Piątek, 25 Maj 2012, 14:33

Autor Wątek: [Omnia Pro B7610]ROMy, HardSPL i inne pytania  (Przeczytany 514 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline skrobel

• Global Moderator
  • Core
  • Podziękowań: 37
[Omnia Pro B7610]ROMy, HardSPL i inne pytania
« dnia: Środa, 21 Grudzień 2011, 17:22 »
Witam,

Znajomy poprosił mnie o pomoc w ujarzmieniu Omnii Pro B7610 i po kilkudziesięciu minutach przekopywania xda i modaco widzę, że kwestie związane z wgrywaniem ROMów są tu zupełnie inne niż dla HTC mimo, że ten sam OS. Tym niemniej telefon jest chyba jeszcze mniej popularny niż Touch Pro2, część wątków nie istnieje, poza tym nie znalazłem jednego wątku, w którym wszystko byłoby tak ładnie poukładane jak ten o Touch Pro2 założony przez Budnia, a więc chciałem poprosić o kilka słów wyjaśnienia/podsumowania/usystematyzowania informacji

1. HardSPL - nigdzie nie znalazłem konkretnej informacji, że HardSPL trzeba/nie trzeba zrobić. Nie znalazłem też żadnego linka do HardSPL na Omnię, a więc prawdopodobnie nie ma, ale niech ktoś światły się wypowie...

2. ROMy fabryczne - czy istnieje przypisanie ROMu z danego regionu do numerów serii urządzenia (też zboczenie HTC) czy mogę sobie wgrywać dowolne języki na urządzenie (fabrycznie jakiś Niemiecki ROM, a chciałbym zmienić przynajmniej na WWE, nie wspominając o PLS - tak chyba się dla Samsunga oznacza ROMy PLK?)

3. ROMy gotowane - zabawę będę zaczynać od ROMu Budnia, ale zastanawiam się nad tym czy istnieje potrzeba zmiany poszczególnych partycji/części (nie wiem jak je nazwać) wraz z ROMami? Chodzi mi oczywiście o PDA, CSC, Phone, EB0.

4. BootLoader - na HTC jeśli coś spier**** się przy instalacji ROMu, to zawsze zostaje tryb Bootloader, w którym można wgrać ROM, ale dla B7610 nic takiego nie znalazłem. Wprawdzie znalazłem informacje, że jeśli będę wgrywał tylko PDA to nic nie zepsuję, ale jeśli będę musiał zmienić też Radio (Phone??) albo coś innego, to jak potem w sytuacji awaryjnej powinienem się zachować?

5. Samo wgrywanie - tutaj jest dla mnie najwięcej niejasności. Wiem, że nie ma uniwersalnego RUU dla Omnii, tylko są przynajmniej 2 różne narzędzia do wgrywania, ale nie wiem którego się używa kiedy i w ogóle czuję się tu trochę niepewnie. Sorki, z WinMo mam do czynienia dopiero 2 lata ROTFL

Z góry dzięki za wyprostowanie mojej - skrzywionej przez posiadanie tylko HTC - wiedzy.
Sprzęt:
Aktualnie w użyciu: iPhone 4 - iOS 5.0.1 JB
Ulubiony: HTC Touch Pro2 - ROM: Jackos ROM PLK

Offline Jackos

• ROMMaker
  • Senior
  • Podziękowań: 11
Odp: [Omnia Pro B7610]ROMy, HardSPL i inne pytania
« Odpowiedź #1 dnia: Środa, 21 Grudzień 2011, 17:58 »
1. Nie wszystkie urządzenia typu PDA mają zabezpieczony bootloader. Ja wgrywałem na starym ASUSie i HPku romy bez potrzeby zmieniania SPLa. Gotowałem, wrzucałem (na ogół przez SD, bo było najszybciej) i śmigało :P

Co do reszty pytań to nie mam bladego pojęcia :P Nigdy nie lubiłem Szajsungów.
"Gdybym zwracał uwagę na Twój sposób bycia, to bym w ogóle nie używał Twoich ROMów." -Skrobel

