Czwartek, 24 Maj 2012, 22:36

Autor Wątek: Wikipedia PL - zawsze aktualna ;-)  (Przeczytany 25202 razy)

Offline charles

• Wizytator
  • Podziękowań: 0
Odp: Wikipedia PL - zawsze aktualna ;-)
« Odpowiedź #165 dnia: Wtorek, 31 Styczeń 2012, 09:33 »
Jak by mi mógł Pan wytłumaczyć krok po kroku jak to zrobić,bo sam nie wiem jak a to jest ważne, Z góry dzięki

Offline AMIGAnTOMEK

• GZU
  • Core
  • Podziękowań: 38
  • Mio 168, Kaiser, Raphael, Leo
« Odpowiedź #166 dnia: Wtorek, 31 Styczeń 2012, 14:51 »
AAAA poczytaj wszystko jest opisane w pliku pomocy wikiparsera http://sh0dan.blogspot.com , mnie też nikt nie tłumaczył. Jak dojdziesz sam to nie zapomnisz. Jeśli będziesz miał konkretne pytania to odpowiem

Offline charles

• Wizytator
« Odpowiedź #167 dnia: Wtorek, 31 Styczeń 2012, 18:50 »
Nie ma pojęcia jak to zrobić pobrałem ten serwer, który mi Pan doradził i wikipaerser mam, ale nie wiem, od czego zacząć i jak zacząć te wszystkie poradniki są tak napisane, że nie umiem się na tym wyznać dość dobrze radzę sobie z komputerem, ale nigdy nie bawiłem się w takie rzeczy także jestem kompletnym laikiem w tej kwestii. Pan zapewne ma już doświadczenie w tej kwestii, więc mógłby mi przybliżyć, co i jak zrobić. Niestety pierwszy raz w życiu takie coś robię. Myśl taka, aby utworzyć taką bazę zrodził się już chwilę temu, pisałem do Pana na PW, ale nie uzyskałem odpowiedzi dopiero teraz na szczęście. Mam jeszcze pytanie, bo skoro on sobie oprócz pliku plwikimedia-20110801-pages-meta-current, który pobrałem, ściąga dodatkowe ino z internatu to ile one zajmują, bo jak dużo to będę musiał to zrobić u kumpla, który ma szybkie łącze. Proszę o sugestie, jeśli oczywiście będzie miał Pan czas i wytłumaczenie krok po kroku, bo po prostu zagubiłem się w tym natłoku informacji. Z góry przepraszam Karol

Offline AMIGAnTOMEK

• GZU
  • Core
« Odpowiedź #168 dnia: Wtorek, 31 Styczeń 2012, 20:26 »
NIc dodatkowo nie pobiera. Po instalacji WEbServa musisz dodac sobie baze sql o nazwie  wikindex. pobrany plik dumpu wrzucasz do tego samego katalogu co wikiparser i w edytujesz plik z rozszerzeniem .bat
Moja linijka wygląda tak:
java -jar "WikiParser.jar"  --simple  --minlength 10 current.bz2 pl-wiki.txt
gdzie current.bz2 to plik pobrany z dumpu wiki (tak go nazwalem zeby krotsza nazwa byla) na pl-wiki.txt to plik wynikowy który potem musisz wczytac do MDXBuildera.

Offline AMIGAnTOMEK

• GZU
  • Core
« Odpowiedź #169 dnia: Wtorek, 31 Styczeń 2012, 20:28 »
Aha plwikimedia-20110801-pages-meta-current to plik z 01.08.2011 wiec nijak nie jest aktualny. Najnowszy to:
plwiki-20120114-pages-meta-current.xml.bz2 a wlasnie wykonuje sie plwiki-20120131-pages-meta-current.xml.bz2 zapewne w przeciagu kilku godzin bedzie dostepny tutaj:
http://download.wikipedia.com/plwiki/20120131/

