Autor Wątek: NullPointer nie-wiadomo-z-kąd  (Przeczytany 3200 razy)

glisdax

  • Gość
NullPointer nie-wiadomo-z-kąd
« dnia: Niedziela, 21 Październik 2007, 20:22 »
Tak jak w temacie. Jak do tąd robiłem sobie programiki w j2me aż tu nagle błędy w kompilacji: ClassNotFound i NullPointer. Nie pomogło debugowanie i blok try catch:/ . Nie wiem skąd sie to wzięło i dla czego tak jest. W ścieżce do workspace nie ma polskich znaków. A i w tytule okna(chyba sie to tak nazywa) pisze: Debug - <ścieżka workspace> - Eclipse SDK.

Aplikacje się nie kompilują. Nie wiem jak to usunąc i proszę o pomoc.

Offline utak3r

  • Global Moderator
  • Core
  • *****
  • Podziękowań: 140
  • Samsung Note 4
Odp: NullPointer nie-wiadomo-z-kąd
« Odpowiedź #1 dnia: Niedziela, 21 Październik 2007, 22:05 »
Przydałoby się trochę więcej konkretów o tym, co robisz, w czym itd. itp.... z Twojego postu jak na razie niewiele wynika  ::) skompiluj swoją wypowiedź ;)

forum.mobione.pl - Android - Windows mobile - modyfikacje

Odp: NullPointer nie-wiadomo-z-kąd
« Odpowiedź #1 dnia: Niedziela, 21 Październik 2007, 22:05 »

glisdax

  • Gość
Odp: NullPointer nie-wiadomo-z-kąd
« Odpowiedź #2 dnia: Poniedziałek, 22 Październik 2007, 21:09 »
OK więc:
Środowisko- Eclipse & WTK
Książka: J2ME Praktyczne projekty
Kod:
package kurde;

import javax.microedition.midlet.MIDlet;
import javax.microedition.midlet.MIDletStateChangeException;
import javax.microedition.lcdui.*;

public class Kurde extends MIDlet
{

Display ekran ;
Form form ;

Ticker neon ;

public Kurde()
{
neon = new Ticker("Program");

form.setTicker(neon);

ekran = Display.getDisplay(this);
form = new Form("Program");
ekran.setCurrent(form);
}


protected void destroyApp(boolean arg0) throws MIDletStateChangeException {
// TODO Auto-generated method stub

}

protected void pauseApp() {
// TODO Auto-generated method stub

}

protected void startApp() throws MIDletStateChangeException {
// TODO Auto-generated method stub

}

}


... czyli najprostszy jaki się da.

Komunikaty na konsoli:
Running with storage root DefaultColorPhone
java.lang.NullPointerException
at kurde.Kurde.<init>(+25)
at java.lang.Class.runCustomCode(+0)
at com.sun.midp.midlet.MIDletState.createMIDlet(+19)
at com.sun.midp.midlet.Scheduler.schedule(+52)
at com.sun.midp.main.Main.runLocalClass(+28)
at com.sun.midp.main.Main.main(+116)
Execution completed.
699822 bytecodes executed
2 thread switches
740 classes in the system (including system classes)
3603 dynamic objects allocated (101088 bytes)
2 garbage collections (86492 bytes collected)

forum.mobione.pl - Android - Windows mobile - modyfikacje

Odp: NullPointer nie-wiadomo-z-kąd
« Odpowiedź #2 dnia: Poniedziałek, 22 Październik 2007, 21:09 »

Offline utak3r

  • Global Moderator
  • Core
  • *****
  • Podziękowań: 140
  • Samsung Note 4
Odp: NullPointer nie-wiadomo-z-kąd
« Odpowiedź #3 dnia: Poniedziałek, 22 Październik 2007, 22:03 »
Tak na szybko... bez wnikania, jak na razie:

Cytuj
form.setTicker(neon);
form = new Form("Program");

hm?  ???
A gdyby tak odwrotnie?...  8)

glisdax

  • Gość
Odp: NullPointer nie-wiadomo-z-kąd
« Odpowiedź #4 dnia: Wtorek, 23 Październik 2007, 18:05 »
Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes Yes ! ! !
Wielkie dzięki :D

Edit:

Kuchenka! jeszcze jeden problem. Otórz jest sytuacja, że gdy piszę program i dodaje przykładowo sam ticker to mi się kompiluje i spoko ale jak dodaje np. textfield to mi się kompiluje i spoko, tylko że bez textfielda... Po prostu raz wczytuje zmiany a potem już nie. Kod(jakby co):

package kurde;

import javax.microedition.midlet.MIDlet;
import javax.microedition.midlet.MIDletStateChangeException;
import javax.microedition.lcdui.*;

public class Kurde extends MIDlet
{

Display ekran ;
Form form ;

Ticker neon ;
TextField txt ;

public Kurde()
{

ekran = Display.getDisplay(this);
form = new Form("Program");
ekran.setCurrent(form);

neon = new Ticker("Program");
txt = new TextField("blee..." , "" , 50 , TextField.ANY );

form.append(txt);
form.setTicker(neon);
}


protected void destroyApp(boolean arg0) throws MIDletStateChangeException {
// TODO Auto-generated method stub

}

protected void pauseApp() {
// TODO Auto-generated method stub

}

protected void startApp() throws MIDletStateChangeException {
// TODO Auto-generated method stub

}

}
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 23 Październik 2007, 18:23 wysłana przez glisdax »

Offline utak3r

  • Global Moderator
  • Core
  • *****
  • Podziękowań: 140
  • Samsung Note 4
Odp: NullPointer nie-wiadomo-z-kąd
« Odpowiedź #5 dnia: Środa, 24 Październik 2007, 11:43 »
W zasadzie kod jest ok... powinno banglać.
Jesteś pewien, że się kompiluje i builduje? Nie trzymasz np. odpalonego procesu podczas kompilacji (wtedy plik jest zablokowany i kompilator nie może podmienić)? No nie wiem...

Standardowa odpowiedź nr 3: U mnie działa.
 8)



dodano: Środa, 24 Październik 2007, 11:09
A... tak BTW. Jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś, koniecznie ściągnij sobie najlepszą chyba książkę w tym temacie - "Thinking in Java"
http://www.bruceeckel.com/

Offline mobi

  • Administrator
  • Core
  • *****
  • Podziękowań: 351
  • Wizard/HD2/Kaiser/SGS3/HTC E8/HTC 10/Xiaomi MiA1
Odp: NullPointer nie-wiadomo-z-kąd
« Odpowiedź #6 dnia: Środa, 24 Październik 2007, 16:20 »
Cytuj
Standardowa odpowiedź nr 3: U mnie działa.
dlaczego nr 3?
to zazwyczaj jest nr. 1
numer 3 to:
u ciebie nie dziala?, to niemozliwe
 :haha:



glisdax

  • Gość
Odp: NullPointer nie-wiadomo-z-kąd
« Odpowiedź #7 dnia: Środa, 24 Październik 2007, 19:07 »
Spróbowałem stworzyc nowy projekt i napisac nowy kod. Przy dodaniu TextFielda i skompilowaniu znowu to samo tylko jeszcze wyskoczyło okienko z błędem:

Cytuj
Errors during build.
  Errors running builder 'Preverification' on project 'Kurde2'.
  Illegal Manifest Entry Key or Value "de.schlichtherle.io.ArchiveFileSystem$ArchiveReadOnlyException: Archive file is read-only!"
  de.schlichtherle.io.ArchiveFileSystem$ArchiveReadOnlyException: Archive file is read-only!



