Autor Wątek: [Tornado] Omap Clock - podkręcenie procesora na stałe  (Przeczytany 7132 razy)

Offline Toldo

  • GZU
  • Core
  • ****
  • Podziękowań: 106
  • Samsung Galaxy SIII, Samsung Galaxy Tab 10.1
[Tornado] Omap Clock - podkręcenie procesora na stałe
« dnia: Środa, 04 Luty 2009, 11:43 »
Aby nie musieć po każdym uruchomieniu/restarcie telefonu uruchamiać OmapClocka wystarczy poniższa modyfikacja. W moim przypadku nie działało dodanie skrótu z parametrem bezpośrednio na smartphonie.

1. Otwieramy notatnik na PC
2. Wpisujemy (w zależności od tego gdzie mamy w telefonie OmapClock, ja mam w folderze Windows):

00#\Windows\OmapClock.exe -clock252

Teraz tak, parametr -clock musimy dobrać odpowiednio dla naszego smartphone'a. Najlepiej uruchomić OmapClock i sprawdzić na jakiej prędkości system działa stabilnie, nie zawiesza się.

Jeśli np. mamy OmapClock w folderze Program Files, ścieżka będzie wyglądać następująco:

00#\Program Files\OmapClock.exe -clock252

Jednak mimo wszystko najlepiej wrzucić program do folderu Windows

3. Zapisujemy plik w notatniku: jako nazwę wpisujemy OmapClock.lnk, z rozwijanej listy wybieramy "wszystkie pliki" i klikamy 'zapisz'.
4. Kopiujemy otrzymany skrót do Windows\Startup na smartphonie.

Od teraz telefon będzie automatycznie podkręcany do wybranej prędkości po każdym uruchomieniu.

Optymalne częstotliwości to te z zakresu 240-264mHz, ew. 276mHz.

Modyfikacja powinna działać na każdym Smartphonie, na którym działa OmapClock, a także na PPC.

Edit// w związku z tym że po uśpieniu smartphone'a prędkość wraca na standardowe 195mHz należy zastosować nastepujący tweak:

1. Ściągamy ten program: [attachment=1]
2. Instalujemy, uruchamiamy, klikamy 'Menu' > User Notifications
3. Następnie klikamy Actions > New
4. Z pierwszej listy (Type) wybieramy: System Event, z drugiej (Event): The Device Woke Up.
5. W trzeciej liście wybieramy z drzewka miejsce gdzie jest nasz skrót utworzony jw. czyli \Windows\Start Up\OmapClock.lnk -clock252
6. Klikamy Done.

Uwaga!! Nie odpowiadam za szkody związane z 'przesadnym podkręceniem' (spalenie procka, itp.)!!!


« Ostatnia zmiana: Niedziela, 08 Luty 2009, 15:00 wysłana przez Toldo »
Samsung Galaxy S III
Yoda ROM v1.o XXEMD2
Yoda Kernel v1.5
Integral MicroSDHC 32GB Class 10

Samsung Galaxy Tab 10.1 16gb
Yoda's Kernel
Android 4.0.4 JellyBeanRom ICS
GSM XXKL4
Kensington Folio Pro 2
Lego! Connection Kit

I <3 Samsung

Offline Mietas

  • Core
  • *****
  • Podziękowań: 53
  • Nokia Lumia 520, MDA Compact IV
Odp: [Tornado] Omap Clock - podkręcenie procesora na stałe
« Odpowiedź #1 dnia: Środa, 04 Luty 2009, 11:51 »
Dobra robota, aczkolwiek na ROMie Professional polecam podkręcanie przez HS++. Jest kilka zalet takiego rozwiązania:
1. HS++ samo dostosowuje prędkość procesora do wykonywanych czynności,
2. Nie trzeba się męczyć ze skrótami.
Lumia 520, WP8 8.0.10211.250, oryginał Plus
MDA Compact IV, MLR 6.1


Offline Piertas

  • Swojak
  • ***
  • Podziękowań: 0
  • HTC Blackstone | HTC Wizard G4 | SE Xperia X8
Odp: [Tornado] Omap Clock - podkręcenie procesora na stałe
« Odpowiedź #2 dnia: Wtorek, 08 Grudzień 2009, 17:11 »
Hehe wielkie dzięki;]
a i ostatnie Pytanko czy to jest jakas różnica w gdzie to wkleje?
w Takim razie biore sie do roboty;)


Offline Mietas

  • Core
  • *****
  • Podziękowań: 53
  • Nokia Lumia 520, MDA Compact IV
Odp: [Tornado] Omap Clock - podkręcenie procesora na stałe
« Odpowiedź #3 dnia: Wtorek, 08 Grudzień 2009, 17:12 »
nie ma różnicy.
Lumia 520, WP8 8.0.10211.250, oryginał Plus
MDA Compact IV, MLR 6.1

Offline utak3r

  • Global Moderator
  • Core
  • ****
  • Podziękowań: 140
  • Samsung Note 4
Odp: [Tornado] Omap Clock - podkręcenie procesora na stałe
« Odpowiedź #4 dnia: Środa, 09 Grudzień 2009, 11:35 »
po uśpieniu smartphone'a

Co rozumiesz pod pojęciem "uśpienie"?  ?-?   Piszesz o WM Std czy Pro? Na WM Std nie ma takiego stanu, jak "uśpiony".


Offline Ham3r

  • GZU
  • Core
  • ****
  • Podziękowań: 50
Odp: [Tornado] Omap Clock - podkręcenie procesora na stałe
« Odpowiedź #5 dnia: Środa, 09 Grudzień 2009, 13:31 »
W Smartphone w ogóle nie ma takiego stanu. Możliwe, że chodzi mu o wyłączony całkowicie ekran.