszechnie zwany multitasking, screen poniżej wszystko tłumaczy 12 aplikacji otwartych jednocześnie, a system prawie nie odczuwa :peace:

Kolejna rzecz warta uwagi to odtwarzacz multimedialny, który daje możliwość odtwarzania wszystkich plików multimedialnych w jednym miejscu:
Muzyka
Po tapnięciu na skrót "Muzyka" będziemy mogli wybrać jak mają być sortowane, odtwarzane utwory (screen po lewej), a po wyborze sam odtwarzacz wygląda jak na nw. screenie po prawej:
Bardzo ciekawą opcją w N900 jest WBUDOWANY TRANSMITER FM, z którego można korzystać zarówno podczas słuchania muzyki, oglądania filmu, nawigacji GPS czy słuchania radia internetowego. Zasady działania transmitera FM nie muszę chyba prezentować, każdy się orientuje do czego służy to ustrojstwo. Wg instrukcji transmiter FM w N900 ma zasięg do 3 metrów (sprawdziłem faktycznie z dalszej odległości ciężko jest słuchać odtwarzaną muzykę w znośnej jakości, ale na warunki samochodowe, gdzie antenę od radia mamy najczęściej bliżej niż 3 metry od nas jest ok.)
Dostęp do transmitera tzn. do ustawień i uruchomienia mamy zarówno z poziomu Menu>Ustawienia zakładka "Łączność" oraz kiedy jesteśmy w odtwarzaczu (co widać na ww. screenie) i tapniemy u góry ekranu, jedna z opcji to właśnie nadajnik FM. Teraz tylko znajdujemy wolną częstotliwość, ustawiamy ją w telefonie i radiu, z którego będziemy korzystali i zatwierdzamy. Ważną uwagą jest to, że transmiter w celu zaoszczędzenia zużycia energii sam się wyłączy w przypadku gdy nie będzie transmitowany sygnał audio przez 1 minutę.

Wideo
Teraz dwa słowa o odtwarzaniu plików wideo. N900 w tej kwestii rozkłada na łopatki wszystkie urządzenia z WM bez żadnych wyjątków. Cały deal polega na tym, że do naszego tabletu wrzucamy filmy w takim formacie i rozdzielczości w jakiej mamy je na HDD tzn. np. *.avi o wadze 711 MB i rozdziałce 640x352. Po włożeniu takiego pliku do N900 i tapnięciu na niego zostanie on odtworzony na pełnym ekranie bez żadnych przycięć. Do tego jeżeli film jest po angielsku, a mamy plik z polskimi napisami (musi być w formacie *.srt bez pl znaków diaktrycznych) umieszczamy go tak jak na PC - w tym samym folderze co film i po wcześniejszym zainstalowaniu aplikacji Subtitles (o której napisałem już poniżej tzn. w programach typu "must have") napisy nam się same załadują i będą wyświetlane razem z filmem.
Screen po prawej stronie miał za zadanie zaprezentowanie odtwarzacza w trakcie odtwarzania filmu i dostępnych opcji, które rzecz jasna ukrywają się po 10 sekundach nie dotykania wyświetlacza.
Coś o czym należy przy tej okazji napisać to odtwarzanie plików w formacie *.rmvb. Osobiście z tego nie korzystam, ale na potrzeby tego wątku posiadłem wiedzę, ktorą Wam sprzedam. Filmy w tym formacie będą chodziły na standardowym odtwarzaczu, ale pod dwoma warunkami:
1. Instalacja sterowników, które są dostępne w repozytoriach.
2. W celu płynnego odtwarzania należy podkręcić procesor naszej N900 z fabrycznego taktowania 600MHz do 900MHz (jest to jak najbardziej możliwe, ba mało tego wcale nie obciąża to specjalnie telefonu), ale o kręceniu procesora napiszę później.

Radio internetowe
Krótko i na temat tytuł mówi sam za siebie po co więcej pisać.

Kalendarz
Bardzo podobny do tego znanego z WM, z podobnymi możliwościami. Ciekawostką jest to, że jest w pełni zintegrowany z książką telefoniczną i w przypadku gdy mamy po-wpisywane urodziny przy kontaktach N900 sama zczytuje to z automatu i dodaje zdarzenia do kalendarza. Urodziny dodane z automatu są domyślnie bez przypomnienia dźwiękowego, które oczywiście możemy ustawić, niemniej jednak są one wyświetlane zarówno w przeglądzie roku, miesiąca, tygodnia, dnia.

