Piątek, 25 Maj 2012, 14:35

Autor Wątek: [Wizard] Wgrywanie ROMu na SPV M3000 - przewodnik  (Przeczytany 26453 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline damian134

• Wizytator
  • Podziękowań: 0
Odp: [Wizard]Wgrywanie romu WM 6.5
« Odpowiedź #60 dnia: Sobota, 30 Styczeń 2010, 23:30 »
a więc mam już plik nk.nbf z wm 6.5 ze strony xda-developers tylko KOMPLETNIE nie wiem jak się zabrać do jego instalacji w wizardzie.
Na forum są co prawda poradniki,ale w żadnym z nich nie ma konkretnej odpowiedzi jak to wgrać.. są co najwyżej odpowiedzi na pytanie jak ściągnąć blokade CID

PS. mam już ściągniętą.

Online Budniu

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 205
  • HTC 7 Pro
Odp: [Wizard]Wgrywanie romu WM 6.5
« Odpowiedź #61 dnia: Sobota, 30 Styczeń 2010, 23:42 »
Zgodnie z tym:
Przykładowa zawartość ROMu: plik nk.nbf jest obrazem ROMu, zaś RUU_GO.exe uruchamia prgogram wgywający ROM.

Potrzebujesz teraz plik RUU_GO.exe kliknij i się zacznie pobierać.
Wszystko jest w manualach, o których pisał @Sainti ?-?
Poza tym musisz wybrać sobie metodę, której użyjesz:
Metoda II
metoda nazwana została Soft SPL

Instrukcja:
1. Pobrać odpowiedni plik tu i rozpakowac np. do katalogu c:\SoftIPL
2. Do utworzonego folderu dogrywamy plik nk.nbf z ROM'u, który chcemy wgrać
3. Podlaczyć Wizarda do USB i poczekać na synchronizacje
4. Wyłączamy wtyczki z ekranu Today (jest to wskazane)
5. Uruchamiamy program START-sSPL.exe
6. Ekran na Wizardzie powinien zrobić się biały
7. Pojawi sie okno RUU, potwierdzamy komunikaty w programie
8. Wgra nam się nowy ROM

Na podstawie opisu z xda-developers

Metoda III zwana ShelTool

Potrzebne pliki:
ShellTool
ROM
RUU
ROM ratunkowy
Instrukcja obrazkowa

Wstęp:
1. Musisz wyłączyć programy antywirusowe, firewall oraz zamknąć wszystkie używane aplikacje.
2. Ściągnąć ROM, który chcesz wgrać, lista dostępnych ROM-ów znajduje sie tu, rozpakowac go, a jak ma końcówke exe zamienić na rar i wtedy rozpakoważ. Wydłubać z niego plik nk.nbf
3. Umieść plik nk.nbf w katalogu do którego rozpakowałeś  ShellTool.zip
4. Podłącz telefon do portu USB, skopiuj pliki Cert_SPCS.cab i EnableRapi.cab. Zainstaluj je w pamięci głównej telefonu. Ważna czynność, nie pomiń jej!.
Odczekaj chwile i wykonaj restart telefonu.. Po restarcie nie włączaj modułu GSM.
Wgrywanie ROM'u:
5. Uruchom ShellTool
6. Kliknij na Get ROM info. Zobaczysz informacje na temat ROM-u, który znajduje się w katalogu z programem (plik nk.nbf).
7. Teraz można wyodrębnić plik OS. Kliknij "Extract OS", odczekaj chwilę, aż zobaczysz komunikat "Done!"
8. Kliknij na "Flash OS".
Twój telefon musi być podłączony przez USB i aktywowany ActiveSync.
9. Po kliknięciu "OK", ShellTool zacznie fleszować system.

