Podałem Ci linki do tematów, które wypadałoby przeczytać i dopiero pobierać zawartość i instalować. Ale żeby nie było na mnie:
1. Najpierw czytamy temat o hardSPL, pobieramy właściwy i wgrywamy do PDA wg instrukcji w jednym z wątków, które podlinkowałem.
2. Kiedy jesteśmy pewni, że mamy hardSPL w telefonie (opis sprawdzenia również jest w jednym z tamtych wątków) znajdujemy odpowiadające nam radio, które najczęściej występuje w jednej paczce z plikiem custom_ruu.exe, samo radio będzie miało rozszerzenie *.nbh. Ściągamy na komputer PC gdzie rozpakowujemy te dwa pliki do jednego folderu.
3. Podłączamy włączony PDA do koputera PC czekamy, aż ActiveSync "przyjmie podłączone urządzenie" (zielona ikonka w trayu).
4. W rozpakowanym folderze klikamy dwukrotnie jedyny plik wykonawczy tzn. custom_ruu.exe i akceptujemy wszystkie komunikaty jednocześnie zaznaczając tam gdzie trzeba boxy (puste kwadraciki)
5. Czekamy, aż telefon i PC zakończą się "smyrać pisiorkami" o czym będzie świadczył komunikat na komputerze PC.
6. Odpinamy PDA od kompa i możemy zrobić SR - nowe radio powinno już być w telefonie.
BTW nie spotkałem się żeby ktoś wgrywał radioROM z karty pamięci ani żeby był potrzebny netCompactFramework. Wszystko robimy z poziomu PC.
Prościej już nie umiem, jeżeli z tym nie dajemy rady sprzedajemy PDA i kupujemy Nokię 1111.