Sobota, 11 Luty 2012, 14:08

Autor Wątek: [HTC HD2 Leo] Wgranie HardSPL, zmiana ROMu, Radia.  (Przeczytany 26669 razy)

Offline mobi

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 305
  • HTC HD2 #TyphooN CyanogenMod 7#
    • mobione.pl
[HTC HD2 Leo] Wgranie HardSPL, zmiana ROMu, Radia.
« dnia: Wtorek, 27 Lipiec 2010, 19:40 »
Spis treści:

1. Terminologia -słowniczek wprowadzający
2. Wersje HardSPL
3. Wgrywanie HardSPL
4. Task29 - czyszczenie pamięci
5. Wgrywanie ROMu/Radio ROMu
6. Powrót do oryginalnego ROMu/Radia/SPL
6a. Przywracanie oryginalnego SPL w sytuacji gdy wgraliśmy już najnowszy ROM 3.14 z SPL 3.03
7. Linki do ROMów
8. Przydatne linki
9. Dodatki
10. Filmiki poglądowe

1. Terminologia
ROM
- system, zmieniając ROM, zmieniamy cały system, wszelkie informacje, które posiadaliśmy zostają utracone.

Radio ROM
- część odpowiedzialna za komunikację GSM, GPS oraz Wifi. Można zmieniać niezależnie od ROMu, w każdej chwili, nie tracąc danych w systemie.

CID (Customer Identity)
- blokada zakładana przez operatorów, mająca utrudniać zmianę ROMu na inny. Pozbawiona sensu przeszkoda, która powoduje tylko niepotrzebne zamieszanie. Dzięki społeczności internetowej, blokadę CID można ominąć i wgrać dowolny ROM.  Zdjęcie CIDa powoduje utratę gwarancji. Na szczęście, można powrócić do wersji producenta i z powrotem cieszyć się gwarancją.

BootLoader (BL) (czterokolorowy ekran z cyferkami, oznaczającymi min. wersję SPL)
- tryb w którym dokonuje się wgrywania ROMu, w trybie tym urządzenie nie jest widoczne poprzez Activesync, ale komunikacja miedzy urządzaniami jest możliwa.

SPL (Second Program Loader) jest też IPL (Initial Program Loader) ;)
SPL czyli to co nas najbardziej na tym etapie interesuje, zmiana SPL, to klucz do zmiany ROMu.
Przeważnie w postaci X.XX.0000, gdzie X to jakieś cyfry, ważna są same zera na końcu, one wskazują, że jest to SPL a nie HSPL

Ważna będzie informacja o posiadanym SPL, jak tego dokonać?
Zdejmujemy pokrywę baterii, żeby dostać się do czerwonej kropki od SoftResetu.
Trzymamy wciśnięty przycisk zmniejszenia głośności (cały czas go trzymamy wciśnięty) i wykonujemy SoftReset.
Alternatywnie, można przy wyłączonym urządzeniu, trzymając przycisk zmniejszenia głośności uruchomić urządzenie.
Powinniśmy ujrzeć czterokolorowy ekran (czerwony-zielony-niebieski-biały) na części czerwonej znajduje się nasza wersja SPL, np. SPL-1.42.0000

Dla testu, podłączamy w trybie BL naszego Leonida do komputera PC przy pomocy kabla USB, na białym pasku jest napis Serial, powinien zmienić się na USB, co będzie oznaczało poprawne nawiązanie komunikacji między urządzeniami.
Czasami w wyniku błędnego wgrania ROMu lub uszkodzenia systemu, urządzenie samo uruchomi się w tym trybie, ale bez paniki, wystarczy wgrać nowy/inny ROM.
Dla przypomnienia, w trybie BL Activesync nie wykrywa urządzenia!!!
Jak już wiemy jaki mamy SPL, robimy SoftReset.

SIMLock
- blokada telefonu, tak żeby nie można było swobodnie używać kart sim w urządzeniach od rożnych operatorów. Obecnie zdjęcie SIMLocka nie powoduje utraty gwarancji, coraz częściej operatorzy nie blokują już urządzeń SIMLockiem.

