Autor Wątek: [Wizard] nie instaluje CABów  (Przeczytany 5295 razy)

Offline embelagesor

  • Świeżak ;)
  • *
  • Podziękowań: 0
[Wizard] nie instaluje CABów
« dnia: Poniedziałek, 18 Marzec 2013, 22:09 »
Witam.
Przyszedł do mnie kolejny sprzęt z WM - tym razem Wizard. Okazało się, że ma simlocka. Nie powinien to być duży problem gdyby nie to, że nie jest w stanie zainstalować żadnego programu. Za każdym razem "Instalacja ... nie powiodła się". A jest to chyba niezbędne, jeśli chcę korzystać z WST (Cert_SPCS.cab i EnableRapi). Chcę później zmienić ROM, ale przy takim problemie to też wydaje się niewykonalne.
Robiłem HR, nic nie pomogło.
Do tego ciągle wyskakują komunikaty, że program .... jest od niezaufanego wydawcy (przy otwieraniu innych programów, nawet elementów systemu).
Jak się z tym uporać?

Offline skrobel

  • Global Moderator
  • Core
  • *****
  • Podziękowań: 43
Odp: [Wizard] nie instaluje CABów
« Odpowiedź #1 dnia: Poniedziałek, 18 Marzec 2013, 23:20 »
Witaj,
Ciężko dziś znaleźć w google cokolwiek dotyczącego WinMo. Takie strony nie są już chyba w ogóle indeksowane. Ale myślę, że TEN wątek powinien Ci trochę pomóc. Faktycznie pamiętam z Rhodium, że musiałem instalować SDKCerts przy jakichś problemach, ale generalnie używałem głównie gotowanych ROMów, które miały od razu powyłączane zabezpieczenia i sprawdzanie certyfikatów.

Nie jestem pewny, czy o to "chodzi" Twojemu systemowi, ale grzebanie w rejestrze grozi co najwyżej HR, więc można od tego zacząć.
Sprzęt:
HTC One

Ulubiony: HTC Touch Pro2
ROM: Jackos ROM PLK


Offline embelagesor

  • Świeżak ;)
  • *
  • Podziękowań: 0
Odp: [Wizard] nie instaluje CABów
« Odpowiedź #2 dnia: Poniedziałek, 18 Marzec 2013, 23:42 »
Nie mam edytora rejestru niestety na PDA, szukam, kombinuję... (:
//
Próbowałem przez MobileRegistryEditor, ale brak dostępu.


Swoją drogą mój AS na Win7 po podłączeniu Wizarda, jeśli to ma jakieś znaczenie, ale tym się można zająć później, pewnie wina ROMa... :
http://screenshooter.net/7663302/Klpmu7_18_03_2013__11_36_07
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 18 Marzec 2013, 23:54 wysłana przez embelagesor »


Offline mobi

  • Administrator
  • Core
  • *****
  • Podziękowań: 351
  • Wizard/HD2/Kaiser/SGS3/HTC E8/HTC 10/Xiaomi MiA1
Odp: [Wizard] nie instaluje CABów
« Odpowiedź #3 dnia: Poniedziałek, 18 Marzec 2013, 23:53 »
Stare czasy, był jakiś patent na te zabezpieczenie, jestem nawet pewny, że jest na forum, ale sam nic już nie pamiętam.

Offline embelagesor

  • Świeżak ;)
  • *
  • Podziękowań: 0
Odp: [Wizard] nie instaluje CABów
« Odpowiedź #4 dnia: Poniedziałek, 18 Marzec 2013, 23:58 »
Myk z rejestrem mógłbym zadziałać, gdyby nie brak uprawnień...
Na to nie ma jakichś patentów? (:
http://screenshooter.net/7663302/Klpmu54_18_03_2013__11_57_54


Offline skrobel

  • Global Moderator
  • Core
  • *****
  • Podziękowań: 43
Odp: [Wizard] nie instaluje CABów
« Odpowiedź #5 dnia: Wtorek, 19 Marzec 2013, 00:00 »
Do edycji rejestru spróbuj:
PHM RegEdit:
http://www.freewareppc.com/utilities/phmregistryeditor.shtml
albo DotFred's TaskMgr:
http://www.dotfred.net/TaskMgr.htm

Tylko obawiam się, że jeśli już jeden edytor odwarkuje "brak dostępu" to kończą mi się pomysły... Oprócz próby wgrania innego ROMu, ale tutaj jakiś Wizardowiec musi zabrać głos, bo nie jestem pewny czy potrzebne są HardSPLe i inne tego rodzaju rzeczy.

EDIT: Aha, skoro nie możesz instalować CABów, to ściągnij od razu DotFred'a spakowanego tylko w ZIPa. Tam masz w środku jeden plik wykonywalny, który możesz uruchomić na urządzeniu wprost z karty.
Sprzęt:
HTC One

Ulubiony: HTC Touch Pro2
ROM: Jackos ROM PLK

Offline embelagesor

  • Świeżak ;)
  • *
  • Podziękowań: 0
Odp: [Wizard] nie instaluje CABów
« Odpowiedź #6 dnia: Wtorek, 19 Marzec 2013, 00:09 »
Zmieniłem DotFred'em, ale nadal nie instaluje...