W tej części należy jeszcze napisać o możliwości wyświetlania wtyczki zarówno odtwarzacza jak i kalendarza w czymś co w WM nazywa się Today - przy N900 nie spotkałem się z określeniem tego ekranu, ale chodzi o ekran główny w stanie czuwania. Przy włączeniu tych widżet-ów (bo przy ich pomocy będziemy wyświetlali odtwarzacz i kalendarz) wygląda to mniej więcej tak:

Natywny klient poczty e-mail
IMO bardzo przyjazny i prosty w obsłudze. Jego wygląd i funkcjonalność można porównać ze skrzynką sms. Konfiguracja nie wymaga kombinacji alpejskich gdyż obecne FW posiada zaimplementowane ustawienia większości domen i serwisów łącznie z wykorzystywanymi portami. Konfiguracja opiera się jedynie o podanie nazwy konta (może być dowolna bo jest to ta, która nam się wyświetli dla odróżnienia od innej), nazwy użytkownika i podania hasła. Po zatwierdzeniu możemy już odbierać i wysyłać pocztę. Powyższe stwierdzam na swoim przykładzie przy ustawianiu kont dla interii i plusnet.

Przeglądarka internetowa MicroB
Szczerze mówiąc pierwszy raz spotykam się z tą przeglądarką, ale muszę powiedzieć, że wrażenia są bardzo pozytywne. W obsłudze podobna do Mobilnej Opery z jednym małym niedociągnięciem - brak możliwości zaznaczania i kopiowania tekstu. Poza tym obsługa intuicyjna, strony ładują się megaszybko, nie obciąża systemu, nie spowalnia - IMO na potrzeby przenośnego komputera jakim jest N900 w zupełności wystarczy:

Czytnik PDF
Bardzo kulawy, z kiepskimi możliwościami tzn. jeżeli mamy plik w dobrej jakości to byc może starczy, natomiast jeżeli posiadamy książkę będącą skanem musimy zapomnieć o przeczytaniu jej w N900 i przy pomocy tego programu. Oczywiście w repozytoriach jest dostępny zamiennik, którego nazwy nie pamiętam gdyż zainstalowałem go tylko w celach testowych i usunąłem z bardzo prostego powodu - nie używam czytnika pdf w telefonie. Pobranie z repo tego zamiennika jest bardzo proste pomimo, że nie znamy jego nazwy, wchodzimy w katalogi>wszystkie i wpisujemy z klawiatury hasło "pdf" i już można pobierać. Screen poniżej przedstawia ten, który jest fabrycznie.

Menadżer plików
Ten fabryczny zapewnia nam dostęp do najprostszych funkcji tzn. kopiuj, przenieś, usuń itp. Jest dość szybki i nie oferuje jakiś kosmicznych opcji. Zwróciłem uwagę, że w związku z brakiem potrzeby (póki co) dłubania w plikach systemowych nawet nie próbowałem instalować innego gdyż ten na moje obecne potrzeby wystarczy. Sprawdzałem w repo są jakieś zamienniki, ale nie będę się mądralował na ten temat gdyż żadnego z nich nie testowałem (może kiedyś).

Szkic
Fabrycznie mamy również dostępny szkicownik. Jest to prosta aplikacja pozwalająca nam rysować palcem po ekranie :oT z funkcjonalnością podobną do najprostszych funkcji Paint-a. Uruchomiłem go tylko dla potrzeb tego postu, ale skoro jest więc dwa słowa napisałem.

Kopia zapasowa
Baaaaaardzo przydatna rzecz, której brakuje fabrycznie w WM. N900 jest wyposażona w aplikację, która tworzy nam kopię zapasową zawartości telefonu tzn. oprócz plików takich jak zdjęcia, filmy czy dokumenty (to należy przerzucić na komputer lub na kartę pamięci). Aplikacja kopiuje nam również obraz programów zainstalowanych w telefonie, których odtworzenie następuje poprzez uruchomienie połączenia sieciowego (najlepiej WiFi) i przywrócenie ustawień z naszej kopii.

Kalkulator
Co tu dużo pisać, liczydełko jak liczydełko, no może zauważyć trzeba tylko na fakt, że w N900 kalkulator jest zarówno w opcji podstawowej jak i możemy uruchomić wersję naukową bez instalacji żadnego dodatkowego oprogramowania.
Nie zwracajcie uwagi na ten żółty komunikat, spowodowany jest on naciśnięciem skrótu klawiaturowego do zrobienia screena przy pomocy klawiszy, z których korzysta również kalkulator.