2. Wersje HardSPL
Obecnie są 3 rodzaje HardSPL, czyli programu omijającego blokadę CID
HSPL - przeznaczony tylko dla urządzeń z oryginalnym SPL 1.42.0000, nie używamy go jak mamy inny SPL.
Przywrócenie oryginalnego SPL, możliwe jest tylko z karty SD.
HSPL2 - możemy go używać dla następujących wersji SPL
SPL 1.42.0000
SPL 1.62.0000
SPL 1.66.0000
SPL 2.07.0000
SPL 2.08.0000
Przywrócenie oryginalnego SPL, dokonujemy tym samym programem wybierając z listy odpowiedni numer
Wersja HSPL2 zawiera:
OSPL 1.42, OSPL 1.66, OSPL 2.08 (OSPL - Oryginalny SPL) np. 2.08.0000
HSPL 1.42, HSPL 1.66, HSPL 2.08 (Hard SPL) np. 2.08.HSPL

HSPL3
Ta wersja obsługuje dodatkowo SPL 2.10.0000 i zawiera tylko 2.08.0000 (OSPL) i 2.08.HSPL
Tą wersję można wgrywać na wszystkie SPL o numeracji 1.42, 1.66, 1.XX

HSPL4 HSPL4 dla ROM-ów z SPL 3.03 i niższych

OSPL - Original SPL (Official)
HSPL - Hard SPL
*Includes 2.08 OSPL, 2.08 HSPL, 3.03 OSPL, 3.03 HSPL.

*Do instalacji HSPL4 wymagany jest SPL występujący na liście:
SPL 1.42.0000
SPL 1.62.0000
SPL 1.66.0000
SPL 2.07.0000
SPL 2.08.0000
SPL 2.10.0000
SPL 3.03.0000
Otherwise the installation will fail!

Mając HSPL 3.03/OSPL 3.03 nie wgramy Androida, WP, MAGLDR!!!!!!
Trzeba wgrać HSPL 2.08

3.03 SPL supports LEO1024.
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=5279236&postcount=4

Którą wgrać wersję HSP, pozostawiam do własnego uznania, każda pozwala wgrywać ROMy, ze swojej strony sugeruję użyć HSPL2, i wgranie HSPL 2.08, co nas nie będzie ograniczać przy wgrywaniu najnowszych rozwiązań.

3. Wgrywanie HardSPL (HSPL)
1. Z załącznika do tego postu pobieramy wybraną wersję HSPL
2. Podłączamy HD2 do PC, ustanawiamy połączenie z Activesync, urządzenia muszą być połączone.
3. Rozpakowujemy pobrane archiwum z HSPL na dysku komputera i uruchamiamy plik exe
4. Uruchomi się program do zmiany HSPL (podczas uruchamiania, może być potrzebne zatwierdzenie uruchomienia Rapitool, zatwierdzamy wszystkie zapytania) , w zależności od wersji którą wybraliśmy, będziemy mieli wybór HSPL, lub na liście będzie tylko jedna pozycja.
5. Wybieramy właściwy HSPL (np. 2.08.HSPL) i klikamy dalej . Nie można podczas wgrywania wyłączać żadnego z urządzeń, lub odłączyć kabla USB
6. HD2 zostanie wprowadzony w tryb BL, i zacznie się wgrywanie HSPL, czekamy cierpliwie, na koniec zostanie wyświetlone zapytanie, czy instalacja przebiegła pomyślnie. Potwierdzamy, program zostanie automatycznie zamknięty.
7. Od tego momentu możemy w sposób bezpieczny zmieniać ROMy jak i Radia.

