Piątek, 25 Maj 2012, 14:21

Autor Wątek: [HTC HD2] PN - Partition number - czyli numery partii z całego świata.  (Przeczytany 2476 razy)

Online Budniu

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 205
  • HTC 7 Pro
1. Zamieszczam wątek w dziale o Wgrywaniu romów ponieważ mój zamysł i sens jego istnienia jest nieoderwalnie związany z wgrywaniem właściwego ROM-u do Leo-nów kiedy chcemy przywrócić oryginalny SPL i okazuje się, że nasz Leo nie przyjmuje plików *.nbh wygrzebanych z oficjalnych ROM-ów ze strony Sunnysoft.
2. Jeżeli jest prostszy sposób ustalenia na podstawie naszego PN skąd pochodzi nasz Leo - niech ktoś dopisze, damy w pierwszym poście i będzie można sobie sprawdzać.
3. Jeżeli ktoś uzna, że należy to scalić z jakimś już istniejącym wątkiem (np. kosz) również proszę o taką sugestię.

Do rzeczy:
Od czasu gdy mam Leo, na różnych forach internetowych kilkakrotnie spotkałem się z dolegliwością polegającą na braku możliwości przywrócenia oryginalnego SPL (np. w celu zwrócenia naszego pupila do serwisu) używając pliku *.nbh wygrzebanego z stockROM-u dla lokalizacji, w której się znajdujemy.
Powodem takiego stanu rzeczy była niezgodność PN (Partition number) naszego Leo-na z PN dla których był dedykowany ROM, który próbujemy na nim posadzić - instalka kończyła się komunikatem błędu i SR, po czy wracał do stanu poprzedniego czyli z HSPL. Działo się tak również w sytuacjach gdy mieliśmy ROM dla naszej lokalizacji, jednak nasz Leo oprócz lokalizacji miał branding operatora, co skutkowało potrzebą wgrania jednej i tylko jednej wersji ROM-u.
Jak wiemy PN dla naszej lokalizacji jest: 99HJY005-00, a co jeżeli ktoś ma inny ??? - w 99% przypadków, rezultat próby wgrania ww. ROM-u nawet z karty skończy się komunikatem błędu.
Siedziałem dzisiaj nad tym tematem przez jakiś czas i trafiłem na chińsko - krzaczkową stronę, z której udało mi się wydobyć kilka informacji bardzo przydatnych w takich sytuacjach jak ta, o ktorej traktuje ten wątek.
Strona to: http://bbs.pdafans.com/viewthread.php?tid=892794
Jak wynika z pierwszego postu ww. strony przez jakiś czas pod adresem: http://service.htceurope.com/htcdistributor/Default.aspx było dostępne narzędzie, które po wpisaniu danych naszego Leo (IMEI, PN, SN) zwracało nam bardzo cenne informacje na temat tego urządzenia. Nie wiedzieć czemu strona nie działa ?-? Wszystko wyglądało tak:

Obecnie skutkiem nie działania strony osoby, które nie pamiętają (lub zwyczajnie nie wiedzą) jaki był oryginalny ROM u nich, a mają problemy z przywróceniem SPL nic z tym tematem nie mogą zrobić jak zastosować metodę prób i błędów :gwm:
Przejrzałem dla Was dzisiaj ten chińsko-krzaczkowy wątek i wyłuskałem informacje, które sa nam niezbędne:

PN: 99HKY001-00
Part Description :SKU,TMUS,English-WWE,USA,
T-Mobile USA

PN: 99HJY002-00
Part Description :SKU,HTC,English-WWE,GBR,
Angielski bez brandingu

PN: 99HJY003-00
Part Description :????, HTC, Netherlands, NLD,
Holenderski, branding - ?????

PN: 99HJY004-00
Part Description :SKU,HTC,French,FRA,
Francuski bez brandingu

PN: 99HJY005-00
Part Description :SKU,HTC,English-WWE,GENERIC,E.EU,
EastEurope bez brandingu (nasz)

PN: 99HJY006-00
Part Description :SKU,HTC,Swedish,
Szwedzki bez brandingu

PN: 99HJY007-00
Part Description :SKU,HTC,Danish,
Duński, branding  ???

PN: 99HJY008-00
Part Description :SKU,HTC,Norwegian,
Norweski, branding  ???

PN: 99HJY009-00
Part Description :SKU,HTC,German/Austria,
Niemieckojęzyczny branding T-Mobile

PN: 99HJY030-00
Part Description :SKU,HTC,Traditional Chinese,TWN,Regional ID Low,Rigid Gray, ASIA
Chiński tradycyjny bez brandingu

PN: 99HJY031-00
Part Description :SKU,HTC,English-WWE,Singapore/Malaysia/Philipine, ASIA
Też azjatycki bez brandingu, ale na inny region.

PN: 99HJY032-00
Part Description :SKU,HTC,English-WWE,Indonesia/ Thailand, ASIA
Też azjatycki bez brandingu, ale na inny region.

PN: 99HJY034-00
Part Description :SKU,CSL,English-WWE,HKG,HTC,
Azjatycki po angielsku dla HongKongu.

PN: 99HJY037-00
Part Description :SKU,TMEU,German,DEU,HTC,
Niemiecki T-MOBILE

PN: 99HJY039-00
Part Description :SKU,TMEU,English-WWE,GBR,HTC,
UK T-Mobile

PN: 99HJY042-00
Part Description :SKU,VF,German,DEU,Rigid Gray,
Niemiecki VODAFONE

PN: 99HJY083 - 00
Part Description :SKU, Era, Poland
Polski z brandingiem Ery

PN: 99HJY091-00
Part Description :SKU,HTC,English-WWE,GENERIC,GCC,UK Plug,
Angielski dla UK bez brandingu.

Teraz kiedy już wiem skąd pochodzi nasz Leo, możemy bez pudła pobrać sobie właściwy stockROM np stąd: http://shipped-roms.com/shipped/Leo/ wygrzebać z nirgo plik *.nbh i przywrócić nasz SPL.
Świeży link: http://shipped-roms.com/index.php?category=windows%20mobile&model=Leo

Jeżeli ktoś chce rozłożyć na czynniki pierwsze IMEI naszych Leo-nów, to wg autora ww. wątku można to zrobić, ale wg jego opisu IMO są jakieś byki. Jak się uda napiszcie, ja póki co uznałem, że wszystkie zacytowane w całym wątku urządzenia mają w miejscu na kraj pochodzenia "03" - co wg ich opisu oznaczałoby Polskę :oT. Po takim wniosku przestałem analizować ten opis.

Prośba do osób, które posiadają PN inny niż wymienione powyżej, piszcie w tym wątku ja będę aktualizował i stworzymy sobie bazę (może za duże słowo :oT) podstawowej wiedzy w tym temacie dla potomnych.
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 26 Kwiecień 2012, 22:55 wysłana przez Budniu »

Offline no67

• Wizytator
  • Podziękowań: 0
Odp: [HTC HD2] PN - Partition number - czyli numery partii z całego świata.
« Odpowiedź #1 dnia: Poniedziałek, 23 Styczeń 2012, 10:57 »
Mój LEOś ma P/N 99HJY035-00
Z kąd może być?

Online Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #2 dnia: Poniedziałek, 23 Styczeń 2012, 11:46 »
Wpisz w googlach "P/N 99HJY035-00" i sprawdź znalezione linki.

Offline popek2214

• Świeżak ;)
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Sobota, 11 Luty 2012, 02:42 »
Co do Offtopicu ( to od wczoraj mam ciemno przed oczami bo: sciagnąłem rom nei odpowiedni dla mojego telefonu widocznie ;/ a kupiony ponoć w pl)

moja końcówka partition number 008 i z tego co wujek google mi poswiadczył jest to wersja UK, ale nie znalazłem info czy to z operatorem czy nie ;) dziś będe próbował wgrać rom z UK oryginalny a potem customa. zobaczymy ;)

na 99.9% to wersja UK ( 0.1 to nie wiadomo czy bez operatora czy z ale chyba bez bo nie ma zadnego logo)

Online Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #4 dnia: Sobota, 11 Luty 2012, 08:49 »
Zasadniczo to z tego co pamiętam, jak spróbujesz wgrać ROM nie pasujący do Twojego urządzenia to on po prostu nie wejdzie i wyświetli błąd, nic się nie powinno zepsuć.