Czytnik kanałów RSS
Bardzo przyjazny i prosty w obsłudze. Pozwala na dodanie dowolnych kanałów i ustawienie interwału odświeżania cóż więcej potrzeba. A zapomniałbym możemy go wyświetlić w formie widżetu na pulpicie z tym, że wielkość okna pozwala wyświetlić tylko tytuły, gdy chcemy coś przeczytać i tak zmuszeni jesteśmy otworzyć czytnik.

Mapy OVI
Rzecz, która jest w telefonie, jest potrzebna, ale chyba najbardziej kulejąca aplikacja jaką dodano do FW. Działa tylko w trybie online tzn. przeglądać mapę "na piechotę" możemy offline, ale już wyszukanie miejscowości wymaga połączenia z netem, to samo wyznaczenie. Brak nawigacji głosowej. IMO bardziej użyteczne jest już Google Maps (póki co).

X-Terminal
X-Terminal jest czymś jak konsola (dawne okno DOS-a) w Windows.
Ww. screen prezentuje uruchomiony X-terminal z dostępem ze zwykłego poziomu czyli user. Do prawidłowego i pełnego poruszania się na tej płaszczyźnie w N900 będziemy potrzebowali spełnić dwa warunki:
1. Posiadać dostęp do urządzenia z poziomu administratora tzw. root.
2. Znać komendy, których używamy pod Linuxem (te same są w maemo).

Ad 1. Jak już napisał poniżej @Globalbus przede wszystkim musimy z repo, pobrać i zainstalować aplikację o nazwie Rootsh, która zapewni nam dostęp do N900 z poziomu administratora tzw. root. Aplikację znajdziemy bez kłopotu w repo po wpisaniu nazwy. Aplikacja nie tworzy żadnej ikonki uruchamiania, a działa tylko w połączeniu z X-terminalem.

Ad 2.
Skoro mamy juz dotęp do N900 z poziomu admina, uruchamiamy X-terminal i wpisujemy komendę: sudo gainroot i wciskamy enter - powinniśmy zobaczyć coś takiego:
Od teraz możemy zacząć instalację, sciąganie bibliotek, czyszczenie pamięci przy pomocy X-terminala.
Komendy, z których sam korzystałem i czasem korzystam:
sudo gainroot - wywołanie trybu root
apt-get install XXX - instalacja aplikacji lub brakujących bibliotek gdzie w miejsce XXX wpisujemy nazwę instalowanego obiektu.
apt-get remove XXX - proces odwrotny do ww. tzn. deinstalacja danego komponentu
Zatrzymajmy się na chwilę przy tym. Niektóre aplikacje potrzebują pewnych bibliotek, których możemy nie mieć w systemie. Skutkować to będzie komunikatem błędu isntalacji i jej anulowaniem. Żeby się tego problemu pozbyć zabieg jest banalny. Spisujemy sobie DOKŁADNIE nazwę brakującej biblioteki np. libqt4-core (takiej mi raz brakowało). W X-terminalu po wpisaniu: sudo gainroot>enter wpisujemy: apt-get install libqt4-core i naciskamy enter. Pamiętać trzeba, że instalacja jest możliwa jedynie podczas aktywnego połączenia z internetem. Ma to miejsce z prostej przyczyny - tak samo aplikacje jak i biblioteki dostępne są w repo i żeby jest zainstalować trzeba je najpierw pobrać.
apt-get clean - czyszczenie pamięci
apt-get autoremove - jak wyżej
ifconfig - wywołamy informację na tema adresu IP, mac adresu karty sieciowej, maski podsieci, bramy domyślnej i pare innych informacji.
Tyle co do komend jak coś ciekawego wypatrzę dam znać.

Aparat fotograficzny
Oczywistą rzeczą w dzisiejszych czasach jest to, że nasze telefony wyposażone są w przyrząd do rejestrowania obrazu, chociaż w przypadku N900 śmiało mozna sie pokusić o określenie prosty aparat cyfrowy.
Urządzenie, w które nasz telefon jest wyposazony posiada optykę Carl Zeiss i obsługuje rozdzielczość do 5 MPix (cokolwiek by to miało oznaczać :oT). Fakt jest taki, że zdjęcia robi naprawdę niezłe. Nie bedę opisywał możliwości aparatu, a zamieszczę screeny prezentujące jego funkcje. I tak to wygląda w trybie aparatu:

Natomiast w trybie kamery jest tak:
« Ostatnia zmiana: Środa, 16 Czerwiec 2010, 23:10 wysłana przez Budniu »