Online Budniu

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 205
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #2 dnia: Środa, 21 Grudzień 2011, 20:17 »
Ad. 1 - Z tego co pamiętam to Samsung nie stosuje takich zabezpieczeń.
Ad. 2 - Poczytaj to: http://eomnia.net/Watek-Info-Oznaczenia-ROMow (u nas też to gdzieś pisałem, ale po reformie nie mogę znaleźć).
Ad. 3 - http://forum.mobione.pl/gotowanie-41/(samsung-omnia-pro-gt-b7610-oraz-omnia-ii-i-8000)-kuchnia-czyli-poczatek-zabawy/ Moja kuchnia z wgotowanym HTC Sense i opisem co i jak (linki powinny działać, a jak zdechły daj znać).
Ad. 4 - Powiem Ci, że to było tak dawno, że w zasadzie nie pamiętam. Z tego jednak co sobie przypominam to po podłączeniu telefonu do kompa w zwyczajnym trybie uruchomiony program do wgrywania sam uruchamiał ten tryb.
Ad. 5 - Ta są dwie jedna ma na imię GrandPrix, a druga ...  :-[ znowu zaniki pamięci. BTW myślę, że najwłaściwsze do zdobycia wiedzy będzie odwiedzenie eOmnia i zwrócenie się do tamtejszego Admina, a naszego przyjaciela Wall-E-go oraz odezwanie się na Modaco.pl do Tolda i do Ryrzego - obstawiam, że oni duuuużo więcej pamiętają. Z tym, że miej na względzie, że z uwagi na śmierć WinMo prawie wszyscy przesiedli się na Androida, ale sądzę, że jeszcze buchają wiedzą, a wątki są na 10000% na ich forach. A jak zdobędziesz wiedzę to pisz u nas - masz misję ;)
Żebyś nie musiał szukać, linki do moich ROM-ów:
http://forum.mobione.pl/rom-y-tylko-polskie-wersje/odp-(18-07-2010)(wm-6-5)(pl)(jf5)(sense)(v2-5-1)(i8000)(omniaii)(barr2)/
http://forum.mobione.pl/rom-y-tylko-polskie-wersje/(samsung-gt-b7610)-wm-6-5-budniulitesense-plk-rom/
Tu oryginał 6.1 (był trudno dostępny dlatego dałem): http://forum.mobione.pl/rom-y-tylko-polskie-wersje/(samsung-gt-b7610)-oryginalny-wm-6-1-multilang-w-tym-pl/

Offline skrobel

• Global Moderator
  • Core
« Odpowiedź #3 dnia: Czwartek, 22 Grudzień 2011, 10:02 »
Dziękuję
Mam przeczucie, że to będzie trudniejsze niż myślałem :) Tym bardziej, że prawdopodobnie nie dostanę urządzenia "do zabawy" tylko chciałem dać koledze wskazówki czego i gdzie ma szukać.

@Budniu,
Swoją drogą byłem przekonany, że mając B7610 z pewnością popełniłeś jakiś ogólny wątek opisowy, który właśnie "w pigułce" zawiera tego typu informacje. Ale nic takiego nie mogłem znaleźć. A przeczytałem wszystkie 3 Twoje wątki o ROMach i wstęp do gotowania. Eomnia net faktycznie zawiera dużo więcej przydatnych rzeczy, tylko czemu nie wpadłem na to forum wczoraj? Nie mam pojęcia.

Tak czy inaczej jeśli dowiem się tego, czego szukam, to jeszcze tu wrócę... ;)
Sprzęt:

Online Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #4 dnia: Czwartek, 22 Grudzień 2011, 10:14 »
Nie pisałem takiego wątku, bo z tego co pamiętam na Omnię z WinMob to wszystko jest znacznie prostsze (mówię o wgrywaniu ROM-ów). Jestem przekonany w 99 %, że skoro nic nie trzeba kombinować z HSPL czy robić innych Chińskich sztuczek, dlatego nie pisałem - bo napisać: pobierz, włącz program, podłącz telefon i wgraj ROM ? Na watek trochę mało, a że telefon niszowy to też w sieci zbyt mało informacji linków itp na jego temat. BTW z tego co pamiętam to na Modaco.com jest szereg informacji na temat Samsungów z WinMob.

Offline skrobel

• Global Moderator
  • Core
« Odpowiedź #5 dnia: Czwartek, 22 Grudzień 2011, 15:38 »
Owszem, sporo porad na xda i innych zagranicznych forach prowadzi do Modaco, ale linki często wskazują na nieistniejące wątki, więc wolałem spytać kogoś kto miał Omnię w rękach. Przyznaję też, że początkowo miałem pisać do Ciebie PM, ale potem doszedłem do wniosku, że forum jest od tego, żeby pytać. Komuś się jeszcze może takie coś kiedyś przydać. Najlepszym przykładem mój znajomy, który dopiero teraz wszedł w posiadanie Omnii.
Sprzęt:

Online Budniu

• Administrator
  • Core
  • HTC 7 Pro
« Odpowiedź #6 dnia: Czwartek, 22 Grudzień 2011, 22:44 »
Skrobel masz manuale wgrywania ROM-ów:
Z WinXP: http://eomnia.net/Watek-How-To-Win-XP-Flashowanie-ROMu
Z Win7: http://eomnia.net/Watek-How-To-Win-7-Flashowanie-ROMu
BTW tak jak mówiłem prostsze niż w HTC, pobierasz paczkę, uruchamiasz program, wskazujesz skąd ma brać niezbędne pliki, podłaćzasz telefon, i wgrywasz.

Offline skrobel

• Global Moderator
  • Core
« Odpowiedź #7 dnia: Piątek, 23 Grudzień 2011, 09:54 »
Dzięki, dzięki! Już wczoraj te wątki znalazłem. Ale i tak (+) za pomoc i wyrozumiałość.
Sprzęt: