Autor Wątek: [Asus P525] Czarny ekran po flashowaniu  (Przeczytany 4940 razy)

Offline martinez07

  • Klubowicz
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Asus P525
[Asus P525] Czarny ekran po flashowaniu
« dnia: Piątek, 24 Kwiecień 2009, 02:09 »
Witajcie!

Coś chyba nie tak poszło z romem WM6, bo po jego instalacji (normalnie, z karty) mam teraz czarny ekran - telefon w ogóle się nie podnosi  :'(
Mogę normalnie flashować, zakańcza się komunikatem że trzeba go teraz zrestartować, ale potem nic się nie dzieje...
Czy można coś zrobić w tej sytuacji, czy tylko serwis?

pozdrawiam.

nothin

  • Gość
Odp: [Asus P525] Czarny ekran po flashowaniu
« Odpowiedź #1 dnia: Piątek, 24 Kwiecień 2009, 02:18 »
zaraz, zaraz.

operacja flashowania wygląda tak:

mamy romgalaxy na karcie.
podpinamy kabel(usba, zasilacz, cokolwiek)
naciskamy button kamery i sr naraz(tzn kamera I dziurka)
plik jest sprawdzany, potem maszyna się flashuje(jeśli rom jest ok).
kończy, jest napis,
naciskamy power i trzymając go wciskamy stylus w dziurkę softresetu.
puszczamy i maszyna bootuje.

teraz jeszcze:

KONIECZNIE przed flashem trzeba na wszelki wypadek odpalić pod wm asus.unlocklangid.exe

należy też zwracać uwagę na komunikaty w BL - te czerwone.
objawy denerwujące:
-podczas "reading" należy zwracać uwagę na nagły skok odczytu romu z karty - jeśli jest skok paska, zwykle oznacza to, że trzeba opróznić kartę(najlepiej mieć pustą, wtedy ten przypadek odpada) - jeśli skok jest, będzie error romu i wgrać się go nie da - nie oznacza to, ze rom jest walnięty, w tej sytuacji.
-po reading sprawdzana jest suma kontrolna(powiedzmy...) - jeśli jest ok, maszyna zaczyna flashować.
-jeśli mamy error pod koniec flasha(w dowolnym właściwie momencie), oznacza to, ze rom moze być za duży, ew. pomimo braku "skoku" podczas reading kawałek romu jest poza zasięgiem flashera = koniecznośc flashowania od początku, najlepiej na pustej karcie z romem na niej.
- incompatible language - fatalna czasem sprawa, należy wgrać inny rom, i z tym moze być problem - to wynik nieużycia asus.unlocklangid.exe



na koniec rzecz tak oczywista, że nie pomyślałem o niej, i chciałbym, by to nie było to, w tym przypadku:
czy wgrałeś nowe radio PRZED flashem?
« Ostatnia zmiana: Piątek, 24 Kwiecień 2009, 03:32 wysłana przez xoen/nothin »


Offline martinez07

  • Klubowicz
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Asus P525
Odp: [Asus P525] Czarny ekran po flashowaniu
« Odpowiedź #2 dnia: Piątek, 24 Kwiecień 2009, 02:24 »
No właśnie - do tej pory tak było, a teraz mam czarny ekran :(
Mogę co najwyżej wgrać sobie nowego roma, co i tak nic nie daje...


nothin

  • Gość
Odp: [Asus P525] Czarny ekran po flashowaniu
« Odpowiedź #3 dnia: Piątek, 24 Kwiecień 2009, 02:52 »
zrobiłem update posta powyżej...

mam obawę...mam obawę, bo jeśli masz stare radio...to moze być różnie....


mogę zapodać radyjko, jakiego używam..ale nie jestem pewny, czy tak po prostu jego wgranie dźwignie resztę teraz...muszę zajrzeć do Rosjan na forum..imo, powinno być ok, ale lepiej nie szaleć..

zaraz dam radio w załączniku, flashuje sie tak samo, jak rom, właściwie..

btw, jeśli już nie będziesz czekał dziś, lepiej zostaw maszynę na ładowarce..niech nie zgaśnie na amen, na wszelki wypadek, nie wyjmuj baterii...wg. mnie.

upd: z jakiego romu flashowałeś, wm05?
tzn z jakiego romu na jaki? to istotne...

poczytaj nagłówek tego posta...
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=423148&highlight=asus+p525
na dole jest bl pod wm6 i asus unlocklang
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=318411
tu, z kolei w rzece starych romów jest bl pod wm6, ale radia nie widzę,...

moja ostrożnośc w doradzaniu wynika z braku chęci do pogorszenia sytuacji, nie certoliłbym się, gdybym miał Twój problem tak...wgrałbym bootloader od wm06, potem radio 4.7 i potem rom...ale...
« Ostatnia zmiana: Piątek, 24 Kwiecień 2009, 03:06 wysłana przez xoen/nothin »

