Autor Wątek: Problem z Automapa 5.3.0 na WM 6.1  (Przeczytany 8473 razy)

markkoo99

  • Gość
Problem z Automapa 5.3.0 na WM 6.1
« dnia: Wtorek, 24 Luty 2009, 12:08 »
Witam,
Próbowałem instalować auto mape rożne wersje i na różne sposoby. Wersje automapy 5.X.X nie chcą wogóle startować.
Na windowsie znajduje sie ikonka ze niby sie zainstalowała ale jak ja włanczam to nic sie nie dzieje. Jeżeli instaluje przez kabel to w ostatnim momencie jak juz kończy instalacje i pisze ze łączy sie z urządzeniem ale na urzadzeniu ( SPV M3100) nic nie wyskakuje.
Instalowałem tez na karcie w czytniku i wtedy instalacja kończy sie pomyślnie  ale automapa sie nie chce uruchomić.
Próbowałem tez wersji bezinstalacyjnych. Żadna nie chce sie odpalić.

Wydaje mi sie ze to wina tego winndowsa 6.1. Sam juz nie wiem co mam zrobić. Bede wdzieczny za pomoc.

Offline ★tomaszkap★

  • GZU
  • Core
  • ****
  • Podziękowań: 29
  • [Avatar-Sawyer]TAB 10.1,MSI Wind,Xiaomi RedmiNote4
Odp: Problem z Automapa 5.3.0 na WM 6.1
« Odpowiedź #1 dnia: Wtorek, 24 Luty 2009, 12:14 »
To jeszcze napisz jaki to ROM dokładnie ? A jak masz legalną wersję to napisz do supportu AM.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei Są:PALM Centro, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB


markkoo99

  • Gość
Odp: Problem z Automapa 5.3.0 na WM 6.1
« Odpowiedź #2 dnia: Wtorek, 24 Luty 2009, 12:16 »
Wersja pamięci ROM: 2.Abusalza;
Radio wersja: 1.16.00.00


Offline Chester

  • Global Moderator
  • Core
  • *****
  • Podziękowań: 26
  • Sprzęt: SGSIII
Odp: Problem z Automapa 5.3.0 na WM 6.1
« Odpowiedź #3 dnia: Wtorek, 24 Luty 2009, 12:49 »
ma piraty bo pisze o "wersji bezinstalacyjnej"


rozwiązanie Twojego problemu:  kup oryginalna automapę, jeżeli nie pójdzie to zmień rom
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły...

Offline naval

  • Wizytator
  • Podziękowań: 0
Odp: Problem z Automapa 5.3.0 na WM 6.1
« Odpowiedź #4 dnia: Czwartek, 09 Kwiecień 2009, 21:46 »
Problem nie tkwi w "piracie", romie itp. tylko w ktoryms z zainstalowanych dodatkowo programow w SPV (Hermes). U mnie przestala sie uruchamiac AM (Opera, iGO, AutoPilot-rowniez) po wgraniu spb pocket plus. Jak na razie jedyny sposob jaki znalazlem to odinstalowanie tego lub (tak ja robie) resetuje Hermesa i wprowadzam go w tryb awaryjny, nie mam wtedy wszystkich wodotryskow na wyswietlaczu, ale AM dziala bez problemow (Opera i inne zreszta tez). Podejrzewam, ze cos musi byc nie tak z dostepem do pamieci w Hermesie, bo mam to wszystko poinstalowane tez na Charmerze i tam dziala bez resetow.


Offline Grimi

  • GZU
  • Core
  • ****
  • Podziękowań: 75
  • ♠ HTC Mozart ♥ Lark FreeBird 43.1
Odp: Problem z Automapa 5.3.0 na WM 6.1
« Odpowiedź #5 dnia: Piątek, 10 Kwiecień 2009, 09:58 »
Skoro SPP gryzie się z przeglądarką czy programami do navi, to jaki sens jest jego instalacja? ?o to żeby korzystać z PDA w trybie awaryjnym..?  ?-?

Laucher czy zamykanie krzyżykiem można zamienić innymi programami.

:kosa: Podejrzewam, ze cos musi byc nie tak z dostepem do pamieci w Hermesie, bo mam to wszystko poinstalowane tez na Charmerze i tam dziala bez resetow.

Dokładnie jest tak jak mówisz: to problem z zapchaną pamięcią, a nie SPP. Zrób reset i sprawdź ile masz wolnej pamięci. Podejrzewam, że poniżej 20 MB  :8)
- Zobacz mnie na GoldenLine


Offline naval

  • Wizytator
  • Podziękowań: 0
Odp: Problem z Automapa 5.3.0 na WM 6.1
« Odpowiedź #6 dnia: Piątek, 10 Kwiecień 2009, 10:48 »
Probowalem SPB zastapic Ultimate Launch i nawet AM uruchamiala sie, ale do czasu, pozniej znow przestala. A sens trybu awaryjnego jest taki, ze jak korzystam z AM to nie jest mi potrzebne nic wiecej, a do SPB, PhoneAlarm, pogody itp. sie przyzwyczailem i nie che ich kasowac. Co do pamieci to w Hermesie wyglada to tak:
Program:                          Po resecie                                                   W trybie awaryjnym
Razem 48,93MB                   48,93MB                                                              48,93MB
Uzywane 38,27MB               25,77MB                                                               21,47MB
Wolne 10,66MB                   23,16MB  i AM nadal sie nie uruchamia                        27,46MB  AM dziala bez problemow

W Charmerze
Program:
Razem 44,01MB
Uzywane 24,28MB
Wolne 19,73MB

Patrzac w Task Managerze na Hermesie to najwiecej pamieci pozera proces o nazwie gwes.exe-7518 kb, ale tego nie mozna zamknac, filesys.exe-3131 kb,device.exe-2662 kb, shell32.exe-1880kb, cprog.exe-1511kb.