 [HKEY_LOCAL_MACHINE\Security\Policies\Policies]
 "0000101b"=dword:00000001
 "0000101a"=dword:00000001
 "00001001"=dword:00000001
 "00001005"=dword:00000040
 "00001017"=dword:00000090


Offline skrobel

  • Global Moderator
  • Core
  • *****
  • Podziękowań: 43
Odp: [Wizard] nie instaluje CABów
« Odpowiedź #8 dnia: Wtorek, 19 Marzec 2013, 00:21 »
Widzisz wydaje mi się, że ostrzeżenie o "nieautoryzowanych" cab'ach przy instalacji to jedno (można to wyłączyć na kilka sposobów), a wyłączenie kontroli certyfikatów to zupełnie co innego. Ale racja przynajmniej jeden z załączników Twojego postu powinien zadziałać.
Sprzęt:
HTC One

Ulubiony: HTC Touch Pro2
ROM: Jackos ROM PLK

Offline embelagesor

  • Świeżak ;)
  • *
  • Podziękowań: 0
Odp: [Wizard] nie instaluje CABów
« Odpowiedź #9 dnia: Wtorek, 19 Marzec 2013, 07:58 »
Tak jak mówiłem, już wcześniej udało mi się zmienić te wpisy w rejestrze, ale niestety nie pomogło - cabów dalej nie instaluje.
//
Przy próbie zainstalowania RUU_Prodigy_1070302_103_10703102_CMCC_CHS_Ship pod Win7 crashuje program, pod XP:
http://screenshooter.net/7663302/Klamu45_19_03_2013__08_17_45
PDA przechodzi w Bootloader USB z RUU w prawym górnym rogu ekranu.
Czytałem, że to może być spowodowane włożoną kartą miniSD - nawet nie zdążyłem się w nią zaopatrzyć. Mam zaślepkę, ale tę też wyjąłem.
//
Po podłączeniu do AS pod XP dostaję
http://screenshooter.net/7663302/Klamu9_19_03_2013__08_24_09
//
I generalnie przy większości prób zrobienia czegokolwiek mam problem z itsutils.dll, któremu pozwoliłem się włączyć na PDA za pierwszym razem (teraz już nie pyta).
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 19 Marzec 2013, 08:38 wysłana przez embelagesor »


Offline embelagesor

  • Świeżak ;)
  • *
  • Podziękowań: 0
Odp: [Wizard] nie instaluje CABów
« Odpowiedź #10 dnia: Wtorek, 19 Marzec 2013, 22:08 »
Pomocy? (: Tak jakby trochę pilnie.
Zauważyłem, że gdy przy pytaniu o to, czy dostawca jest zaufany wybiorę "nie", to dopiero wtedy dostaję jakiś komunikat o certyfikatach. Po kliknięciu "tak" po prostu dostaję komunikat, że nie zainstalowano.

Offline mobi

  • Administrator
  • Core
  • *****
  • Podziękowań: 351
  • Wizard/HD2/Kaiser/SGS3/HTC E8/HTC 10/Xiaomi MiA1
Odp: [Wizard] nie instaluje CABów
« Odpowiedź #11 dnia: Wtorek, 19 Marzec 2013, 22:25 »
To, co było w mojej pamięci, dałem, więcej nie mam, nawet w rękawie.


Offline embelagesor

  • Świeżak ;)
  • *
  • Podziękowań: 0
Odp: [Wizard] nie instaluje CABów
« Odpowiedź #12 dnia: Wtorek, 19 Marzec 2013, 22:31 »
Istnieje może inna metoda flashowania bez wymagania instalowania czegokolwiek na PDA?
A może "ręczne" instalowanie plików poprzez wypakowanie na komputerze i wrzucenie w odpowiednie miejsce?

Offline skrobel

  • Global Moderator
  • Core
  • *****
  • Podziękowań: 43
Odp: [Wizard] nie instaluje CABów
« Odpowiedź #13 dnia: Wtorek, 19 Marzec 2013, 22:36 »
Przypuszczam, że problemy masz dwa. Te zrzuty ekranu z prób wgrywania ROMu kojarzę faktycznie z problemami z komunikacją. Spróbuj wgrywać od razu przez Bootloader. Tzn. telefon podłącz do USB już w trybie BL. Napis na ekranie powinien się zmienić z Serial na USB (chyba, że w starszych PDA to działało inaczej... ?-? )

A co do zabezpieczeń, to z posta podanego wcześniej przez Mobiego pobierz załącznik certyfikaty.zip. Wypakuj go, przenieś zawartość (jeden plik .reg) na PDA i spróbuj zaimportować na chama do rejestru - jeśli pliki .reg nie są w Twoim ROMie skojarzone z rejestrem, możesz to zrobić przez DotFreda. Potem oczywiście restart.

To już koniec także moich pomysłów... Po wykluczeniu prozaicznego problemu z kabelkiem USB - nie śmiej się, osobiście nie mogłem wgrywać jednym z moich kabli ROMów na Rhodium, ale synchronizacja po tym kablu działała bez zarzutu - możesz spróbować pożonglować trochę ROMami. Może znajdziesz gdzieś ROM fabryczny HTC.
Sprzęt:
HTC One

Ulubiony: HTC Touch Pro2
ROM: Jackos ROM PLK

Offline embelagesor

  • Świeżak ;)
  • *
  • Podziękowań: 0
Odp: [Wizard] nie instaluje CABów
« Odpowiedź #14 dnia: Wtorek, 19 Marzec 2013, 22:39 »
Rzecz w tym, że prawdopodobnie mam CID-locka, ale popróbuję i dam znać.