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #2 dnia: Piątek, 21 Maj 2010, 00:00 »
3. Aplikacje, których brakuje w telefonie.
W tej części może wskażę te aplikacje, które IMO są z serii "must have", a nie jest w nie wyposażony nasz tablet:
- Conky
Nic innego jak programik wyświetlający nam informacje o systemie

- fMMS
N900 jest mega-multimedialny, ale tak jak na czopątku iPhone nie posiada zaimplementowanego klienta MMS.
Jest na to jednak rozwiązanie, a aplikacja jest do pobrania z repozytoriów i w obecnej fazie rozwoju dział juz całkiem samodzielnie wysyłając i odbierając MMS-y.
Jedyne co musimy zrobić to skonfigurować ja na samym początku.
Po instalacji, uruchamiamy ją z poziomu programów po czym tradycyjnie żeby wejść w ustawienia programu tapiemy na górze ekranu i zobaczymy taki ekran:
W poyzcji "Youre phonenumber" wpisujemy oczywiście swój nr telefonu, ale zauważyłem, że trzeba go poprzedzić prefiksem +48.
W następnej opcji "Resize image widtch" zaznaczamy do jakiej wielkości mają być zmniejszane obrazy w MMS-ach.
Po czym wybieramy "Connection mode" (szczerze mówiąc nie wiem czym to się różni, ja mam zaznaczone "Havoc" i działa.
Na koniec należy jeszcze tapnąć "Configure" i zobaczymy coś takiego:
Tutaj wpisujemy ustawienia MMS (te które są na screenie to działające ustawienia do sieci Plus)
Po wszystkim zapisujemy zmiany i wychodzimy z ustawień. Od teraz MMS-y wychodzą i przychodzą na nasz N900.
Poniżej zamieszczam ustawienia dla innych operatorów:
Era
Bramka IP: 213.158.194.057
Port IP: 9201
APN: eramms
Nazwa użytkownika: eramms
Hasło: eramms
Pobieranie: automatyczne
Serwer: http://mms.era.pl/ servlets/mms
Adres Proxy: 213.158.194.226
Port Proxy: 8080
Orange
Nazwa konfiguracji: MMS Orange
APN (punkt dostępu): mms
Nazwa użytkownika: mms
Hasło: mms
Nośnik danych: GPRS
Uwierzytelnianie: normalne
Pobieranie: automatyczne
Serwer (strona główna): http://mms.orange.pl
Adres bramki IP: 192.168.6.104
Port IP: 9201
adres serwera Proxy: 192.168.006.102
port IP: 8080
Heyah
Nazwa profilu: heyahmms
APN: heyahmms
Użytkownik: heyah
Hasło: heyah
Uwierzytelnianie: Normalne
Strona główna: http://mms.heyah.pl/ servlets/mms (wszystko przepisz jako całość - bez spacji)
Zabazpieczenie połączeń: Wyłączone
Tryb sesji: Stały
Adres IP: 213.158.194.057
IP: 213.158.194.226
port: 8080
Play
Punkt dostępu (APN): mms
Uwierzytelnianie: brak
Nazwa użytkownika: brak
Hasło: brak
Strona główna: http://10.10.28.164/mms/wapenc
Adres serwera proxy: 10.10.25.5
Port: 8080

OMWeather
Nasz tablet jest wyposażony w pseudo-aplikację pogodową od Nokii o nazwie FroescaWeather. Ogólnie jest ok., ale działa jako widżet, tak więc po ewentualnym restarcie telefonu zawartość pogodynki jest pusta.
Dlatego właśnie warto zainstalować OMWeather, który działa jako program z opcją widżetu na ekranie. Wygląda to mniej więcej tak:
(BTW Póki co nie zwracajcie uwagi na widżet u góry tzn. licznik danych, o nim za chwilę.)
Po tapnięciu na pole z nazwą miasta zmieni nam się wyświetlana prognoza na inne miasto, które (z 4 możliwych) ustawiliśmy w programie.
Z kolei po tapnięciu na pola z prognozą uruchomi się program i wyświetli bardziej precyzyjne informacje oraz da możliwość konfiguracji i aktualizacji:

Data plan monitor
Jeden screen wyżej. Jak sama nazwa wskazujem jest to aplikacja, która wykorzystując wbudowany licznik transferu danych GPRS/EDGE wyświetla te informacje w formie widżetu.

Sygic Mobile Maps
O tym pisałem juz tutaj, więc teraz sobie odpuszczę.

