Mobi przekopałem forum używając słów kluczowych, które moim zdaniem pasują do mojego problemu. Gdybym znalazł odpowiedź, to nie zawracałbym głowy postami na forum. Sprawdziłem, że kabel jest sprawny, podłączenie do gniazda w telefonie też dobrze styka. Telefon się synchronizuje, ale jedynie poprzez IR i prawdopodobnie też przez BT. Po podłączeniu kablem do każdego USB jaki mam nie ma reakcji. USB są sprawne, bo inne urządzenia pod nie podpięte działają poprawnie. Ściągnąłem CID'a, zainstalowany Chipset to G3 z IPL/SPL w wersji 1.03. Zainstalowałem na laptopie na nowo system Windows 2000 oraz ActiveSync w wersji 4.1. Bez efektów, jedynie synchronizacja poprzez IR. Próbowałem wgrywać chińczyka, też brak połączenia. Telefon wchodzi w Tryb BL i wyświetla się na ekranie jedynie wersja IPL oraz SPL. Po podłączeniu kabla tylko się ładuje. Podłączałem go na komputerze gdzie Mio A701 synchronizuje się poprawnie, też bez reakcji. Mój czarodziej sam w sobie działa poprawnie, ale wszelkie dodatki muszę wgrywać poprzez kartę. SIMLock'a też nie zdejmę bez połączenia się z PC. Wiem, że mogę to zrobić płatnym kodem, ale chcę najpierw wiedzieć, że zrobiłem już wszystko co było możliwe by się połączyć poprzez USB.