WAŻNE! Podczas tej procedury nie są wyświetlane żadne komunikaty, trzeba odczekać ok 15 min.
Niektóre ROM'y nie wyświetlają żadnej informacji o skończonym procesie, najlepiej uruchomić Task Managera na PC'ie i sprawdzić zajętość procesora dla aplikacji ShellTool, jeżeli jest zerowa, można odłączyć telefon od kabla USB.
Tyle mniej wiecej trwa wgranie ROM-u

10. Kiedy proces fleszowania dobiegnie końca na ekranie zobaczysz komunikat:
Write ROM  80040000-OS.nb  End 11. Dopiero po ujrzeniu komunikatu "END" możesz odłączyć telefon od USB i wykonać HARD RESET, to jest bardzo ważne!!!

W razie jakichkolwiek problemów, należy:
Wciśnij przycisk Voice Dial oraz Wireless Manager, po chwili wciśnij dziurkę "reset". Trzymając wciśnięte oba przyciski, odpuszczasz dziurkę, czekasz aż pojawi się czarny ekran, następnie potwierdzasz zielona słuchawką
- Odłączyć telefon od USB i połączyć za chwilę ponownie
- Poczekać, aż zostanie ustanowione połączenie
- Uruchomić EnableRapi.cab i wykonać soft reset
- Uruchomić ponownie ShellTool i powtórzyć całą procedurę jeszcze raz

W razie zatrzymanie ładowania systemu na splashscreenie,
Pobrać ROM:  Wizard_Love_2.26.10.2_WWE_Novii_CF2.rar
jak RUU bedzie zglaszac jakis blad, pobierz nowe RUU, rozpakuj je i wrzuć tam plik nk.nbf z romu Love
- Odłącz urządzenie od USB,
- Wprowadź Wizarda w tryb bootloadera (wcisnąć przycisk kamera, dziurka softresetu, trzymać kamerę dalej, puścić softreset, po wyświetleniu się kolorowego ekranu puścić kamerę)
- Podłączyć ponownie do USB, rozpakować ROM, uruchomić program RUU

Po prawidłowym uruchomieniu urządzenia, można powtórzyć proces wgrywania nowego romu jeszcze raz.

Pełną obrazkowo-tekstową instrukcję możesz pobrać tu

Uwagi:
Jeżeli masz wgrany ROM WM6 i chcesz go zmienić na inny WM6, wskazany jest powrót do oryginalnego ROM-u.

na podstawie tekstu autorstwa mUn_rus-a z xda-developers.
Uwaga plik ShellTool_bugfixed.zip ze strony xda-developers jest zainfekowanym wirusem, który niszczy system na PC!!!

Metoda IV polega na zdjęciu CID-a odpłatnie przez http://www.imei-check.co.uk/m3000unlock.php

Więcej o wgrywaniu, ROM'ach na forum: wgrywanie ROMu na G4 bez zdjetego CIDa lub cały dział poświęcony tej tematyce: ROM'y

Po zdjęciu blokady CID, możemy zmienić ROM, uruchamiając RUU, któregoś ROM-u pobranego stąd.

BTW scalam bo to bez sensu, żeby osobno był ten wątek.
« Ostatnia zmiana: Sobota, 30 Styczeń 2010, 23:57 wysłana przez Budniu »

Offline xxwiciuxx

• Świeżak ;)
  • *
[wizard] RUU pod windows 7
« Odpowiedź #62 dnia: Niedziela, 02 Maj 2010, 13:41 »
Witam, czy mógłby mi ktoś podesłać link do RUU, które nie wysypuje się na windows 7? Próbowałem już wszystkiego i RUU za każdym razem "zawiesza" się ...

Offline Mietas

• ROMMaker
  • Core
  • Podziękowań: 53
  • HTC HD2, WP7.5 Tango
    • Blog Mietasa
Odp: [wizard] RUU pod windows 7
« Odpowiedź #63 dnia: Niedziela, 02 Maj 2010, 13:43 »
flaszuj RUU pod Vistę, ze zmienionymi sterownikami.

keywords: RUU Vista
HTC HD2, WP7.5 Tango 7.10.8773 by Ansar

Online Budniu

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 205
  • HTC 7 Pro
Odp: [Wizard] Wgrywanie ROMu na SPV M3000 - przewodnik
« Odpowiedź #64 dnia: Wtorek, 04 Maj 2010, 19:52 »
Scaliłem, żeby pisać w jednym.

