Wtorek, 22 Maj 2012, 15:52

Autor Wątek: Sony Vaio, odzyskanie pieniedzy poprzez niezgodność towaru z umową  (Przeczytany 342 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mbw

• Swojak
  • Podziękowań: 2
Witam,
zakupiłem w grudniu zeszłego roku laptopa Sony Vaio z seri VPCEB3S1E.  Dużo czytałem wcześniej o tych laptopach, dużo było niepochlebnych opinii, niektórzy pisali, że to były ich najgorsze zakupy... No nic, ale zdecydowałem się. Stwierdziłem, że marka Sony gwarantuje jakość. Myliłem się. Przez okres 6 miesięcy laptop działał bez zarzutu. Po jakimś czasie pojawiły się problemy ze zmianą rozdzielczości( otwierałem pokrywę laptopa i po bokach wyświetlały mi się dwa czarne paski, trzeba było w panelu sterowania zmieniać), gdy doszła do tego usterka touch pada, oddałem laptopa na gwarancje. Jeśli chodzi o poziom serwisu Sony to 10/10. W piątek kurier przyjechał z kartonem, w środę przyjechał już go oddać. Dostalem list, w którym napisali, że wymienili płytę główną i touch pada. W prezencie dali ściereczke.  Teraz znowu powróciła usterka zmiany rozdzielczości. Na pewno nie jest to problem spowodowany zainstalowaniem jakiegoś programu. Po formacie dzieje się to samo. Dodatkowo nie działa jeden port USB. To wszystko sprawia, że chciałbym odzyskać pieniądze za laptopa i kupić sobie jakiś inny, pewniejszy sprzęt. Myślałem, żeby oddać komputer na niezgodność towaru z umową, stwiedzili usterkę i ewentualnie mi dali nowy laptop lub zwrócili pieniądze. Ma ktoś jakieś doświdczenie związane z tymi sprawami?
Pozdrawiam

Offline ★tomaszkap★

• GZU
  • Core
  • Podziękowań: 26
  • [Avatar-Sawyer]PALM Centro,SamsungGalaxyS,MSI Wind
    • technologie mobilne
Odp: Sony Vaio, odzyskanie pieniedzy poprzez niezgodność towaru z umową
« Odpowiedź #1 dnia: Sobota, 04 Luty 2012, 09:16 »
Ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej
oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.
Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może
odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

Czyli nie oddają Ci pieniędzy, prędzej wymienią na nowy. Najlepiej go sprzedaj jak już będzie naprawiony.
pacnij mnie
Samsung Galaxy S
Android Gingerbread 10.4.2

Offline Toldo

• GZU
  • Core
  • Podziękowań: 87
  • Samsung Galaxy Tab 10.1
    • Luźny Droid
« Odpowiedź #2 dnia: Sobota, 04 Luty 2012, 17:01 »
Dziwna sprawa z tymi Vaio. Wielu pisze, że awaryjne, że się psują. Mój VPCEA3CFX pracuje ponad rok bez zarzutu...

Samsung Galaxy Tab 10.1 16gb
Pershoot's 2.6.36.4 OC-VFPv3-d16_FP 1.4GHZ Kernel
Android 3.2 Overcome 2.3.1 CELB1
GSM XXKL3

Offline enforces

• Wizytator
  • Podziękowań: 0
« Odpowiedź #3 dnia: Poniedziałek, 23 Kwiecień 2012, 16:11 »
naprawią ci kilka razy to spokojnie według mnie możesz żądać wymiany na nowy sprzęt bo zdecydowanie jest coś nie tak.

Offline Budniu

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 205
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #4 dnia: Poniedziałek, 23 Kwiecień 2012, 21:21 »
Kolego, trzy posty i wszystkie w wątkach bez ruchu od co najmniej 1 miesiąca - przystopuj trochę bo zaczyn to wyglądać jak spamowanie.