VertSMS
Kolejna kulawość N900 - praktycznie brak trybu portrait (oprócz telefonu i przestawienia w nawigacji), a SMS-a czasami trzeba napisać jadąc samochodem, do tego celu jest właśnie ta aplikacja.
Jest ona we wczesnej fazie rozwoju (brak wielkich liter i pl znaków), ale działa.

Xarchiver
Aplikacja, a raczej graficzna nakładka do obsługi plików spakowanych wszelkimi dostępnymi programami do kompresji. Obsługuje rozszerzenia: *.zip, *.rar, *.7zip.
Napisałem, że jest to graficzna nakładka dlatego, że jej funkcje można uzyskać bez jej instalacji z poziomu X-terminala, o którym później. Sa Xarchiver do niczego nam się nie przyda, do prawidłowego działania należy doinstalować wtyczki obsługujące ww. formaty, a gdy już je zainstalujemy wszytko możemy robić z poziomu Xarchivera. Poniżej screeny z menadżera aplikacji, z zaznaczonymi pozycjami obsługującymi skompresowane pliki.

PyCallBlocker
Nic innego jak program do blokowania niechcianych połączeń. Więcej chyba nie trzeba pisać.

Dodatkowe kodeki do standardowego odtwarzacza multimedialnego
Nie wymaga specjalnego opisu. Screen ponownie pochodzi z menadżera aplikacji ponieważ kodeki są tak jak w WM nie widoczne jako osobna aplikacja. Oczywiście wyjątek stanowi zaznaczony na screenie klient do odtwarzania YouTube, ale on też nie wymaga chyba dodatkowego opisu.

AutoDisconnect
Bardzo przydatna aplikacja coś na wzór NoData z WM z tym, że bardziej rozbudowana i funkcjonalna. Służy ona do rozłączania uruchomionych transmisji danych GPRS/EDGE/WiFi oraz połączenia Bluetooth z możliwością selektywnego wyboru i ustawienia transferu oraz czasu przy których się uruchamia i rozłączy dane połączenia.
Ciekawostką jest to, że aplikacja w obecnej odsłonie nie pojawia nam się w "Programach" lecz mamy ją umieszczoną w "Ustawieniach" telefonu - zakładka "Łączność" (co IMO przy tej aplikacji jest bardzo logiczne). Screen poniżej prezentuje ikonę ww. programu oraz następnej opisanej aplikacji występującej w "Ustawieniach", ale w zakładce "Inne".

Subtitles
Coś czego brakowało mi w WM, wsparcie dla stardatowego odtwarzacza służące do odtwarzania filmów z napisami tzn. pobierania napisów z pliku *.srt. Jedyny drobny mankament aplikacji Subtitles jest brak obsługi polskich znaków diaktrycznych, a co za tym idzie musimy pobierać pliki z napisami bez pl znaczków (żaden kłopot, ale myślę, że należy o tym napisać).
Jak widać na screenie ustawienia programu nie wymagają dalszego opisu.

Społecznościówki: Facebook, Picassa oraz Skype
Nie za bardzo wiedziałem gdzie to opisać ponieważ klienta Skype nie trzeba dodatkowo instalować i jest on już zaimplementowany w oprogramowanie telefonu, ale jest również powiązany z opcją, o której muszę napisać przy portalach społecznościowych.
Facebook i Picassa - portale możemy obsługiwać zarówno z poziomu www, ale również utworzono aplikacje, które nam to umożliwiają. Tzn. określenie "Aplikacje" będzie tu nadużyciem, ponieważ obsługę tych serwisów będziemy realizować poprzez klientów. Najpierw musimy sobie pobrać i zainstalować wtyczki do ich obsługi:
Jeżeli już mamy je zainstalowane to wchodzimy w Ustawienia (Łączność)>Konta udostępniania.
Dalsze ustawienia to wpisanie loginów i haseł oraz zapisanie zmian. Od teraz kiedy np. otworzymy jakieś zdjęcie i tapniemy na ikonkę udostępniania:
pojawi nam się wybór konta, którego chcemy użyć, tapiemy na nim i to wszystko - zdjęcie zostaje wrzucone na nasze konto w danym serwisie. O tym, że musimy być połączeni z siecią chyba nie muszę pisać.

