Witam,
Znajomy poprosił mnie o pomoc w ujarzmieniu Omnii Pro B7610 i po kilkudziesięciu minutach przekopywania xda i modaco widzę, że kwestie związane z wgrywaniem ROMów są tu zupełnie inne niż dla HTC mimo, że ten sam OS. Tym niemniej telefon jest chyba jeszcze mniej popularny niż Touch Pro2, część wątków nie istnieje, poza tym nie znalazłem jednego wątku, w którym wszystko byłoby tak ładnie poukładane jak ten o Touch Pro2 założony przez Budnia, a więc chciałem poprosić o kilka słów wyjaśnienia/podsumowania/usystematyzowania informacji
1. HardSPL - nigdzie nie znalazłem konkretnej informacji, że HardSPL trzeba/nie trzeba zrobić. Nie znalazłem też żadnego linka do HardSPL na Omnię, a więc prawdopodobnie nie ma, ale niech ktoś światły się wypowie...
2. ROMy fabryczne - czy istnieje przypisanie ROMu z danego regionu do numerów serii urządzenia (też zboczenie HTC) czy mogę sobie wgrywać dowolne języki na urządzenie (fabrycznie jakiś Niemiecki ROM, a chciałbym zmienić przynajmniej na WWE, nie wspominając o PLS - tak chyba się dla Samsunga oznacza ROMy PLK?)
3. ROMy gotowane - zabawę będę zaczynać od ROMu Budnia, ale zastanawiam się nad tym czy istnieje potrzeba zmiany poszczególnych partycji/części (nie wiem jak je nazwać) wraz z ROMami? Chodzi mi oczywiście o PDA, CSC, Phone, EB0.
4. BootLoader - na HTC jeśli coś spier**** się przy instalacji ROMu, to zawsze zostaje tryb Bootloader, w którym można wgrać ROM, ale dla B7610 nic takiego nie znalazłem. Wprawdzie znalazłem informacje, że jeśli będę wgrywał tylko PDA to nic nie zepsuję, ale jeśli będę musiał zmienić też Radio (Phone??) albo coś innego, to jak potem w sytuacji awaryjnej powinienem się zachować?
5. Samo wgrywanie - tutaj jest dla mnie najwięcej niejasności. Wiem, że nie ma uniwersalnego RUU dla Omnii, tylko są przynajmniej 2 różne narzędzia do wgrywania, ale nie wiem którego się używa kiedy i w ogóle czuję się tu trochę niepewnie. Sorki, z WinMo mam do czynienia dopiero 2 lata

Z góry dzięki za wyprostowanie mojej - skrzywionej przez posiadanie tylko HTC - wiedzy.