4. Task29 - czyszczenie pamięci
Przed wgraniem ROMu, wymagane jest oczyszczenie pamięci ze starego. Wykonujemy to programem z załącznika.
1. Pobranie pliku i rozpakowanie na komputerze PC
2. Podłączenie HTC Leo do Peceta
3. Uruchomienie pliku Task29 provided by doloop.exe
4. Gdy pasek postępu dojdzie do 100%, należy wcisnąć przycisk zmniejszania głośności i trzymać go, aż do momentu pokazania się trybu Bootloadera
5. Teraz Leo jest pozbawiony systemu, i kolejny krok to wgranie nowego ROMu, w trybie BL, nie następuje ładowanie akumulatora, więc odpowiedni ROM powinien już być gotowy.
Kłopoty:
gdyby procedura czyszczenia pamięci nie powiodła się i ujrzymy biały ekran, wyjmujemy baterię, wkładamy ją z powrotem, wciskamy Power i VOL down (ściszenie głośności) i czekamy na pojawienie się trybu BL.
Teraz przy użyciu pliku leocustomruu.exe pochodzącego z wybranego do wgrania ROMu, wgrywamy ROM.

5. Wgrywanie ROMu/Radio ROMu
Teraz część najłatwiejsza :)
1. Ściągamy upatrzony ROM na dysk komputera, rozpakowujemy go
2. I widzimy przeważnie 2 pliki jeden exe drugi nbh (exek, to plik wgrywający obraz systemu, zaś nbh, to obraz systemu lub/i radia lub/i splasha)
3. Podłączamy Leo do komputera i czekamy na zakończenie synchronizacji
4. Uruchamiamy plik exe (przeważnie ma on nazwę leocustomruu.exe)
5. Uruchomi się teraz program do zmiany ROMu, zaznaczamy czekboksy, informujące nas o zagrożeniach płynących z wgrywania systemu ;), klikamy dalej, dalej aż oczom naszym ukaże się pasek postępu wgrywania ROMu a Leo, przejdzie w tryb Bootloadera.
6. Teraz cierpliwie czekamy aż program wgra system, czasami pasek zatrzyma się przed końcem na dłużej, ale nie ma co panikować, czekamy, aż program sam ukończy wgrywanie, i wyświetli komunikat o szczęśliwym wgraniu systemu, teraz należy potwierdzić wykonanie resetu (chyba zieloną słuchawką).

Tą metodą można wgrać zarówno Radio ROM jak i czysty ROM, trzeba tylko mieć na uwadze, jakie radio rekomendują kucharze do danego ROMu, wtedy przed jego wgraniem, należy wgrać odpowiednie radio.

6. Powrót do oryginalnego ROMu/Radia/SPL
Jeżeli użyliśmy wersji HSPL2, powót do oryginalnego SPL, możemy wykonać tym samym programem, wybierając z listy SPL zakończony 4 zerami np. 1.42.0000
W pozostałych przypadkach, pobieramy oryginalny (ship) ROM ze strony
Sunnysoft
lub HTC

Instalujemy program WinRAR, ściągnięty ROM ma końcówkę exe, zmieniamy ją na rar i otwieramy programem WinRAR, szukamy pliku ruu_signed.nbh, który wypakowujemy do jakiegoś katalogu np. org_rom, zmieniamy jego nazwę na leoimg.nbh, wgrywamy tak przygotowany plik na kartę SD w telefonie do głównego katalogu, wciskamy przycisk zmniejszenia głośności oraz Power, telefon uruchomi się w trybie BootLoadera, nastąpi zmiana ekranu na szary, potwierdzamy zamiar wgrania ROMu przyciskiem Power, zacznie się wgrywanie ROMu, które trochę potrwa, czekamy cierpliwie aż pojawi się napis o zakończeniu wgrywania. Robimy softreset lub wyjmujemy baterię i ponownie ja wkładamy. Po uruchomieniu powinniśmy mieć wszystkie składniki oryginalnego ROMu wgrane na lelefonie (Radio, SPL, System)