Moze ktos wie, jak zwolnic pamiec, bo program Oxios Hibernate niewiele zwalnia. Pozatym dziwi mnie, ze na Charmerze jest poinstalowane to samo i pamieci jest wiecej wolnej niz na Hermesie. Z drugiej strony, dlaczego w Charmerze wystarcza 19MB pamieci, a w Hermesie dopiero 27MB?, a moze to wcale nie chodzi o pamiec?

Offline Grimi

  • GZU
  • Core
  • ****
  • Podziękowań: 75
  • ♠ HTC Mozart ♥ Lark FreeBird 43.1
Odp: Problem z Automapa 5.3.0 na WM 6.1
« Odpowiedź #7 dnia: Piątek, 10 Kwiecień 2009, 10:53 »
Jeżeli się nie mylę, to AM do stabilnej pracy wymaga minimum 25 MB wolnej pamięci, dlatego w trybie awaryjnym Ci działa. Wywal coś z pamięci głównej i zainstaluj na karcie pamięci, a wówczas nie będziesz miał problemów z AM. W marcowym numerze pda2day pisałem o zarządzaniu pamięcią w PDA - poczytaj.
- Zobacz mnie na GoldenLine


Offline utak3r

  • Global Moderator
  • Core
  • *****
  • Podziękowań: 140
  • Samsung Note 4
Odp: Problem z Automapa 5.3.0 na WM 6.1
« Odpowiedź #8 dnia: Piątek, 10 Kwiecień 2009, 11:03 »
10MB!  :ww:  i po resecie 23....



dodano: Piątek, 10 Kwiecień 2009, 11:02
wymaga minimum 25 MB wolnej pamięci
Wywal coś z pamięci głównej i zainstaluj na karcie pamięci

?  ?-?
to AM potrzebuje 25MB storage'u, czy RAMu?....

Offline naval

  • Wizytator
  • Podziękowań: 0
Odp: Problem z Automapa 5.3.0 na WM 6.1
« Odpowiedź #9 dnia: Piątek, 10 Kwiecień 2009, 11:07 »
AM jest na karcie, a z pamieci niebardzo co chce dac sie wywalic.


Offline utak3r

  • Global Moderator
  • Core
  • *****
  • Podziękowań: 140
  • Samsung Note 4
Odp: Problem z Automapa 5.3.0 na WM 6.1
« Odpowiedź #10 dnia: Piątek, 10 Kwiecień 2009, 11:24 »
Tak reasumując - poszukaj sobie innego ROMu ;)

Offline Grimi

  • GZU
  • Core
  • ****
  • Podziękowań: 75
  • ♠ HTC Mozart ♥ Lark FreeBird 43.1
Odp: Problem z Automapa 5.3.0 na WM 6.1
« Odpowiedź #11 dnia: Piątek, 10 Kwiecień 2009, 12:13 »
:kosa: to AM potrzebuje 25MB storage'u, czy RAMu?....

Przesadziłem: 15 MB RAM lub jak wolisz pamięci operacyjnej - skrót myślowy  :p

http://www.automapa.pl/?PEI=38149&article_id=48279
- Zobacz mnie na GoldenLine



Offline naval

  • Wizytator
  • Podziękowań: 0
Odp: Problem z Automapa 5.3.0 na WM 6.1
« Odpowiedź #12 dnia: Piątek, 10 Kwiecień 2009, 12:19 »
Udalo mi sie zwolnic pamiec do 24MB, ale i tak sie nie uruchamia, mysle, ze jest to bardziej konflikt programowy, tylko dlaczego dziala na Charmerze? moze w WM 6,1 jest cos namieszane, Charmer jest na WM 5.

Offline nocnyMarek

  • Swojak
  • ***
  • Podziękowań: 2
Odp: Problem z Automapa 5.3.0 na WM 6.1
« Odpowiedź #13 dnia: Sobota, 11 Kwiecień 2009, 16:23 »
Przesadziłem: 15 MB RAM

Potwierdzam, AM ma dość skromne wymagania, 15MB wystarczy choć trudno wtedy mówić
o komforcie używania, zwłaszcza z dużymi plikami POI, czy przy korzystaniu z długich tras.
Rozsądnym minimum jest 20MB wolnego RAMu (przed uruchomieniem AM).
Jeśli jak pisze naval, AM ma do dyspozycji >20MB to przyczyn problemów
należy szukać gdzie indziej.

lupus

  • Gość
Odp: Problem z Automapa 5.3.0 na WM 6.1
« Odpowiedź #14 dnia: Sobota, 11 Kwiecień 2009, 18:17 »
a ja bym stawiał na AM. Skoro działała na WM5 to powinna na WM6 i wyżej. Miałem, może nie taki sam, ale podobny problem na Nikim. 5.3 po aktualizacji na chiny nie chciała odpalić natomiast 5.2 szła jak burza.