Tak jak pisałem, skoro jesteśmy przy społecznościówkach teraz dwa słowa o Skype, który jest od samego początku zaimplementowany do oprogramowania telefonu, ale ma związek z poruszanym tematem.
Wiemy, że Facebook oprócz bycia portalem społecznościowym udostępnia funkcję czatu i to właśnie go łączy ze Skype. W telefonie jak widzimy na screenie, który powtórnie zamieszczam:
mamy możliwość ustawienia czegoś takiego jak "Konta VOIP i czat" po tapnięciu pojawi się coś takiego:
Dodanie konta polega na tapnięciu przycisku "Nowe", wpisaniu parametrów logowania i zatwierdzeniu - od teraz konto jest dodane i możemy korzystać z niego w formie czatu lub telefonii internetowej albo jedno i drugie (w zależności od jego charakteru).
Z tym wszystkim jest związana kwestia możliwości połączenia tych kont i kontaktów z nich, z kontaktami w książce telefonicznej. Od tej pory mamy również możliwość uruchomienia opcji status, która służy do bycia online w danym serwisie bez uruchamiania dodatkowego oprogramowania np. Skype.
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 13 Czerwiec 2010, 07:15 wysłana przez Budniu »

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #3 dnia: Piątek, 21 Maj 2010, 13:19 »
4. Skróty klawiaturowe.
Coś co IMO jest bardzo użytecznym rozwiązaniem - skróty klawiaturowe do róznych opcji, w które jest wyposażony nasz telefon przez producenta.
Nie ukrywam, że nie chciało mi się tłumaczyć (IMO bez sensu skoro mamy translatora google, który w tej kwestii w pełni się sprawdza). Poniżej przykłady:
Ogólne skróty
Keyboard Shortcut Skróty klawiszowe    Description Opis   
Ctrl + C Copy text Kopiowanie tekstu 
Ctrl + V Paste text Wklej tekst 
Ctrl + X Cut text Wycinanie tekstu 
Ctrl + A Select all Wybierz wszystkie 
Ctrl + O Open Otwarte 
Ctrl + N New item Nowa pozycja 
Ctrl + S Save Zaoszczędzić 
Ctrl + Z Undo Zmiany 
Ctrl + Y Redo Przerobić 
Ctrl + F Find/Search Bar Znajdź / Search Bar 
Ctrl + Right arrow Ctrl + strzałka w prawo  Move the insertion point to the end of the word Przesunąć punkt wstawiania na końcu wyrazu 
Ctrl + Left arrow Ctrl + strzałka w lewo  Move the insertion point to the beginning of the word Przesunąć punkt wstawiania na początku słowa 
Fn + Ctrl Fn + Ctrl  Symbols and characters. Symboli i znaków. Symbols on the third row are entered by pressing the symbol followed by the 'Space' key Symbole w trzecim rzędzie są wpisane naciskając symbol a następnie "Space" klucz 
Ctrl + Backspace Ctrl + Backspace  Task Manager Menedżer zadań 
Ctrl + Shift + P Takes a screenshot. Staje się zrzut ekranu. The PNG image file is saved in /home/user/MyDocs/.images/Screenshots/ with a timestamp in the filename. Pliku obrazu PNG jest zapisany w / home / user / mydocs / .images / Screenshots / z timestamp w nazwie. 
Ctrl + Shift + X Ctrl + Shift + X  Starts Xterm Zaczyna Xterm 
Ctrl + Space Ctrl + Spacja  Switch between Input languages (Dual Dictionaries) Przełączać się między językami wejściowe (Dual Słowniki) 
Double-Press Power Button Przycisk zasilania Double-Press  Locks device urządzenia Blokady 
Double-Press Shift Naciśnij dwukrotnie klawisz Shift  Caps lock on Caps Lock na 
Double-Press Fn Fn Double-Press  Locks Fn Zamki Fn 
AZ AZ  Start typing the name of a person to start Contacts App (Desktop Only) Zacznij wpisywać nazwisko osoby do kontaktów start aplikacji (tylko dla stacji roboczych) 
Fn + <number> Fn + <liczba>  Type any number to start Phone App (Desktop Only) Wpisz dowolny numer telefonu, aby rozpocząć aplikacji (Desktop Only) 
Shift + Arrow Keys Shift + klawisze strzałek  Select Text Wybierz Tekst 
Volume Keys Klawisze głośności  Zoom In/Out or Volume Level, depending on App Zoom In / Out lub poziom głośności, w zależności od aplikacji 

A tutaj źródło pozostałych skrótów (już przetłumaczone).
« Ostatnia zmiana: Sobota, 12 Czerwiec 2010, 11:20 wysłana przez Budniu »

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #4 dnia: Piątek, 21 Maj 2010, 22:03 »
warto byłoby wspomnieć o tym http://wiki.maemo.org/Fremantle_Unsupported_Bluetooth_profiles

BTW nie wiem jak patrzyłem poprzednio, że to mi umknęło :oT Ale ja narazie sobie odpuszczę dodatkowe profile BT (nie potrzebuję). Poza tym trzeba najpierw napisać do X-terminal-u i uruchomieniu uprawnień root.

Offline globalbus

• GZU
  • Core
  • Podziękowań: 77
  • N900 + Zest
« Odpowiedź #5 dnia: Piątek, 21 Maj 2010, 22:11 »
najpierw napisać do X-terminal-u i uruchomieniu uprawnień root.
zainstaluj rootsh, wpisz sudo gainroot? Specjalnie skomplikowane to nie jest. Ewentualnie wpisać hasło root, domyślne jest chyba "!SU.odxvRwp3Vs" :D

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
Podkręcanie procesora w N900
« Odpowiedź #6 dnia: Sobota, 12 Czerwiec 2010, 11:22 »
Zgodnie z obietnicą:
Podkręcamy procesor w N900
Wszystko robicie na własne ryzyko i nie przyjmuję reklamacji !!!
Na wstępie muszę powiedzieć, że znane mi są trzy metody podkręcania procesora w N900:
1. Za pomocą Maemo Flashera (z użyciem komputera PC).
2. Za pomocą X-Terminala.
3. Za pomocą aplikacji stworzonej w tym celu MaemOverClock.

Metoda pierwsza
Na początek chciałem Was poinformować, że ta metoda jest nieco ułomna ponieważ ma skutek uboczny w postaci zniknięcia informacji o wersji produktu (telefonu), ale wszystko działa bez przeszkód. Do rzeczy:
Przede wszystkim będziemy potrzebowali narzędzie o nazwie Maemo Flasher 3.5, który instalujemy na komputerze stacjonarnym (pozostawiamy go na przyszłość gdyż przyda się przy wgrywaniu noweych FW, ale o tym kiedy indziej). Kiedy już go mamy w kompie musimy pobrać obraz z interesującym nas taktowaniem:
1. Do folderu gdzie zainstalowaliśmy flasher-a kopiujemy interesujący nas obraz taktowania procesora:
zImage-700mhz
zImage-750mhz
zImage-800mhz
zImage-825mhz
zImage-900mhz
2. Odpalamy go z Menu Start>Programy>Maemo>Maemo Flasher 3.5 lub przy pomocy konsoli: Menu Start>Uruchom>CMD i tu wpisujemy ścieżkę gdzie zainstalkowaliśmy flashera.
3. W otwartej konsoli wpisujemy komendę:flasher-3.5.exe -k zImage-800mhz -f -R - gdzie zImage-800mhz oznacza wersję obrazu, który chcemy uruchomić - NIE NACISKAMY JESZCZE ENTER.
4. Telefon wyłączamy i przytrzymując wciśnięty klawisz "U" na klawiaturze qwerty podpinamy telefon do komputera i patrzymy, aż na ekranie pojawi się symbol USB, co oznacza przejście w tryb flash-owania (pojawi się po ok 2 - 3 sekundach).
5. Naciskamy Enter w komputerze stacjonarny i gotowe. Proces po zakończeniu poinformuje komunikatem sukcesu.
6. Jeżeli chcemy proces odwrócić w X-terminalu w trybie rooT (pisałem o tym wcześniej komenda "sudo gainroot") wpisujemy: apt-get --reinstall install kernel kernel-flasher i naciskamy enter.

Metoda druga
Po pierwsze potrzebujemy mieć dostęp do urządzenia z poziomu adminiastratora - root czyli musimy jyż mieć zainstalkowany RootSH.
1. Ściągamy plik z obrazami Overclock for X-Terminal.
2. Rozpakowujemy i po rozpakowaniu mamy folder "overclock", a w nim podfolder o nazwie "zimage" i plik "start.sh". Tą zawartość kopiujemy do telefonu - lokalizacja MyDocs (tzn. tam gdzie otwiera się telefon bezpośrednio po podłączeniu w trybie flashDISK do komputera).
3. Uruchamiamy X-Terminal i wpisujemy: sudo gainroot - naciskamy enter, po czym wpisujemy sh MyDocs/start.sh - i znowu enter. Pojawi nam się taki obraz:
Tutaj chyba nie trzeba za dużo tłumaczyć :8) - wybieram cyferkę 1 - 5 i enter.
4. Jeżeli chcemy proces odwrócić w X-terminalu wpisujemy: apt-get --reinstall install kernel kernel-flasher i naciskamy enter.
5. Możemy zrestratowac telefon i już mamy żądane taktowanie.