Offline Butcher696

• Świeżak ;)
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: Środa, 17 Listopad 2010, 19:48 »
Witam

Zakupiłem 2tygodnie temu HTC wizard G3 (2.26 , 2.26) .Dziś wpadłem na pomysł zmienić Windowsa 5.1 molski.biz który był zainstalowany od użytkownika którego na allegro owy sprzęt zakupiłem .Próbowałem zdjąć CIDa, aWizardem ,WST i nadaremno problem ze zdjęciem w faq jest na to metoda ale nie mogę pobrać tego 1 romu co zaniza ISL itp (bo wyświetla mi sie tylko animacja Flash jakaś) .Spróbowałem wgrać http://chomikuj.pl/vanarturo/Telefony+oprogramowanie/HTC+*26+XDA/ROM+HTC+Wizard_qtek9100/windows+mobile+6+PL+wizard+G3 owy rom ale sączyło się na nie powodzeniu wgrałem następnie w trybie BL owy http://pdaclub.pl/forum/wizard/(htc-wizard)(rom)(wm6-1)(wweplk)-h3r5-wersja-finalna!/ i  moim oczom ukazało sie 100% upgradu romu niestety po zainstalowaniu nadal mam rom z molski.biz - ten sam ekran prze uruchomieniem wizarda oraz ten sam system. Proszę o pomoc chce wgrać Wm 6 albo 6.1 proszę o pomoc!

PS: identycznie to samo co http://www.lucass.fora.pl/wizard-roms,2/problem-z-instalacja-wm-6-1-pl-by-katwawa,341.html ,lecz ja mam WM 5.1 EN a chciałem wgrać w 6.1 H3rk5

Pozdrawiam 
« Ostatnia zmiana: Środa, 17 Listopad 2010, 19:55 wysłana przez Butcher696 »

Online mobi

• Administrator
  • Core
  • Podziękowań: 314
  • HTC HD2 #TyphooN CyanogenMod 7#
    • mobione.pl
« Odpowiedź #66 dnia: Środa, 17 Listopad 2010, 20:00 »
Ale czego od nas konkretnie oczekujesz?
Oleyek zwinął chinczyka, mam nadzieję, że nie jest za SMSa ;)
Musisz poszukać chińskiego romu, bez tego marne szanse żebyś zmienił ROM.
Jak go znajdziesz, (może jest na xda, to wróć i postępuj wg. opisu.
HD2 - wciąż ten sam telefon, wciąż inne wrażenia :)

Offline Butcher696

• Świeżak ;)
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: Środa, 17 Listopad 2010, 21:27 »
Tak tylko na xda ,rejestrowałem się kilka krotnie na różne poczty i za każdym razem nie dochodziły do mnie linki aktywacyjne kąta więc pobranie czegokolwiek równa się z komunikatem nie dokończona rejestracja. Jest jakaś możliwość inaczej wgrania romu?

EDIT: Wreszcie udało mi się aktywować tam konto ,ale nie mogę owego romu tam znaleźć wiec ponaglam pytanie o wgrywanie romu?
« Ostatnia zmiana: Środa, 17 Listopad 2010, 21:45 wysłana przez Butcher696 »

Offline Butcher696

• Świeżak ;)
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: Środa, 17 Listopad 2010, 23:19 »
Pomocy ,proszę czytam i nie daje już rady dał by ktoś opis oraz wszelkie pliki jak w HTC wizard G3 zmienić rom z 5.1 do 6.X . Cida nie mogę zdjąć ,romu do dawngradu tez żeby owy cid zdjąć POMOCY