6a. Przywracanie oryginalnego SPL w sytuacji gdy wgraliśmy już najnowszy ROM 3.14 z SPL 3.03
W związku z ewolucją i wypuszczeniem przez HTC ROMU w wersji 3.14 z SPL 3.03, do którego (póki co) nie ma HSPL oraz pojawiającym się szeregiem trudności z pozbyciem się go i przywróceniem poprzedniego SPL krótki tutorial. Jest to o tyle istotne ponieważ bardzo często zdarzają się sytuacje gdy ROM, który pobraliśmy i chcemy wgrać do PDA nie chce się instalować. Powodem jest to, że próbujemy wrzucić ROM, który nie jest dedykowany dla lokalizacji świata, na którą wypuszczony został nasz egzeplarz Leo-na tylko (najczęściej) pobraliśmy taki, który jest dostępny dla lokalizacji dla naszego pobytu (w naszym przypadku Polska czyli ROM-y z przedrostkiem w nazwie EastEurope). Taki stan rzeczy może wynikać np. z tego, że kupiliśmy Leo-na z UK, a do niego nie wejdzie już ROM z innej lokalizacji niż dla wysp. Czemu o tym piszę - często posiadamy nasze PDA z tzw. drugiej ręki - używane, które mają wgrany ROM PLK, ale po HardResecie lub chcąc go zmienić zaczynają się schody. Do tego jeszcze sprzedawca podał nam mylną informację o kraju pochodzenia i wtedy wogóle jesteśmy w "czarnej dupie" - nie wiem co pobrać, żaden ROM się nie wgrywa i zostajemy z językiem EN (w najlepszym przypadku).
W celu ułatwienia i bezbolesnego przejścia przez ta procedurę musimy:
1. Sprawdzamy tutaj: [HTC HD2] PN - Partition number - czyli numery partii z całego świata. dla jakiego regionu jest dedykowany nasz Leo-n (PN czyli Partition Number znajdziemy na naklejce pod baterią oraz na pudełku).
2. Kiedy już wiemy skąd i ewentualnie dla jakiej sieci został wypuszczony nasz Leoś pobieramy ROM (inny niż 3.14) a najlepiej byłoby gdybyśmy pobrali ten, który mieliśmy na początku tj. przed wgraniem 3.14 (robimy to z jednego z linków poniżej, a najlepiej stąd: http://shipped-roms.com/shipped/Leo/).
3. Używając opisanej powyżej przez Mobiego procedury wgrywamy go z karty i już mamy stary SPL.
4. Teraz już tylko wgrywamy HSPL (również wg opisu Mobiego) i już możemy wgrać każdy customROM.
@Budniu

7. Linki do ROMów
ROMy
Shiped (Oryginalne)
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=577717
Zbiór oryginalnych ROMów (łatwiejsze pobieranie)
http://shipped-roms.com/shipped/Leo/
Modyfikowane przez kucharzy
http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=534

Radia
Radyjka dla miłośników rapidshare
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=611787
Radyjka dla lubiących pobierać, bez czekania i wpisywania różnych kodów
http://www.vbnfiles.com/xda/HTC%20HD2%20%28Leo%29/Radios/

8. Przydatne linki
Zmiana HSPL - najnowsze wersje HSPL
Task29 - http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=644781

9. Dodatki
W załącznikach 2 dodatki
ruu_hardcore - zmodyfikowane ruu, gdzie nie trzeba zaznaczać checkboxów, ale też nie ma Cancel, za to szybciej przechodzimy poszczególne okna :)
Restore Boot Splash - oryginalny splash od HTC, przydaje się czasami
 o-

Poniżej program przeznaczony dla zaawansowanych użytkowników
-------------------------------------------------------------------------------------

Advanced ROM Update Utility for Leo HD2 / Leo TMOUS
Dzięki temu programowi możemy:

1. Wybrać plik nbh który chcemy wgrać, przydatna opcja, jeżeli w tym samym katalogu mamy różne pliki nbh.
2. Możliwość wybrania co chcemy i jak flashować
3. Możliwość wyświetlenia podstawowych informacji o pliku nbh (Modification date, Model ID, CID, Version, Lang, Chunk size)