Metoda trzecia
Z tego co wyczytałem jest zawodna, więc nie będę o niej się rozpisywał. Wygląda to tak:
A więcej o niej tutaj.

Osobiście polecam metodę drugą.
Źródła:
http://wiki.maemo.org/Overclocking#Overclocking
http://forum.dailymobile.se/index.php?topic=23400.0
http://telephonino.altervista.org/en/n900-overclock-tramite-xterminal/
http://forum.gsmcenter.pl/98935-post1.html
« Ostatnia zmiana: Środa, 16 Czerwiec 2010, 22:41 wysłana przez Budniu »

Offline Toldo

• GZU
  • Core
  • Podziękowań: 87
  • HTC Desire HD, Samsung Galaxy Tab 10.1
    • Luźny Droid
« Odpowiedź #7 dnia: Sobota, 12 Czerwiec 2010, 12:22 »
Literówki są niewielkie ;) "czopątku" np.
HTC Desire HD
S-Off, Android 2.3.5 stock

Samsung Galaxy Tab 10.1 16gb
Pershoot's 2.6.36.4 OC-VFPv3-d16_FP 1.4GHZ Kernel
Android 3.2 Overcome 2.3.1 CELB1
GSM XXKL3

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #8 dnia: Sobota, 12 Czerwiec 2010, 12:30 »
Czopątek był przemyślany ::), ale THX

Wiadomość scalona: Niedziela, 13 Czerwiec 2010, 11:32
Dzisiaj ponownie wzbogaciłem opis. Tym razem o aplikacje fabryczne.
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 13 Czerwiec 2010, 11:32 wysłana przez Budniu »

lupus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Niedziela, 13 Czerwiec 2010, 10:49 »
kusisz  ?-?  strasznie...  co prawda jak kiedyś sobie powiedziałem, że nie zapłace za paczkę fajek 5 zł tak też nie zapłacę 1500 za telefon (a rzuciłem palenie 2 lata temu) ...  ale kusisz ....  aż boli.....   ROTFL

Offline Wall-E

• ModMaker
  • Senior
  • Podziękowań: 79
  • Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy Tab 10.1
« Odpowiedź #10 dnia: Niedziela, 13 Czerwiec 2010, 11:39 »
Heh... po przeczytaniu tego opisu (gud dżob Budniu :ok:) N900 skoczyła na mojej liście potencjalego posiadania o jakieś 2 miejsca wyprzedając tym samym HD2... Generalnie jest już druga w kolejce do nabycia (po i9000)...   :o

Jeszcze tylko przestać się bać tego Maemo... i kto wie, kto wie...  ?-?

BTW... opis jest genialny.
Tak na marginesie... Szkoda Budniu, że częściej nie zmieniasz fonów ;) Życzyłbym sobie takich wyczerpujących opisów na oficjalnych stronach urządzeń... No cóż, pomarzyć zawsze można  :p

Offline Mietas

• ROMMaker
  • Core
  • Podziękowań: 53
  • HTC HD2, WP7.5 Tango
    • Blog Mietasa
« Odpowiedź #11 dnia: Niedziela, 13 Czerwiec 2010, 11:42 »
Maemo nie ma się co bać - przejrzyj sobie repozytorium Debiana dla arm. ;)
HTC HD2, WP7.5 Tango 7.10.8773 by Ansar

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #12 dnia: Niedziela, 13 Czerwiec 2010, 11:56 »
THX Wall-E. Narazie odpuszczę na prę dni chyba, że coś mi przyjdzie do głowy, albo do czasu kiedy się skuszę postawić na N900 OpenOffice i Gimp-a - dla niedowiarków powiem tylko tyle, że jest to możliwe przy pomocy debian-a. Już nawet raz zacząłem pobierać obraz, ale anulowałem - zobaczę jak dojrzeję może.

Offline Wall-E

• ModMaker
  • Senior
  • Podziękowań: 79
  • Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy Tab 10.1
« Odpowiedź #13 dnia: Niedziela, 13 Czerwiec 2010, 11:59 »
Maemo nie ma się co bać - przejrzyj sobie repozytorium Debiana dla arm.

Debian... no właśnie to mnie pociesza. Swojego czasu sporo pracowałem na Debianie. Co prawda nie wiem jak ma się jeden system do drugiego, ale sam fakt oparcia Maemo o coś, co mi się dobrze kojarzy, jest swojego rodzaju zachętą do eksperymentu :D
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 13 Czerwiec 2010, 12:08 wysłana przez Wall-E »

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro