Piątek, 25 Maj 2012, 10:07

Autor Wątek: Flash niebrandowanego romu a simlock  (Przeczytany 442 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline peejay

• GZU
  • Core
  • Podziękowań: 34
  • ZTE Blade Froyo JJ RLS9
    • moje wuwuwu
Flash niebrandowanego romu a simlock
« dnia: Wtorek, 24 Styczeń 2012, 21:12 »
dawno nic nie pisałem, to zagaję o problem, który nurtuje mnie od kilkudziesięciu minut, szukajka uparcie wmawia mi, że moje zapytanie jest zbyt krótkie [i to - o zgrozo - nawet w przypadku haseł "simlock android flash samsung"], a pomysły na nowe kombinacje już mi się skończyły..
otóż - jak się ma flash debrandowanego romu do simlocka?
mam sobie SGS+, z pomarańczowym smokiem, a że małżonka używa różowego T, to wiadomo, smoka trza zwalczyć - w jednym z wątków na xda, znalazłem post, który mówi, że flashując rom na istniejący system z simlockiem - odblokowujemy jednocześnie smoka. z drugiej strony - nie udało mi się nigdzie znaleźć potwierdzenia tego, a wszelkie wątki/listy custom, ale i stock-romów zawierają teksty w stylu "jeśli masz simlocka, PROSZĘ używaj romu właściwego dla Twojego operatora" [w wolnym tłumaczeniu] - istotne jest tu "PROSZĘ", nie widziałem żadnego "MUSISZ TAK BO USZKODZISZ TELEFON". pytanie za sto punktów - będzie brick czy nie? z tego co widziałem, na i9001 praktycznie pozostaje tylko zabulić za kod, albo zaryzykować z flashem..
jakieś hinty?
home is where the hard disk is | silence! i design you! | [9]™
żona się bawi: SGS+ / Gingerbread / SDHC 4GB

Offline marcin7904

• GZU
  • Core
  • Podziękowań: 35
  • HTC Wildfire, HTC ELF, HTC WIZARD
    • Zarabianie przez internet-Zarabianie w internecie-Upload Plików
  • GaduGadu: 8988430
Odp: Flash niebrandowanego romu a simlock
« Odpowiedź #1 dnia: Środa, 25 Styczeń 2012, 22:10 »
a próbowałeś tego: [root] Galaxy S2 SIM Unlock

Offline peejay

• GZU
  • Core
    • moje wuwuwu
« Odpowiedź #2 dnia: Środa, 25 Styczeń 2012, 23:18 »
si, tego i kilku innych dostępnych na markecie/opisanych gdzieś na forach. nic z tego. w międzyczasie pod naciskiem ładniejszej połówki zainwestowałem 15 ojro w jednorazowe konto online i odblokowałem wszystko co możliwe po kablu przez internet. jakby kto szukał - http://unlocksamsungonline.nl/

tematu nie zamknąłem jednak, bo pytanie - tak naprawdę chyba niezależne od telefonu - pozostaje dla mnie zagadką. mam teraz do zabawy wysłużoną X8, którą pewnie przekażę komuś w rodzinie, tam też smok jest, zastanawiam się, czy eksperymentu nie przeprowadzić i nie spróbować "zdjąć simlocka przez flash romu" ;d korci, ale z drugiej strony nie wiem czy będę miał czas potem wszystko odkręcać, jak się okaże, że brick i trza na głowie stanąć żeby go jakoś odzyskać..

dochodzę do wniosku, że info o tym by używać romów operatorów - ma służyć tylko i wyłącznie zachowaniu gwarancji, dziwnie rozumianej legalności itp itd. nikt nie napisał, że flash niebrandowany prosto na smoka skończy się uwaleniem.

Offline mobi

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 314
  • HTC HD2 #TyphooN CyanogenMod 7#
    • mobione.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Środa, 25 Styczeń 2012, 23:26 »
Nie wiem jak to jest pod Androidem, ale pod WM to były dwie odrębne sprawy, dlatego też wątpię, żeby to uległo zmianie.
HD2 - wciąż ten sam telefon, wciąż inne wrażenia :)

Offline peejay

• GZU
  • Core
    • moje wuwuwu
« Odpowiedź #4 dnia: Środa, 25 Styczeń 2012, 23:47 »
na andku doszedłem tylko do info, które mówiły, że smok może być powiązany z systemem [czyli de facto - romem] albo ze sprzętem. ponadto - kalkulatory [i ogólnie odblokowanie przez wpisanie kodu] mogą zawodzić, bo odblokowują raczej smoki te związane z romem. wniosek z tego, że flash może też pomóc - skoro teoretycznie może przywrócić blokadę..
jeśli tylko znajdę więcej czasu i uda mi się zgromadzić wszelkie info nt. bricka i usuwania go na X8, to może odważę się na eksperymenty.. ale póki co z braku wiedzy nie uśmiecha mi się walka z cegłą  :-[

Offline Andreal

• GZU
  • Core
  • Podziękowań: 10
  • AJ! pad jeden
« Odpowiedź #5 dnia: Piątek, 27 Styczeń 2012, 09:30 »
Jeżeli chodzi o Androida simlock nie jest bezpośrednio związany z romem, poznane z autopsji na Galaxy S. Są niby jakieś metody na ściągnięcie simlocka samemu, ale jednym to działało, innym nie. W moim przypadku miałem odblokowanie poprzez kod operatora i po wielokrotnych "fleszach" nie miałem przywróconej blokady.
Szczegółów technicznych natomiast nie znam, nigdy się tym dogłębnie nie interesowałem.