Piątek, 25 Maj 2012, 01:29

Autor Wątek: Zmodyfikowany skin i layout do PCMKeyboard PL - większe klawisze  (Przeczytany 26710 razy)

Offline ..k..l..m..n..

• GZU
  • Core
  • Podziękowań: 22
  • HTC Leo, HTC Blackstone, Eten M700
Odp: Zmodyfikowany skin i layout do PCMKeyboard PL - większe klawisze
« Odpowiedź #105 dnia: Czwartek, 18 Grudzień 2008, 07:10 »
Tak, da się to zrobić, chociaż w przypadku zupełnego braku grafik klawisze specjalne (np. shift, backspace, enter...) nie wyglądają zbyt szczęśliwie - można więc pokusić się o grafiki tylko dla nich żeby to jakoś się prezentowało.

Do rzeczy.
Należy wziąć dowolny zestaw skin i layout. W pliku z rozszerzeniem .skin zmienić rozszerzenie na .zip i następnie rozpakować gdziekolwiek, np. do folderu X. W folderze X pojawią się używane przez skin grafiki oraz plik settings.ini. Teraz można usunąć wybrane lub wszystkie grafiki. Potem plik settings.ini otworzyć np. w Notatniku i usunąć (lub zakomentować za pomocą #) wiersze, które przypisują grafikę do konkretnych klawiszy (czyli wszystkie które kończą się tak: =nazwajakiegośplikugraficznego). Można zostawić wiersze definiujące wysokość czcionki lub kolor tekstu. Zapisać zmiany w pliku settings.ini.

Teraz wystarczy spakować zipem to co pozostało w folderze X i zamienić rozszerzenie na .skin.

Drugi plik z zestawu (z rozszerzeniem .layout) można pozostawić bez zmian, ewentualnie wyedytować w Notatniku żeby zmienić układ lub zachowanie klawiszy.

Dla przykładu wrzucam taki ogołocony zestaw na bazie jednego z ostatnich zestawów - 6keys 5rows. Wygląda to tak jak na screenie.

/Edit: Poprawiłem załączniki, coś mi je OperkaMini upsuła przy pierwszym wrzucie ;)
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 18 Grudzień 2008, 07:18 wysłana przez ..k..l..m..n.. »
HTC Leo: EnergyROM 23127 Sense 2.5 Cookie Aug 28
HTC Blackstone: EnergyROM 23554 Sense 2.5 Cookie Apr 17
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

nothin

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: Piątek, 19 Grudzień 2008, 19:06 »
dzięki.

Offline ..k..l..m..n..

• GZU
  • Core
« Odpowiedź #107 dnia: Niedziela, 11 Styczeń 2009, 21:00 »
Uwaga dla użytkowników urządzeń z ekranami o rozdzielczości 240x400 (np. Samsung Omnia): jeśli nie działa Wam poprawnie któryś z zestawów layout+skin w trybie portrait (tryb lanscape nie jest niestety obsługiwany) należy:

1. Otworzyć na PC za pomocą notatnika plik layoutu, czyli ten z rozszerzeniem *.layout

2. W pliku tym jest szereg wierszy, lecz prawdopodobnie nie ma wśród nich takiego:
      key_width=X   (gdzie zamiast X jest jakaś liczba)

3. Jeśli tak rzeczywiście jest, należy dodać taki wiersz, najlepiej pod ostatnim wierszem w pliku, przy czym w miejsce X należy wstawić:
  - dla layoutów z 10 klawiszami w rzędzie liczbę 24
  - dla layoutów z 8 klawiszami w rzędzie liczbę 30
  - dla layoutów z 7 klawiszami w rzędzie liczbę 34
  - dla layoutów z 6 klawiszami w rzędzie liczbę 40
  - dla layoutów z 5 klawiszami w rzędzie liczbę 48

(czyli ogólnie mówiąc liczbę 240 podzieloną przez liczbę klawiszy w rzędzie, w razie potrzeby zaokrągloną do 0 miejsc po przecinku tak jak w przypadku layoutu z 7 klawiszami)

4. Zapisać zmiany w pliku i wrzucić do Omni - teraz już będzie działać.

Offline Radem

• Klubowicz
  • **
  • Podziękowań: 0
« Odpowiedź #108 dnia: Poniedziałek, 05 Kwiecień 2010, 22:09 »
Witam a czy z wersją programu 0.23 te skórki w 1 poście też będą działać,czyli Iphone Big klmn 8 keys.Bo zainstalowałem Pc keyboard EN v 0.23,do folderu wrzuciłem Iphone Big klmn 8 keys zip i nic się nie stało dalej była standardowa skórka.Może coś zle robie.
Htc Diamond

Offline ..k..l..m..n..

• GZU
  • Core
« Odpowiedź #109 dnia: Poniedziałek, 05 Kwiecień 2010, 23:00 »
Nie, te skórki działają tylko do wersji 0.14. Dla nowszych wersji PCMK skórki znajdziesz w oddzielnych wątkach.

Offline Radem

• Klubowicz
  • **
  • Podziękowań: 0
« Odpowiedź #110 dnia: Poniedziałek, 05 Kwiecień 2010, 23:31 »
Pobrałem v 0.14 tomme45i dorzuciłem jego skiny i klawiatura zadziałała ale jak wrzuciłem twój skin iphone big keys8 bardzo była mini mini mini czemu tak.Czyli nikt nie wie czemu po zmianie na big key klawiatura robi się bardzo malutka.
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 19 Sierpień 2010, 23:42 wysłana przez Radem »
Htc Diamond