Regular: (task 28)
Normalne wgrywanie pliku nbh zawierającego system
Custom: (Task 32)
Brak HR po wgraniu, przydatne przy wgryaniu splashy czy też radia
SSPL:
Wgrywanie przez SSPL, nie polecane jeżeli posiadamy HSPL
Task 29:
Sam Task 29

10. Filmy z cyklu jak to zrobić, jak nie zrozumiałem opisów :)

Wgrywanie HardSPL
How to install HSPL (HardSPL) to the HTC HD2 (Leo)

Wgrywanie ROMu przez AS (trzeba posiadać już HSPL)
Flashing a custom HTC HD2 (Leo) rom using Active Sync (Using HSPL)

Wgrywanie ROMu z karty SD (trzeba posiadać już HSPL)
Flashing a custom HTC HD2 (Leo) rom using an SD Card (Using HSPL)
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 28 Lipiec 2011, 20:53 wysłana przez mobi »

HD2 - wciąż ten sam telefon, wciąż inne wrażenia :)

Offline Samo86

• Wizytator
  • Podziękowań: 0
Odp: [HTC HD2 HTC Leo] Wgranie HardSPL, zmiana ROMu, Radia.
« Odpowiedź #1 dnia: Czwartek, 02 Wrzesień 2010, 17:40 »

Witam.
Posiadam tel htc hd2 i podczas instalowania nowego romu zrobiłem coś nie tak ze teraz gdy włączę tel odpala mi się tylko ekran ładowania systemu i nic więcej:(
Nie wiem czemu sam się za to zabrałem kiedyś zmieniałem soft ale z czyjąś pomocą... na "chucky roms" . Mam w nim z tego co jest napisane w BL SPL 2.08.0000 8G xe... radio 2.10 chyba ze tez coś źle zrobiłem to zostało 2.12 a nie wiem jak teraz sprawdzić.
a tel nie chce mi się odpalić po tym jak radio właśnie zmienilem i włączyłem po tym task29 nie wgrałem nawet nowego romu na SD.
I teraz pytanie czy da się zainstalować system z poziomu BootLoader bez możliwości odpalenia systemu? Proszę o odpowiedz i dziękuję z góry

Wiadomość scalona: [time]Czwartek, 02 Wrzesień 2010, 18:14[/time]
Próbowałem wgrać przez leocustomruu radio i nic:/ pojawia się pasek postępu ale nic nie idzie do tego z romem sprawdzałem też to samo( nie wiem czy dobrze plik leocustomruu znajdował się w jednym folderze z plikiem nbh) . chciałem zrobić hard reset poprzez wciśnięcie vol up vol down i power ... to coś tylko mignęło i wyskoczył komunikat restore complite pleas vol up to reboot i oczywiście nie pomogło. Do tego nie wiem czy ma jakieś znaczenie czy którąś z powyższych operacji trzeba robić z włożoną karta SD czy karta SIM;( może trzeba sformatować SD karte i wgrać jakiś rom? tylko teraz nie wiem który bo nie znam radia...

Wiadomość scalona: Czwartek, 02 Wrzesień 2010, 18:20
"Kłopoty:
gdyby procedura czyszczenia pamięci nie powiodła się i ujrzymy biały ekran, wyjmujemy baterię, wkładamy ją z powrotem, wciskamy Power i VOL down (ściszenie głośności) i czekamy na pojawienie się trybu BL.
Teraz przy użyciu pliku leocustomruu.exe pochodzącego z wybranego do wgrania ROMu, wgrywamy ROM."

Próbowałem wgrać rom mając go na komputerze ale musi chyba sie znajdować na SD pod nazwą ruu_Signed.nbh?
aha i mam HSPL3 z tego co pamietam
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 02 Wrzesień 2010, 18:20 wysłana przez Samo86 »

Offline mobi

• Administrator
  • Core
    • mobione.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Czwartek, 02 Wrzesień 2010, 18:35 »
Ok, masz HSPL
Teraz podłączasz HD2 do kompa w trybie bootloadera, na dole ma się pojawić napis USB
Na PC odpalasz customRUU.exe, w tym samym folderze ma być plik *.nbh z obrazem jakiegoś ROMu
Używaj przecinków, bo ciężko się połapać o czym piszesz.

