Czwartek, 24 Maj 2012, 08:57

Autor Wątek: Podłączone media - połączenie z laptopem DLNA  (Przeczytany 1157 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 205
  • HTC 7 Pro
Podłączone media - połączenie z laptopem DLNA
« dnia: Poniedziałek, 13 Luty 2012, 00:01 »
Tak mi właśnie przyszło do głowy, żeby sprawdzić tę funkcję i ... siedzę nad tym od ok 1 godz. i nic nie mogę wymyślić. Czy ktoś bardziej światły jest w stanie mi powiedzieć czy jest taka możliwość (a sądzę, że tak) żeby za pomocą naszego programu od HTC - Podłączone media - wyświetlić sobie zdjęcia czy filmy na latopie ? Gdzie to w laptopie skonfigurować ? Już sprawdziłem wszystkie znane mi możliwości połączeń sieciowych i za każdym razem mój telefon nie widzi czegoś co nazywa "serwerem mediów WiFi" - dziękuję za pomoc, a wątek zostanie w formie manuala dla innych.

Offline peejay

• GZU
  • Core
  • Podziękowań: 34
  • ZTE Blade Froyo JJ RLS9
    • moje wuwuwu
Odp: Podłączone media - połączenie z laptopem DLNA
« Odpowiedź #1 dnia: Wtorek, 14 Luty 2012, 00:56 »
z tego co kojarzę - musisz mieć odpowiednio skonfigurzony na kompie windows media center - i udostępnianie w nim towaru [tzn stuff będzie streamowany bezpośrednio z media center - dlatego musi znajdować się w "media centerowej bibliotece"]. kompa nie konfigurowałem w tym zakresie, więc jedynie słowa kluczowe podaję - mam za to media streaming w obudowie sieciowej do dysków i muszę powiedzieć, że działa to całkiem przyjemnie - bez pobierania mogę bezpośrednio odtwarzać muzę w xboxie, telefonach itp. nawet przez gprs! fajne, bo przy odpowiedniej prędkości łącza i odpowiednio dużym [najlepiej nieograniczonym ;)] pakiecie danych - nie trzeba nosić muzy przy sobie, jeno odtwarza się z własnego serwera :)
home is where the hard disk is | silence! i design you! | [9]™
żona się bawi: SGS+ / Gingerbread / SDHC 4GB

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #2 dnia: Wtorek, 14 Luty 2012, 19:36 »
Peejay THX, ale pomimo usilnych prób w konfiguracji Windows Media Center nie ma żadnej opcji, która dotyczyłaby odbierania streamingu, a tym samym dodania urządzenia. Może coś źle kombinuję, ale próbuję coś wysłać z telefonu i program w ogóle nie reguje tzn. działa jak działał i nic nie wyświetla o udostępnieniu mu jakiegoś źródła.
Co do Windows Media Player znalazłem to: http://blog.brightpointuk.co.uk/sharing-media-dlna-htc-desire-z-and-desire-hd-windows-media-player z czego wynika, że na Androidzie jest to banalnie proste - na WP7 ni w ząb.
Jakieś jeszcze pomysły ?
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 14 Luty 2012, 19:49 wysłana przez Budniu »

Offline mobi

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 314
  • HTC HD2 #TyphooN CyanogenMod 7#
    • mobione.pl
Re: Podłączone media - połączenie z laptopem DLNA
« Odpowiedź #3 dnia: Wtorek, 14 Luty 2012, 20:50 »
A udostepniles pliki na WP?
HD2 - wciąż ten sam telefon, wciąż inne wrażenia :)

Offline peejay

• GZU
  • Core
  • Podziękowań: 34
  • ZTE Blade Froyo JJ RLS9
    • moje wuwuwu
« Odpowiedź #4 dnia: Wtorek, 14 Luty 2012, 20:52 »
ok ok, teraz się okazało, że ciut za szybko przeczytałem Twój pierwszy post - ogólnie w moim nie skłamałem, ale patrzyłem raczej od strony "odtwarzam na pda stuff z desktopu/serwera", a Tobie przeca chodzi o odwrotną sytuację :oT

tak czy inaczej - problem tkwi albo w konfiguracji softu w telefonie, albo na konfiguracji routera.

windows media player na desktopie - automatycznie powinien wykryć urządzenia dlna [nie kojarzę żebym cokolwiek w tym temacie włączał - a mój WMP bez problemu znajduje lanowy serwer ze streamingiem], które znajdują się w obrębie tej samej sieci/grupy roboczej - nie wiem jak wyglądać tu będzie opcja połączenia z telefonem będącym w necie dzięki np gprs/3g [w drugą stronę jest łatwiej - w player na telefonie wbijasz ip Twojego serwera dlna i po sprawie; player oczywiście musi pozwalać na taką opcję].

jeśli natomiast jesteś wpięty po wifi - i grupa robocza się zgadza - zobacz czy router/firewall nie blokuje połączeń dlna [ja na swoim linksysie mam wrzucone Tomato 1.28 - i mam tam opcję "Włącz UPnP" + "Włącz NAT-PMP" - one odpowiadają za streaming; dlna jest częścią UPnP jeśli się nie mylę]. głowy nie dam, ale jest to chyba port w okolicach 3074.
home is where the hard disk is | silence! i design you! | [9]™
żona się bawi: SGS+ / Gingerbread / SDHC 4GB