????
« Ostatnia zmiana: Środa, 24 Październik 2007, 20:59 wysłana przez glisdax »

Offline utak3r

  • Global Moderator
  • Core
  • *****
  • Podziękowań: 140
  • Samsung Note 4
Odp: NullPointer nie-wiadomo-z-kąd
« Odpowiedź #8 dnia: Czwartek, 25 Październik 2007, 00:04 »
OK, to cały czas ten sam problem....
Zamknij Eclipse, uruchom taskmana, znajdź wszystkie procesy java, ubij je, uruchom Eclipse, spróbuj...
Wygląda to tak, że albo masz faktycznie archiwum jar read-only ;) albo proces go zajmuje.



dodano: Czwartek, 25 Październik 2007, 00:03
A na koniec skompiluj zwykłą javac... :)

glisdax

  • Gość
Odp: NullPointer nie-wiadomo-z-kąd
« Odpowiedź #9 dnia: Czwartek, 25 Październik 2007, 18:48 »
No więc jestem trochę do tyłu. Nie wiem w ogólem o co chodzi z "ubijaniem" procesów[to co mi jedyne przychodzi do głowy to ich zakańczanie] i jak się znajduje wszystkie procesy javy[chyba,że chodzi po prostu o znalezienie wszystkich jawaw.exe,java.exe etc]. A i jak napisałe archiwum to chodziło o katalog roboczy czy coś w folderze z eclipse??

i jeszcze to wyskakuje:
Errors during build.
  Errors running builder 'Preverification' on project 'Kurden'.
  G:\JAVA\J2ME\eclipse\wrk\Kurden\.eclipseme.tmp\emulation\Kurden.jar (couldn't preserve last modification time)
  G:\JAVA\J2ME\eclipse\wrk\Kurden\.eclipseme.tmp\emulation\Kurden.jar (couldn't preserve last modification time)


a i jeszcze sprawa:
Dałem na workspace i faktycznie była zaznaczona opcja 'tylko do odczytu'. Odznaczyłem to i dałem ok ale zmiany się nie zapisały. Zrobiłem nowy workspace i to samo :/. Nic już nie kapuje za bardzo:/ :-:

forum.mobione.pl - Android - Windows mobile - modyfikacje

Odp: NullPointer nie-wiadomo-z-kąd
« Odpowiedź #9 dnia: Czwartek, 25 Październik 2007, 18:48 »

Offline utak3r

  • Global Moderator
  • Core
  • *****
  • Podziękowań: 140
  • Samsung Note 4
Odp: NullPointer nie-wiadomo-z-kąd
« Odpowiedź #10 dnia: Czwartek, 25 Październik 2007, 23:42 »
No więc jestem trochę do tyłu. Nie wiem w ogólem o co chodzi z "ubijaniem" procesów[to co mi jedyne przychodzi do głowy to ich zakańczanie]

No i bardzo dobrze pojmujesz ;)

Dałem na workspace i faktycznie była zaznaczona opcja 'tylko do odczytu'. Odznaczyłem to i dałem ok ale zmiany się nie zapisały. Zrobiłem nowy workspace i to samo :/. Nic już nie kapuje za bardzo:/ :-:

Może cały katalog projektów jest read-only.
Słuchaj.... a ten dysk - G... to nie jest rzecz jasna żadne CD czy DVD, prawda?  ;D




Tak mnie trochę teraz nagle uderzyło...  ?-?
Pytasz się o "ubijanie" procesów, a chcesz pisać programy?.... hm, ciężka droga przed Tobą ;) Ale życzę powodzenia.

glisdax

  • Gość
Odp: NullPointer nie-wiadomo-z-kąd
« Odpowiedź #11 dnia: Piątek, 26 Październik 2007, 18:13 »
Cytuj
Tak mnie trochę teraz nagle uderzyło...  O co chodzi
Pytasz się o "ubijanie" procesów, a chcesz pisać programy?.... hm, ciężka droga przed Tobą Oczko Ale życzę powodzenia.

Jak sam napisałeś:
Cytuj
No i bardzo dobrze pojmujesz
:)

Dysk G to kingston ale zrobiłem workspace na pulpicie bo się wkurzyłem i weszło. Dzięks za pomoc :D   ;D

forum.mobione.pl - Android - Windows mobile - modyfikacje

Odp: NullPointer nie-wiadomo-z-kąd
« Odpowiedź #11 dnia: Piątek, 26 Październik 2007, 18:13 »