Zajrzałem do tej instrukcji, wybrałem w Media Playerze opcje Zezwalaj na zdalne sterowanie odtwarzaczem. Przeklikałem się przez krótkiego kreatora, który jakieś hasło mi wygenerował (zapisałem sobie, ale nigdzie nie użyłem). Na telefonie wchodzę w Connected Media, wybrałem jakąś piosenkę z telefonu, automatycznie znalazło mój komputer jako WiFi player (wystarczyło tylko potwierdzić) i po krótkim buforowaniu mogłem ją usłyszeć w głośnikach komputera. Przeglądanie zawartości biblioteki peceta też jest możliwe w zakładce media servers, ale nawigowanie w folderach działa raczej średnio. Za to przy odtwarzaniu z media servers można sobie ustawić, które urządzenie ma być wyjściowe, więc telefon może działać jak pilot lub odtwarzacz plików z komputera.
U mnie działa i w moim odczuciu konfiguracja też była banalnie prosta. Więcej czasu zajęło mi znalezienie Windows Media Playera na liście programów niż skonfigurowanie DLNA.

Jeśli coś nie działa, to w pierwszej kolejności winiłbym konfiguracje sieci.
Edit:
Też chyba nie do końca zrozumiałem co chcesz zrobić. Odtwarzanie zawartości telefonu na komputerze jest możliwe, ale tylko jeśli sterowanie odbywa się na telefonie. Connected Media nie tworzy serwera DLNA, więc nie da rady połączyć się do niego przez Media Player.