Offline Sainti

• GZU
  • Core
  • Podziękowań: 97
  • HTC Mozart
    • Mój sieciowy kącik
« Odpowiedź #5 dnia: Wtorek, 14 Luty 2012, 21:01 »
Zajrzałem do tej instrukcji, wybrałem w Media Playerze opcje Zezwalaj na zdalne sterowanie odtwarzaczem. Przeklikałem się przez krótkiego kreatora, który jakieś hasło mi wygenerował (zapisałem sobie, ale nigdzie nie użyłem). Na telefonie wchodzę w Connected Media, wybrałem jakąś piosenkę z telefonu, automatycznie znalazło mój komputer jako WiFi player (wystarczyło tylko potwierdzić) i po krótkim buforowaniu mogłem ją usłyszeć w głośnikach komputera. Przeglądanie zawartości biblioteki peceta też jest możliwe w zakładce media servers, ale nawigowanie w folderach działa raczej średnio. Za to przy odtwarzaniu z media servers można sobie ustawić, które urządzenie ma być wyjściowe, więc telefon może działać jak pilot lub odtwarzacz plików z komputera.

U mnie działa i w moim odczuciu konfiguracja też była banalnie prosta. Więcej czasu zajęło mi znalezienie Windows Media Playera na liście programów niż skonfigurowanie DLNA. ;)

Jeśli coś nie działa, to w pierwszej kolejności winiłbym konfiguracje sieci.

Edit:
Też chyba nie do końca zrozumiałem co chcesz zrobić. Odtwarzanie zawartości telefonu na komputerze jest możliwe, ale tylko jeśli sterowanie odbywa się na telefonie. Connected Media nie tworzy serwera DLNA, więc nie da rady połączyć się do niego przez Media Player.
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 14 Luty 2012, 21:08 wysłana przez Sainti »

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #6 dnia: Wtorek, 14 Luty 2012, 21:16 »
Sainti dokładnie o to mi chodziło i u u mnie program Podłączone media nie znajduje kompa. Sprawdzę to co pisze Peejay z routerem.

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #7 dnia: Wtorek, 14 Luty 2012, 21:33 »
Nie no kuźwa ręce opdaja - za cholerę nie mogę tego uruchomić. Wykonałem wszystko w tutku, który sam podlinkowałem i telefon nie znaduje mi serwera mediów OCB ? Livebox zdaje się mieć wszystko ustawione ok.

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #8 dnia: Wtorek, 14 Luty 2012, 21:36 »
Sainti, a co masz w tym oknie:

ja mam tylko jedną pozycję, a opcje edycji sa jakieś mało rozbudowane.

Offline Sainti

• GZU
  • Core
  • HTC Mozart
    • Mój sieciowy kącik
« Odpowiedź #9 dnia: Wtorek, 14 Luty 2012, 21:41 »
Praktycznie to samo, tylko po polsku.
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 14 Luty 2012, 21:45 wysłana przez Sainti »

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #10 dnia: Wtorek, 14 Luty 2012, 21:46 »
Hmmm to tak jak ja (screen jest z tutka). A ustawiałeś coś w grupie roboczej ? Jakieś dodawanie urządzeń, czy coś takiego ?

Offline Sainti

• GZU
  • Core
  • HTC Mozart
    • Mój sieciowy kącik
« Odpowiedź #11 dnia: Wtorek, 14 Luty 2012, 21:54 »
Nie przypominam sobie nic takiego. Komputer ma grupę roboczą WORKGROUP. Ten kreator o którym pisałem robił coś z grupą domową. Zerknij może w jej ustawienia.

Edit:
Przyszło mi jeszcze na myśl żeby jeszcze kilka rzeczy sprawdzić.
Masz ustawioną synchronizacje Zune przez WiFi (ja tak)?
Może wina leży w polskiej wersji Connected Media i onePlayer albo AV Remote się połączy?
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 14 Luty 2012, 22:32 wysłana przez Sainti »

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #12 dnia: Wtorek, 14 Luty 2012, 23:52 »
THX Sainti.
O synchronizacji bezprzewodowej pomyślałem i włączyłem ją - nic to nie zmieniło, a softu z zewnątrz narazie nie chę instalować - może dojdę jak powinno działać to co mam. Co do Connected media to możesz mieć rację, spróbuję zmienić system na EN i sprawdzę.
BTW
Odnośnie tego co napisałeś wcześniej (hasło) mi WMP nie generuje żadnego hasła, które by pokazał, ale w opcjach mogę je odczytać - tylko po co skoro telefon nie widzi mojego kompa.

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #13 dnia: Czwartek, 16 Luty 2012, 14:18 »
Ok już wiem - wina leży po stronie mojego Liveboxa 1, który niestety nie obsługuje DLNA. Dopiero Livebox 2 obsługuje ten standard O0

Offline mobi

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 314
  • HTC HD2 #TyphooN CyanogenMod 7#
    • mobione.pl
Re: Podłączone media - połączenie z laptopem DLNA
« Odpowiedź #14 dnia: Czwartek, 16 Luty 2012, 20:02 »
To sobie wymień, ja tak zrobiłem jak tylko się pojawiły. Zgłoś na infolinii, tylko zaznacz że chcesz nowy, nie sa chętni na podmianę.
HD2 - wciąż ten sam telefon, wciąż inne wrażenia :)