Posiadam tel htc hd2 i podczas instalowania nowego romu zrobiłem coś nie tak ze teraz gdy włączę tel odpala mi się tylko ekran ładowania systemu i nic więcej:(
Jeżeli PDA nie ma systemu, to odpala się w trybie bootloadera, żeby wgrać popranie od nowa.

Offline Samo86

• Wizytator
« Odpowiedź #3 dnia: Czwartek, 02 Wrzesień 2010, 19:23 »
Wiec tak... pasek postępu się wyświetla zarówno na komputerze i tel, ale nic nie idzie. I tak około 10 min później pojawia się błąd "ERROR [262] Update error" jest tego trochę na google ale po angielsku:/ dobrze nie znam to nie chce już nic kombinować i tak wystarczająco narobiłem. po czym Prosi mnie o odczepienie kabla, wyjęcie baterii na 3 sek i spróbowanie jeszcze raz... ale wiadomo z jakim skutkiem:( Próbowałem wgrywać ROM z karta SD i bez z nowym ROMem i tym obecnie nie działającym

Wiadomość scalona: Czwartek, 02 Wrzesień 2010, 19:30
-> ERROR [262] : UPDATE ERROR
This error occurs during the CE ROM code upgrade process.
Solution: If this happens, you can just soft-reset the device and run RUU again. The update process will then continue.
Note: At this stage, the Wince is destroyed; instead, it is in upgrade mode.

zrobiłem soft reset(czerwony przycisk pod klapką) ale nic;(
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 02 Wrzesień 2010, 19:30 wysłana przez Samo86 »

Offline mobi

• Administrator
  • Core
    • mobione.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Czwartek, 02 Wrzesień 2010, 19:53 »
KOD: ERROR [262] -> Błąd uaktualnienia (Update error)
Problem pojawia się gdy z pewnych przyczyn w trakcie uaktualniania nastąpi przerwa w komunikacji urządzenie <-> PC.
Rozwiązanie: Zresetować PC i urządzenie. Ponownie uruchomić RUU.
Czasami wystarczy się tylko rozejrzeć
http://forum.mobione.pl/wgrywanie/lista-kodow-bledow-ruu-objasnienia/

zrobiłem soft reset(czerwony przycisk pod klapką) ale nic;(

a czego się spodziewałeś jak nie masz systemu?

Spróbuj z wgraniem z karty, zmień nazwę pliku na LEOIMG.nbh i uruchom bootloadera

BTW
kolejny wpis, bez przecinków/kropek, będzie zignorowany.

Offline Samo86

• Wizytator
« Odpowiedź #5 dnia: Czwartek, 02 Wrzesień 2010, 20:34 »
Karty SD nie mogłem odczytać wiec nie miałem jak obrazu ROMu wrzucić. A przez połączenie z komputerem nie mogłem, bo jak już wcześniej pisałem nie botowal mi sie system w tel. Na szczęście udało mi się zainstalować nowy ROM:) Pomogło mi w tym zainstalowanie starszej wersji HSPL2. Niestety zostało w związku z tym(albo przez jakiś inny mój błąd) kilka dziwnych niespodzianek. mianowicie... podczas uruchamiania tel pokazuje mi się pulpit z loadingiem ROMu "Chucky ROMs" tego którego jeszcze dziś miałem, tekst z oryginalnego ROMu "Quietly Brilliant" czego w ogóle nie powinno być i w końcu po tym laduje się dopiero nowy ROM. Nie wiem czemu tak się dzieje, ale już niczego dziś nie będę próbował zmieniać czy naprawiać i tak pół dnia nerwy traciłem hehe
Dziękuje za pomoc i zaangażowanie pozdr.