Offline charles

• Wizytator
« Odpowiedź #170 dnia: Środa, 01 Luty 2012, 13:01 »
Wie Pan, co próbuje, ale nic z tego nie wychodzi. Bardzo bym prosił, o aby Pan przy pomocy programu do nagrywania obrazu z pulpitu zarejestrował krok po kroku jak to wykonywać opierając się na powyższych programach. Oczywiście nie chce nic narzucać, ale bardzo bym prosił wiem, że to są banale rzeczy, ale to w pewien sposób ułatwi mi w odpowiednim zrozumieniu tej kwestii. Jak by Pan mógł oczywiście, jeśli będzie miał czas i chęci to proszę zamieścić taki filmik w serwisie np. youtube i wtedy nikt już nie będzie miał pytań. A tak to zawracam Panu głowę chcąc rozwikłać ten problem. Chciałbym jeszcze spróbować zrobić wersję bogatszą o fotografię, ale nie wiem czy to obsłuży mój telefon. Nie wiem, dlaczego w tej ostatniej wersji trzeba niektóre rzeczy wpisywać z dużej litery w poprzednich sporządzonych przez Pana nie występował podany problem. I jeszcze jedno, dlaczego niektóre artykuły po prostu dopasowują się do ekranu, a niektóre pokazują się, jako całość i trzeba przesuwać w bok zamiast czytać ciągiem z góry w dół. Mam procesor Q6600 4X2,4 to myślę, że to by sprawnie poszło. Z góry dziękuje i jeszcze raz proszę o wrzucenie jakiegoś filmiku instruktarzowego. Przepraszam za kłopot Karol :D

Offline AMIGAnTOMEK

• GZU
  • Core
« Odpowiedź #171 dnia: Środa, 01 Luty 2012, 15:06 »
Na robienie filmików instruktażowych po prostu nie mam czasu. Co do wyszukiwania to w tej chwili uploaduje się WIKI pozbawiona tej wady na dodatek baze udalo mi sie zmniejszyc dzieki temu do 270 MB. Obrazków w tym nie umieścisz Mdict tego nie obsługuje a pozatym wtedy baza mialaby olbrzymi rozmiar. Jesli nie potrafisz zrozumieć tych kilku prostych rzeczy do zrobienia to albo się poducz albo licz na innych, bo wybacz ale to nie przedszkole żeby kogoś za rączkę prowadzić.

Po instalacji WEbServa musisz dodac sobie baze sql o nazwie  wikindex.
Robisz to w phpmyadminie
Pobrany plik dumpu wrzucasz do tego samego katalogu co wikiparser i w edytujesz plik z rozszerzeniem .bat
Moja linijka wygląda tak:
java -jar "WikiParser.jar"  --simple  --minlength 10 current.bz2 pl-wiki.txt
gdzie current.bz2 to plik pobrany z dumpu wiki (tak go nazwalem zeby krotsza nazwa byla) na pl-wiki.txt to plik wynikowy który potem musisz wczytac do MDXBuildera.
A tu czego nie rozumiesz?

Offline AMIGAnTOMEK

• GZU
  • Core

Offline bitar

• Swojak
  • HTC TyTn II
« Odpowiedź #173 dnia: Czwartek, 23 Luty 2012, 00:33 »
Są jakieś różnice tej paczki z ostatnią ? Po rozpakowaniu ostatnia paczka  535mb a ta 269mb. Troche spora różnica. :)

Offline AMIGAnTOMEK

• GZU
  • Core
« Odpowiedź #174 dnia: Czwartek, 23 Luty 2012, 16:02 »
Tak. Można wyszukiwać hasła nie pisząc od wielkiej litery. Jedna opcja w konwerterze a tyle zysku :D

Offline sea doo

• Świeżak ;)
  • *
« Odpowiedź #175 dnia: Niedziela, 26 Luty 2012, 21:12 »
MDict dla Androida.

MDict1.0 beta5 18.02.2012:
http://wyslijto.pl/plik/obr42arlbm

Offline QQQQ

• Wizytator
  • HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #176 dnia: Poniedziałek, 27 Luty 2012, 22:52 »
Tak. Można wyszukiwać hasła nie pisząc od wielkiej litery. Jedna opcja w konwerterze a tyle zysku :D

A która to opcja jeśli można wiedzieć :D
btw. w mdxbuilderze jak się domyślam?

Offline AMIGAnTOMEK

• GZU
  • Core
« Odpowiedź #177 dnia: Poniedziałek, 27 Luty 2012, 23:04 »
taaa w mdxbuilderze :D
Key case sensitive

Offline QQQQ

• Wizytator
  • HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #178 dnia: Poniedziałek, 27 Luty 2012, 23:13 »
Dzięki :) myślałem że to coś pomoże także odnośnie wyszukiwania haseł zaczynających się na polskie znaki... no ale to zawsze jeden "błąd" mniej :)

Offline AMIGAnTOMEK

• GZU
  • Core
« Odpowiedź #179 dnia: Poniedziałek, 27 Luty 2012, 23:18 »
noo na plznaczki nie ma rady chyba