Offline martinez07

  • Klubowicz
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Asus P525
Odp: [Asus P525] Czarny ekran po flashowaniu
« Odpowiedź #4 dnia: Piątek, 24 Kwiecień 2009, 03:06 »
Wgrywałem WM6 na WM6 - tyle, że w wersji PL - i gorzej, bo teraz mam ustawiony lang na 415, co pasuje tylko do polskiego romu.
Radio mam w wersji 4.7, fleszowałem już parę razy i wszystko było do tej pory w jak najlepszym porządku. A teraz po flashu (pokazuje że wszystko jest oki) nie chce się w ogóle podnieść telefon - po prostu nie włącza się. Kiedy chcę zrobić następnego flasha - nie ma problemu - reset + photo działa. I znowu - flashuję, potem restart i znowu nic :(
Martwię się, że usmażyłem telefonik :(


nothin

  • Gość
Odp: [Asus P525] Czarny ekran po flashowaniu
« Odpowiedź #5 dnia: Piątek, 24 Kwiecień 2009, 03:07 »
cholera...dziwny ten objaw...zupełnie, jak format failed na wizie(taki sam objaw..no, prawie - wgrać się da ale zero efektu)..
radio(wersja) jest ok, o ile się nie sypnęło..

ale jak robisz ten restart po flashu, power I sr - wiem, głupio pytam, bo pewnie tak...ale..

btw, wm6 PL?
zrobiłeś?

aa moment, jest jeszcze inna metoda na HR...
« Ostatnia zmiana: Piątek, 24 Kwiecień 2009, 03:12 wysłana przez xoen/nothin »

Offline martinez07

  • Klubowicz
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Asus P525
Odp: [Asus P525] Czarny ekran po flashowaniu
« Odpowiedź #6 dnia: Piątek, 24 Kwiecień 2009, 03:11 »
Tak, dokładnie - robię power + reset.
Romik PL zrobiłem i działał bez problemu, ale zachciało mi się go usprawniać i teraz już jest lipa...

nothin

  • Gość
Odp: [Asus P525] Czarny ekran po flashowaniu
« Odpowiedź #7 dnia: Piątek, 24 Kwiecień 2009, 03:14 »
ok, zrób tak:

joy w górę, i sr.

coś się dzieje?


btw..dwa linki ogólnego przeznaczenia nt. p525 na asusmobile..
http://asusmobile.net/board/index.php - angielskie
http://asusmobile.ru/board/viewforum.php?f=49 - rosyjskie
« Ostatnia zmiana: Piątek, 24 Kwiecień 2009, 03:18 wysłana przez xoen/nothin »

Offline martinez07

  • Klubowicz
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Asus P525
Odp: [Asus P525] Czarny ekran po flashowaniu
« Odpowiedź #8 dnia: Piątek, 24 Kwiecień 2009, 03:15 »
zero efektu, już to robiłem :(

nothin

  • Gość
Odp: [Asus P525] Czarny ekran po flashowaniu
« Odpowiedź #9 dnia: Piątek, 24 Kwiecień 2009, 03:18 »
damn :(
ok..pogrzebię po forach, tu i tam..pojęcia nie mam, aktualnie, jak to ruszyć, kompletnie się rom posypał, oby nie sam sprzęt...


Offline martinez07

  • Klubowicz
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Asus P525
Odp: [Asus P525] Czarny ekran po flashowaniu
« Odpowiedź #10 dnia: Piątek, 24 Kwiecień 2009, 03:21 »
ok,
serdeczne dzięki za pomoc.
Trzeba iść się przespać, jutro może coś wpadnie do głowy...

pozdrawiam.

nothin

  • Gość
Odp: [Asus P525] Czarny ekran po flashowaniu
« Odpowiedź #11 dnia: Piątek, 24 Kwiecień 2009, 03:26 »
jasne.
zarazzz ile mb ma plik romu?

bl ma bug(podobno..), rom musi mieć >32 mb.


Offline martinez07

  • Klubowicz
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Asus P525
Odp: [Asus P525] Czarny ekran po flashowaniu
« Odpowiedź #12 dnia: Piątek, 24 Kwiecień 2009, 03:27 »
ok. 40 paru MB

nothin

  • Gość
Odp: [Asus P525] Czarny ekran po flashowaniu
« Odpowiedź #13 dnia: Piątek, 24 Kwiecień 2009, 03:30 »
ok...jutro pomyślimy...imo, nie uwaliłeś go na amen, bo bl jest.

btw link do ftpa asusa, jest tu wm6 firmowy..gdzieś..radyjka i trochę pierdół...w razie czego..
ftp://ftp.asus.com.tw/pub/ASUS/IA/P525/

..a tym radzą ratować na gsmhosting cośtam..choć gość ma inny problem(bl uwalony)

http://rapidshare.com/files/1238374/ASUS_P525_v3.32.WWE.simple.build.01.BLU.zip.html

opis tu(w gruncie rzeczy zwykłą procedura, ale polecają ten akurat rom..tylko znów...incompatible language uniemożliwi to..):
http://forum.gsmhosting.com/vbb/archive/index.php/t-645407.html

sry, ze wrzucam, co tylko popadnie...nie chcę, by się te linki zgubiły, powiedzmy.

do jutra..

..ja bym wgrał od nowa radio i dopiero rom..ale..hm.
« Ostatnia zmiana: Piątek, 24 Kwiecień 2009, 04:03 wysłana przez xoen/nothin »

Offline martinez07

  • Klubowicz
  • **
  • Podziękowań: 0
  • Asus P525
Odp: [Asus P525] Czarny ekran po flashowaniu
« Odpowiedź #14 dnia: Piątek, 24 Kwiecień 2009, 09:52 »
No niestety - Wrong Language Version! Update fail! :(
Tak myślę, że warto byłoby spróbować WM5, tylko w wersji polskiej - tylko skąd go wziąć?
Wcześniej zmieniłem zapis w boot.rgu z 409 na 415, stąd mam tą wersję językową - może tu tkwi przyczyna?