Offline mobi

• Administrator
  • Core
    • mobione.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Czwartek, 02 Wrzesień 2010, 21:27 »
Wygląda na to, że to są splashe, możesz żyć z tym :)

Offline abuk

• Świeżak ;)
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Wtorek, 21 Wrzesień 2010, 17:24 »
Witam

zminiłem rom, radio i wszystko ładnie chodzi do pierwszego restartu urządzenia. Przy próbie kolejnego uruchomienia pojawia się tylko zielony napis HTC i nic nie można zrobić. Ponowne wgranie ROMu pomaga, ale znów  z takimi samymi objawiami, sprawdzałem na paru ROMach. Ktoś miał takie objawy. Nie znalazłem takich objawów opisanych na forum.

Offline mobi

• Administrator
  • Core
    • mobione.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Wtorek, 21 Wrzesień 2010, 17:28 »
1. Wgrałeś HSPL?
 -jeżeli tak, to którą wersję?
2. Jakie ROMy próbujesz wgrać?
3. Masz oryginalny HD2 od HTC, czy od operatora?
4. Próbowałeś wgrać oryginalny ROM?

Offline abuk

• Świeżak ;)
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Wtorek, 21 Wrzesień 2010, 17:36 »
HSPL wgrane 1.66
rom ze strony http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=687153
oryginalne HTC bez simloca bez operatora
oryginalnego jeszcze nie wgrałem bo nie mogę znaleść ;)

pozd

Offline mobi

• Administrator
  • Core
    • mobione.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Wtorek, 21 Wrzesień 2010, 17:41 »
Czyli HSPL2? Sprawdzałeś na bootloaderze, czy oby na pewno masz HSPL?

oryginalny ROM od HTC
http://www.htc.com/pl/SupportDownload.aspx?p_id=297&cat=2&dl_id=804

Wiadomość scalona: Wtorek, 21 Wrzesień 2010, 17:43
Chwila, a jakie masz radio obecnie? bo może wgrywasz ROM od T-Mo a nie masz odpowiedniego radia?

Offline abuk

• Świeżak ;)
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Wtorek, 21 Wrzesień 2010, 17:43 »
Oryginal już mam, zaraz sprawdzimy

Wiadomość scalona: Wtorek, 21 Wrzesień 2010, 17:44
a i bootloader wyświetla SPL-1.66. HSPL . Uzywałem HSPL2

Offline mobi

• Administrator
  • Core
    • mobione.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Wtorek, 21 Wrzesień 2010, 17:45 »
Wgraj radio z linka, wg. mnie najlepsze radio dla Leona, a sprawdziłem większość z dostępnych.
http://www.vbnfiles.com/xda/HTC%20HD2%20%28Leo%29/Radios/Radio_2_12_50_02_2.rar

Z tym radiem wgrasz każdy ROM, na dodatek uruchomisz Androida, jak cię chętka najdzie.

Offline abuk

• Świeżak ;)
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Wtorek, 21 Wrzesień 2010, 17:59 »
Na Oryginale poszedł bez problemu. spróbuje potem z radiem pokombinować.

Offline mobi

• Administrator
  • Core
    • mobione.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Środa, 22 Wrzesień 2010, 13:21 »
Najnowsze radio dla HTC HD2, pochodzi ono z ostatniego oficjalnego romu od T-Mobile 3.14.531.0 (dużo nowych wersji programów, link będzie dostępny dziś w okolicach północy)
2.14.50.04 - i to jest rewolucja!!!
WiFi - zasuwa
Android - działa
Sygnał - jakiego do tej pory nie miałem na żadnym urządzeniu, w testowym pomieszczeniu WCCT uzyskuje na tym radyjku 86-100% sygnału, gdy na każdym innym max było 74, przeważnie w okolicach 40%!!!
Radio można instalować na wersjach HD2 zarówno z US jak i Europejskich, oczywiście wymagany HSPL!!!

Link do pobrania
« Ostatnia zmiana: Środa, 22 Wrzesień 2010, 13:32 wysłana przez mobi »