Offline popek2214

• Świeżak ;)
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Sobota, 11 Luty 2012, 10:34 »
teoretycznie nic się nie stało, poprostu telefon jest non stop w bootloade-rze i jest error uptade, 3 dzień szukam oryginalnego WM żeby go ożyć( b oz Uk też mam problemy, oczywiście z WWE english) spróboje operatorskie :)

Online Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #6 dnia: Sobota, 11 Luty 2012, 11:20 »
Rozwiązanie okazało się prostsze niż się wydawało, Twój PN jest z Norwegii i obecnie zdaje się stąd: http://www.htc.com/europe/help/htc-hd2/#download możesz pobrać ROM, który wrzuci Ci oryginalne ustawienia, ale z SPL 3.14, lecz później możesz wgrać HSPL4 i gotowany ROM jaki chcesz.
Głupia sprawa i zasadniczo nie powinienem, ale z uwagi na wyższy cel poczytaj tutaj: http://pdaclub.pl/forum/leo/hd2-zmiana-jezyka-(pogubilem-sie)/ (gość ma ten sam PN co Twój i on wiedział, że ma norweski tak więc obstawiam, że Twój będzie miał to samo).

Offline popek2214

• Świeżak ;)
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Sobota, 11 Luty 2012, 11:56 »
Wybacz mi za offtopic tutaj

co do oficialnej strony HTc to sciagałem i nim, ściągam z XDA ROm z norwegi to powinno pomóć jesli nei odam go do serwisu żeby oni t ozrobili, bo powiem szczerze od tygodnie siedze i czytam a i tak go popsułem :P

ale fakt, dzięki Ci wielkie, chociaz tyle się dowiedziałem  że możliwe ze Norweski ROm pomoże na moje cierpienie od wczoraj.

Online Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #8 dnia: Sobota, 11 Luty 2012, 12:16 »
Daj znać czy pomogło.

Offline popek2214

• Świeżak ;)
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Sobota, 11 Luty 2012, 12:26 »
Pomogło jak najbardziej ;) z tym ze teraz męcze sięz norweskim:D

Masz u mnie piwo ;) 2 dni szukałem tego i sprawdziłem polowe oryginalnnym romów ;)

można dodac do listy ze końcówka 008 to ROM norweski :) i Rom znajduje sie na Xda w oficcialnych

Online Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #10 dnia: Sobota, 11 Luty 2012, 12:44 »
Cieszę się, że pomogło.
A co do Norwerskiego to nic z tym nie zrobisz oficjalnie. Najlepsze wyjście to wgrać sobie teraz HSPL 4: http://forum.mobione.pl/wgrywanie/(htc-hd2-htc-leo)-wgranie-hardspl-zmiana-romu-radia/
i po tym gotowany ROM, np mój: http://forum.mobione.pl/rom-y-tylko-polskie-wersje/(htc-hd2-leo)-blackbybudniu-rom-3-14-plk/ lub jeżeli wolisz dolną belkę Mobiego: http://forum.mobione.pl/rom-y-tylko-polskie-wersje/(htc-hd2-htc-leo)-sztywny-leon-czyli-nxshd2-plk-14334/

Offline popek2214

• Świeżak ;)
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Sobota, 11 Luty 2012, 13:59 »
Zobaczymy, spróboje i jednego i drugie poogladam i zoabczymy :D

Online Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #12 dnia: Czwartek, 26 Kwiecień 2012, 22:55 »
Zaktualizowałem pierwszy post o nowy link do stockROM-ów: http://shipped-roms.com/index.php?category=windows%20mobile&model=Leo