EDIT; Jezu znalazłem tego chińczyka wreszcie

EDIT: Dzisiaj wgrałem z tego http://pdaclub.pl/forum/wizard/faq-htc-wizardspv-m3000mda-vario-rom-simlock-itp/ chiński rom G3 owego co w faq tutaj osoby podanej. Lecz po prawidłowym wgraniu romu mam IPL 1.07 a SPL 2.26 (Tu zostało w 2 pozycji po staremu) -program aWizard jak i WST nadal nie mogą zdjąć cida log z pisze ze spl musi być 1.05 nie wyżej żeby zdjąć . Proszę o wszelkie rady - nie mogę przecież zostać przy chińskim rom w HTC
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 18 Listopad 2010, 12:56 wysłana przez Butcher696 »

Offline cycu11

• Świeżak ;)
  • *
  • Nie ma to jak forum.
[Htc Wizard] Uruchomienie telefonu
« Odpowiedź #69 dnia: Piątek, 17 Czerwiec 2011, 12:21 »
Siemanko. Mam taki otóż problem: chciałem zmienić rom. I robiłem wszystko tak jak w poradniku, aż do pojawienia się białego ekranu (było wszystko w porządku). Teraz pisali by zrobić HR. Zrobiłem i wizard sie zawiesza na ekranie "o2". Pisze, że zmieniony SPL, ale dalej nic sie nie dzieje. Moge jedynie wejść w Bootloader (kolorowe paski) ale nie wiem jak z tej pozycji wgrać rom systemu, bo telefon sie nie łączy z komputerem przez activesync. Prosze o pilną pomoc zanim się rozładuje telefon.

Online mobi

• Administrator
  • Core
    • mobione.pl
Odp: [Htc Wizard] Uruchomienie telefonu
« Odpowiedź #70 dnia: Piątek, 17 Czerwiec 2011, 13:32 »
Czyli dalej nic nie zrozumiałeś, w trybie bootloadera activesync nie działa, działa połączenie po USB i wgrywasz normalnie w tym trybie. Użyj włoskiego RUU.
Nie zamieszczaj postów gdzie popadnie, to jest dział dla smartfonów, a wizard takim nie jest.
Następne twoje posty będę już moderowane.

Offline cycu11

• Świeżak ;)
  • *
  • Nie ma to jak forum.
Odp: [Htc Wizard] Uruchomienie telefonu
« Odpowiedź #71 dnia: Piątek, 17 Czerwiec 2011, 13:57 »
Ale właśnie o to chodzi. Ja wiem, że activesync nie działa. Ale mam windows 7 i podczas weryfikacji wyskakuje błąd "Program przestał działać". I nie wiem co zrobić.

Offline szpi16

• Klubowicz
  • **
« Odpowiedź #72 dnia: Poniedziałek, 16 Styczeń 2012, 13:39 »
Witam
Przepraszam za odkopanie, ale mam ten sam problem co użytkownik cycu11 (nademną) czy jest jakiś RUU pod windows 7 ?

Online mobi

• Administrator
  • Core
    • mobione.pl
« Odpowiedź #73 dnia: Poniedziałek, 16 Styczeń 2012, 14:51 »
uruchomić z prawami admina?

Offline szpi16

• Klubowicz
  • **
« Odpowiedź #74 dnia: Wtorek, 17 Styczeń 2012, 11:17 »
Próbowałem "Urochom jako administrator" ale i tak tak samo jak wcześniej. Aplikacja pokazuje komunikat "Aplikacja przestała działać" w momencie gdy PPC sie wyłącza i przechodzi w tryb BootLoader'a.

mam dokładnie to samo co było napisane wyżej

"Gdy chcę wgrać[...]rom programem RUU[...]telefon się resetuje i przechodzi w tryb bootloadera. Na pasku postępu na PC jest 0% przez jakieś 30sekund po czym wyskakuje ERROR [260][...]"
« Ostatnia zmiana: Środa, 18 Styczeń 2012, 18:40 wysłana przez szpi16 »